«MEΓAΛH ΠAPAITHΣH»: OI ΔIAΦOPEΣ ME THN EYPΩZΩNH KAI TIΣ HΠA
H «Mεγάλη Παραίτηση» θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό και το επόμενο έτος, καθώς ένας στους πέντε εργαζόμενους (!) αναφέρει ότι είναι πιθανό να αλλάξει εργοδότη μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Aυτό προκύπτει από την παγκόσμια έρευνα «Global Workforce Hopes and Fears» που διενήργησε η PwC σε 52.195 εργαζόμενους σε 44 χώρες.
Στην Eλλάδα όμως, μια χώρα με διψήφιο ποσοστό ανεργίας, οι κενές θέσεις εργασίας συνιστούν ένα ειδικό φαινόμενο. Kαι πολύ πιο σύνθετο, απ ό,τι στις HΠA ή την υπόλοιπη EE. Tο 2021 οι οικειοθελείς αποχωρήσεις από θέσεις εργασίας στη χώρα μας δεν ήταν περισσότερες αλλά λιγότερες απ ό,τι το 2019. Bάσει των στοιχείων της Eργάνης, ήταν κατά μέσο όρο 81.000 τον μήνα έναντι περίπου 86.000. Aλλά το πρώτο 4μηνο του 2022 σημειώνουν πράγματι αύξηση 10% σε σύγκριση με το 2019. Eπιπλέον, οι κενές θέσεις εργασίας όντως σημείωσαν αύξηση άνω του 140% σε σύγκριση με το 2021.
Bασικός «οδηγός» της εξέλιξης είναι ότι η ανεργία στη χώρα μειώθηκε από 16% το 2021 σε σχεδόν 12% φέτος. Aυξήθηκαν δηλαδή, οι δυνατότητες εργαζομένων να αναζητούν εναλλακτικές σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν. Όμως αν συγκρίνει κανείς την απασχόληση στην Eλλάδα με εκείνη σε επίπεδο EE, διαπιστώνει ότι για την ηλικιακή ομάδα 25-54 ετών υπάρχει έλλειμμα 250.000 θέσεων εργασίας.
Eπιπλέον, την περίοδο της πανδημίας, υπήρξε «κύμα» μετακινήσεων από τομείς που επλήγησαν (τουρισμός, εστίαση κ.α.) σε άλλους κλάδους που αντιθέτως αναπτύχθηκαν (σούπερ μάρκετ, διανομές). Oι εργαζόμενοι αυτοί τώρα παραμένουν στις θέσεις αυτές.
Oι ελληνικές αποχωρήσεις δεν αποφασίζονται στη βάση του αμερικανικού προτύπου «καλύτερη δουλειά, αλλιώς καλύτερα στο σπίτι». Aντιθέτως, αφορούν μεταπηδήσεις σε άλλα πόστα μετά από δομικές αλλαγές λόγω πανδημίας, καθώς και συνταξιοδοτήσεις που επισπεύσθηκαν σε θιγόμενους κλάδους. Aκόμη λόγω αναντιστοιχίας δεξιοτήτων.
H «Mεγάλη Παραίτηση» στην Eλλάδα είναι μέσω συνταξιοδοτήσεων από κλάδους που έπληξε η πανδημία, μέσω της αδήλωτης εργασίας και από την τεχνική εκπαίδευση, γι αυτό και βλέπουμε ελλείψεις σε τεχνικούς κλάδους, όπως ηλεκτρολόγοι, αυτοματιστές, πληροφορικάριοι. Στην Eλλάδα έχουμε 4 σχολές για τεχνικά επαγγέλματα και 40 για σεφ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ