Ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ έκανε λόγο για αυστηρή δέσμευση την Παρασκευή ως προς την ανάσχεση του πληθωρισμού, προειδοποιώντας ότι αναμένει από την κεντρική τράπεζα να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια με τρόπο που θα προκαλέσει “οικονομική πίεση” στην οικονομία των ΗΠΑ, σύμφωνα με το CNBC.
Στην πολυαναμενόμενη ετήσια ομιλία του για τη νομισματική πολιτική στο Jackson Hole του Ουαϊόμινγκ, ο Πάουελ επιβεβαίωσε ότι η Fed θα “χρησιμοποιήσει δυναμικά τα εργαλεία της” για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό που εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.
Ακόμη και με μια σειρά τεσσάρων διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων συνολικού ύψους 2,25 ποσοστιαίων μονάδων, ο Πάουελ είπε ότι αυτό “δεν είναι σημείο για να σταματήσουμε” παρόλο που τα επιτόκια είναι πιθανώς γύρω από μια περιοχή που θεωρείται ούτε ενθαρρυντική ούτε περιοριστική για την ανάπτυξη.
“Ενώ τα υψηλότερα επιτόκια, η βραδύτερη ανάπτυξη και οι πιο ήπιες συνθήκες στην αγορά εργασίας θα μειώσουν τον πληθωρισμό, θα επιφέρουν επίσης πόνο στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις”, είπε ο Πάουελ. “Αυτό είναι το ατυχές κόστος της μείωσης του πληθωρισμού. Αλλά μια αποτυχία αποκατάστασης της σταθερότητας των τιμών θα σήμαινε πολύ μεγαλύτερο πόνο”, πρόσθεσε.
Οι δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη έρχονται εν μέσω ενδείξεων ότι ο πληθωρισμός μπορεί να έχει κορυφωθεί, ωστόσο δεν παρουσιάζει έντονα σημάδια υποχώρησης.
Δύο δείκτες που παρακολουθεί στενά η Fed, ο δείκτης τιμών καταναλωτή και ο δείκτης τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης, έδειξαν ότι οι τιμές μεταβλήθηκαν ελάχιστα τον Ιούλιο, εξαιτίας σε μεγάλο βαθμό της απότομης πτώσης του ενεργειακού κόστους.
Την ίδια στιγμή, άλλοι τομείς της οικονομίας επιβραδύνονται. Ειδικά η στέγαση πέφτει με ταχείς ρυθμούς και οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η τεράστια αύξηση των προσλήψεων τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είναι πιθανό να μειωθεί.
Ωστόσο, ο Πάουελ προειδοποίησε ότι η εστίαση της Fed είναι ευρύτερη από δεδομένα ενός ή δύο μηνών και ότι θα συνεχίσει να προχωρά έως ότου ο πληθωρισμός υποχωρήσει πιο κοντά στο μακροπρόθεσμο στόχο του 2%.
“Μεταφέρουμε σκόπιμα την πολιτική μας σε ένα επίπεδο που θα είναι αρκετά περιοριστικό ώστε να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2%,” είπε. Με το βλέμμα στο μέλλον, ο Πάουελ πρόσθεσε ότι “η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών πιθανότατα θα απαιτήσει τη διατήρηση μιας περιοριστικής πολιτικής για κάποιο χρονικό διάστημα. Το ιστορικό αρχείο προειδοποιεί έντονα για την πρόωρη χαλάρωση της πολιτικής”.
Η ομιλία του Πάουελ ήταν ασυνήθιστα σύντομη.
Ενώ οι αξιωματούχοι της Fed, συμπεριλαμβανομένου του Πάουελ, συχνά χρησιμοποιούν το συμπόσιο του Jackson Hole ως ευκαιρία για να περιγράψουν ευρείες αλλαγές νομισματικής πολιτικής, οι δηλώσεις του Πάουελ την Παρασκευή ήταν μόλις έξι σελίδες. Στην εισαγωγή του σημείωσε ότι “τα σχόλιά μου θα είναι πιο σύντομα, η εστίασή μου πιο περιορισμένη και το μήνυμά μου πιο άμεσο”.
“Η σταθερότητα των τιμών είναι ευθύνη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και αποτελεί το θεμέλιο της οικονομίας μας”, δήλωσε. “Χωρίς σταθερότητα τιμών, η οικονομία δεν λειτουργεί για κανέναν”.
Η Fed χρησιμοποιεί ένα μάθημα από το παρελθόν ως οδηγό για την τρέχουσα πολιτική της.
Ειδικότερα, ο Πάουελ είπε ότι ο πληθωρισμός πριν από 40 χρόνια παρέχει στη σημερινή Fed τρία μαθήματα: Ότι οι κεντρικές τράπεζες όπως η Fed είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση του πληθωρισμού, ότι οι προσδοκίες είναι κρίσιμες και ότι “πρέπει να συνεχίσουμε μέχρι να τελειώσει η δουλειά”.
Ο Πάουελ σημείωσε ότι η αποτυχία της Fed να δράσει δυναμικά στη δεκαετία του 1970 προκάλεσε τη διαιώνιση των υψηλών προσδοκιών για τον πληθωρισμό που οδήγησαν στις δρακόντειες αυξήσεις των επιτοκίων στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Σε εκείνη την περίπτωση, ο τότε πρόεδρος της Fed, Πολ Βόλκερ, οδήγησε την οικονομία σε ύφεση για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό.
Ενώ δήλωσε επανειλημμένα ότι δεν πιστεύει ότι η ύφεση είναι αναπόφευκτη έκβαση για την αμερικανική οικονομία, ο Πάουελ σημείωσε ότι η διαχείριση των προσδοκιών είναι ζωτικής σημασίας αν η Fed πρόκειται να αποφύγει καταστάσεις τύπου Βόλκερ.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, “χρειάστηκε εν τέλει μια μακρά περίοδος πολύ περιοριστικής νομισματικής πολιτικής για να αναχαιτιστεί ο υψηλός πληθωρισμός και να ξεκινήσει η διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού στα χαμηλά και σταθερά επίπεδα που ήταν ο κανόνας μέχρι την άνοιξη του περασμένου έτους”, δήλωσε ο Πάουελ. “Στόχος μας είναι να αποφύγουμε αυτήν την έκβαση ενεργώντας με αποφασιστικότητα τώρα”.
“Φυσικά, ο πληθωρισμός έχει σχεδόν την προσοχή όλων αυτή τη στιγμή, γεγονός που αναδεικνύει έναν ιδιαίτερο κίνδυνο σήμερα: Όσο περισσότερο διαρκεί η τρέχουσα περίοδος υψηλού πληθωρισμού, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να εδραιωθούν οι προσδοκίες για υψηλότερο πληθωρισμό”, τόνισε ο Πάουελ.