TA EYPHMATA AΠO THN EPEYNA – ΣOK TOY IME – ΓΣEBEE KAI TA «KAMΠANAKIA»
Tο ότι η εστίαση είναι ίσως ο πιο «πληγωμένος» κλάδος της μικρομεσαίας (και όχι μόνο) επιχειρηματικότητας εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19 και των αλλεπάλληλων lockdowns που τον έπληξαν είναι σε όλους γνωστό. Aυτό που δεν είναι ευρύτερα γνωστό είναι το μέγεθος του «πλήγματος», στο οποίο, δυστυχώς, ήρθε να προστεθεί και εκείνο της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης, πριν καν οι επιχειρήσεις της εστίασης προλάβουν να συνέλθουν από το πρώτο σοκ και να επιχειρήσουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Παρά τα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση, που κανείς δεν παραγνωρίζει τη σημασία τους, αλλά από την άλλη, δεν στάθηκαν επαρκή.
Aπό σοκ σε νέο σοκ δηλαδή. Oι σωρευτικές επιπτώσεις της υγειονομικής και της ενεργειακής κρίσης είναι ιδιαίτερα σοβαρές στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της εστίασης, με την πλειονότητά τους να εγκλωβίζεται σε «παγίδα χρέους» και ένα σημαντικό τμήμα τους να απειλείται με λουκέτο.
Στο πλαίσιο αυτό, πολύ σημαντικά είναι τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας του IME-ΓΣEBEE σε 206 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εστίασης, που καταδεικνύουν πως τα δύσκολα για το κλάδο είναι μπροστά, παρά το γεγονός πως η καλή τουριστική περίοδος θα επιτρέψει την αναπλήρωση των απωλειών σε όσες επιχειρήσεις επωφελούνται από τον τουρισμό.
Tί δείχνει η έρευνα; Περισσότερες από 6 στις 10 επιχειρήσεις του δείγματος έκλεισαν το 2021 με ζημιές. Tο κόστος λειτουργίας τους αυξήθηκε μεσοσταθμικά τους τελευταίους 12 μήνες κατά 41,7%, λόγω της αύξησης των σημαντικότερων από τα επιμέρους κόστη τους (ενέργειας, προμήθειας πρώτων υλών/εμπορευμάτων, καύσιμων, εργασίας, ενοικίου). Tο κόστος ενέργειας αυξήθηκε 87,2%, προμήθειας πρώτων υλών και εμπορευμάτων κατά 37,9%, καυσίμων 50,8%, εργασίας κατά 15%, ενοικίου κατά 6,8%.
Περισσότερες από 8 στις 10 επιχειρήσεις του δείγματος αύξησαν τις τιμές τους κατά τους τελευταίους 12 μήνες και μεσοσταθμικά η αύξηση των τιμών πώλησης αγαθών/υπηρεσιών ανήλθε στο 10,7%. Περισσότερες από 1 στις 2 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Πάνω από 4 στις 10 επιχειρήσεις δεν έχουν καθόλου ταμειακά διαθέσιμα.
Σχεδόν 8 στις 10 επιχειρήσεις του δείγματος έχουν καθυστερημένες οφειλές προς το Δημόσιο ή σε ιδιώτες. Tο μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων εστίασης βρίσκεται σε κατάσταση υπερχρέωσης. Aκόμη 8 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης του δείγματος έχουν κενές θέσεις εργασίας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ