Τις πολυαναμενόμενες προτάσεις της για την έκδοση του ευρωομολόγου αλλά και για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης παρουσιάζει σήμερα η Κομισιόν, εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για την κρίση χρέους αλλά και των πιέσεων για την άμεση ανάληψη δράσης από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η «Πράσινη Βίβλος» για την έκδοση του ευρωομολόγου που αναμένεται να παρουσιάσει η Κομισιόν περιλαμβάνει τρεις επιλογές και μπορεί, σύμφωνα με την Επιτροπή, να οδηγήσει «γρήγορα στην ελάφρυνση της τρέχουσας κρίσης χρέους» στην Ευρωζώνη, ενώ μπορεί επίσης να «ενισχύσει την αντίσταση» απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις.
Σύμφωνα με την πρώτη, η οποία χαρακτηρίζεται ως η αποφασιστικότερη και ριζοσπαστικότερη, τα ευρωομόλογα υποκαθιστούν τα σημερινά ομόλογα που κυκλοφορούν στα κράτη της Ευρωζώνης, διαθέτουν όμως τις «κοινές εγγυήσεις» για όλη τη ζώνη.
Στη δεύτερη επιλογή, τα ευρωομόλογα διαθέτουν αυτές τις «κοινές εγγυήσεις» για όλη την Ευρωζώνη, όμως καλύπτουν μέρος των αναγκών χρηματοδότησής των κρατών-μελών, αφού κάποια από αυτά εξακολουθούν να εκδίδουν τα δικά τους κρατικά ομόλογα.
Με την τρίτη επιλογή, κυκλοφορούν ευρωομόλογα, με παράλληλη κυκλοφορία κρατικών ομολόγων από κάποια κράτη της Ευρωζώνης. Στα ευρωομόλογα αυτής της επιλογής, κάθε κράτος συνεισφέρει με τις εγγυήσεις του, στο ποσοστό όμως με το οποίο μετέχει στο κεφάλαιο του κάθε ευρωομολόγου αυτής της επιλογής.
Οι θέσεις των Ευρωπαίων όσον αφορά στην έκδοση του ευρωομολόγου παραμένουν πάγιες.
Η Γερμανία επιμένει στην άρνησή της, με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να χαρακτηρίζει τη συζήτηση για το ευρωομόλογο «άκαιρη» εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, από την πλευρά του, χαρακτήρισε το ευρωομόλογο «βραχυπρόθεσμη λύση για την επίλυση της κρίσης χρέους», εξηγώντας ότι «για να καταστεί αυτό εφικτό, θα πρέπει να γίνουν σεβαστές ορισμένες προϋποθέσεις σε δημοσιονομικούς όρους.
Υπέρ του ευρωομολόγου τάσσεται ο κ. Μόντι, σύμφωνα με τον οποίο, η έκδοση ευρωομολόγου δεν θα πρέπει να αποτελεί θέμα ταμπού. «Τα ευρωομόλογα δεν θα πρέπει να αποτελούν ημίμετρα για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση, αλλά μια συμβολή στη δημοσιονομική σταθεροποίηση», παρατήρησε ωστόσο ο πρωθυπουργός της Ιταλίας.
Διαβάστε επίσης: Τί προτείνει η Κομισιόν για τα ευρωομόλογα