Μετά το κλείσιμο του Nord Stream 1 από τη Ρωσία
Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξάνεται εκ νέου κατά 20%, καθώς μια νέα κίνηση της Ρωσίας βαθαίνει τους φόβους για τις προμήθειες.
Πιο αναλυτικά, το πρακτορείο Bloomberg επισημαίνει πως οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου (TTF) αυξήθηκαν κατά 20% μετά την κίνηση της Μόσχας να κλείσει έναν μεγάλο αγωγό, ενισχύοντας τους φόβους για παρατεταμένη διακοπή του εφοδιασμού.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αυξήθηκαν στα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα, οδηγώντας επίσης σε νέα ρεκόρ τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του άνθρακα.
Ο βασικός αγωγός Nord Stream 1 θα σταματήσει για τρεις ημέρες συντήρησης στις 31 Αυγούστου, εγείροντας και πάλι ανησυχίες ότι δεν θα επιστρέψει στην κανονική του λειτουργία, όπως είχε προγραμματιστεί μετά τις εργασίες συντήρησης.
Η Ευρώπη βρίσκεται εδώ και εβδομάδες σε «αναμμένα κάρβουνα» για τις αποστολές μέσω του αγωγού, με τη ροή να εξακολουθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα μετά το κλείσιμο λόγω εργασιών τον περασμένο μήνα.
Η τιμή στα μελλοντικά συμβόλαια φυσικού αερίου στο ολλανδικό χρηματιστήριο -σημείο αναφοράς για την Ευρώπη- σκαρφάλωσε στα 294,12 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 2:54 μ.μ. στο Άμστερνταμ. Μάλιστα, την Παρσκευή ανέβηκε για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα, σημειώνοντας διάρκεια αυξήσεων σε επίπεδα ρεκόρ για φέτος.
Η αντίστοιχη τιμή στα συμβόλαια του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε κατά 23% τη Δευτέρα, ενώ η τιμή στη Γερμανία αυξήθηκε σε πάνω από 700 ευρώ την μεγαβατώρα για πρώτη φορά. Ενδεικτικό είναι ότι το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο καταγράφει πλέον αύξηση 584% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με το Trading Economics.
Τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για τις τιμές σε φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί σε καθημερινή βάση και τη διακύμανση των τιμών σε φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό, προκειμένου να διαπιστώσει το ακριβές ύψος του δημοσιονομικού χώρου που δημιουργείται. Μπορεί ο «κουμπαράς» να «αβγατίζει» από τα υπερέσοδα στον προϋπολογισμό τον Ιούλιο και τις τουριστικές εισπράξεις, ωστόσο οι συνεχείς ανατιμήσεις στην ενέργεια αφαιρούν σημαντικό τμήμα του.
Οι υπολογισμοί για στήριξη των τιμολογίων έχουν γίνει με τιμή περίπου 100 ευρώ/ Mwh. Εάν συνεχιστούν οι υψηλές τιμές σε ρεύμα και φυσικό αέριο, το κόστος της επιδότησης έως το τέλος του έτους, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο, θα κινηθεί άνω του 1 δισ. ευρώ που διατίθεται. Ήτοι, ο προϋπολογισμός θα πρέπει να καλύπτει έως και 400 εκατ. ευρώ μηνιαίως. Κατά συνέπεια, ένα σημαντικό μέρος από τον δημοσιονομικό χώρο θα οδεύσει για τη συνέχιση της επιδότησης των τιμολογίων ρεύματος, αφαιρώντας ποσά από άλλες παρεμβάσεις. Με δεδομένο εξάλλου, ότι τα μέτρα στήριξης που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ επ’ ουδενί πρέπει να πλήξουν τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα.