Σοβαρές ελλείψεις στα ράφια
Ο πληθωρισμός έχει εκτοξεύσει τις τιμές στα βασικά είδη διατροφής, αναγκάζοντας τους καταναλωτές να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη κάθε φορά που ψωνίζουν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα τα οποία έχουν ακριβύνει έως και 27%, με τα τυριά κυρίως να κινδυνεύουν να γίνουν είδη πολυτελείας.
Μιλώντας στο MEGA, o τυροκόμος Στέφανος Βακόνδιος προσδιορίζει την πορεία των τιμών στο διάστημα του Δεκεμβρίου του 2021 με τον Αύγουστο του 2022.
Γιαούρτι πήλινο(1 κιλό): 3,80€ -> 4,30€ (+13,1%)Φέτα βαρελίσια (1 κιλό): 8,20€ – 8,50€ -> 9,50€ – 10€ (+15,8 με 17,6%)Γραβιέρα (1 κιλό): 11,5€ -12€ -> 13€ – 14€ (+13% με 16,6%)Μυζήθρα(1 κιλό): 8,5€ -> 10€ (+17,6%)Ανθότυρο(1 κιλό): 5,5€ -> 7€ (+27,2%)
Οι αιτίες των αυξήσεων οφείλεται στην έλλειψη κτηνοτρόφων αλλά και στις ακριβές ζωοτροφές, με αποτέλεσμα την έλλειψη γάλακτος & μικρότερη παραγωγή τυροκομικών προϊόντων.
Επιπλέον, η μικρή παραγωγή και το υψηλό ενεργειακό κόστος (παράδειγμα: λογαριασμός ρεύματος από 2.500€ -> 7.500€) οδηγούν στην εκτίναξη των τιμών και στον κίνδυνο για «λουκέτο» σε μικρά τυροκομεία.
Ο κος Βακόνδιος, τόνισε ότι η αύξηση στην τιμή των ζωοτροφών, τους αναγκάζει να τρώνε τα ζώα λιγότερο, έτσι επηρεάζεται και η παραγωγή γάλακτος, που τελικά μειώνεται.
Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά περιέγραψε ο ιδιοκτήτης του τυροκομείου η κατάσταση είναι τραγική καθώς 3 μεγάλοι παραγωγοί τυροκομικών προϊόντων αναγκάστηκαν να βάλουν «λουκέτο» στις επιχειρήσεις τους.
Ο παραγωγός δεν έκρυψε την ανησυχία του, ότι επίκεινται ελλείψεις στο τυροκομικά προϊόντα, καθώς από εκεί που η καθημερινή παραγωγή ήταν 3 τόνοι γάλα, σήμερα η παραγωγή έχει πέσει στα 1.500 με 1.800 κιλά παραγωγής γάλακτος ημερησίως.