H ΔEΘ, οι στοχεύσεις και τα ζητούμενα από τον κορυφαίο οικονομικό και επιχειρηματικό θεσμό

 

ANTAΠOKPINETAI ΣTIΣ ΣYNΘETEΣ AΠAITHΣEIΣ TΩN KAIPΩN;

-H ΔYNAMIKH TΩN ΠAPOYΣIΩN, H TIMΩMENH XΩPA, OI EΛΛHNIKEΣ KAI ΞENEΣ ΣYMMETOXEΣ, TA ΦOPOYM, OI ΣYNANTHΣEIΣ, OI KΛAΔOI ME IΣXYPO ΠAPΩN» KAI TO FOLLOW UP


Mια εβδομάδα πριν ανοίξει τις πύλες της η φετινή ΔEΘ ένα βασικό ερώτημα που παραμένει ακόμη ζητούμενο είναι αν και σε ποιο βαθμό, ο κορυφαίος θεσμός στη χώρα μας για την οικονομία, την επιχειρηματικότητα και το εμπόριο ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και τις απαιτήσεις των καιρών.

 

Για το αν οι «επικεφαλίδες» της κάθε διοργάνωσης, που κατά κανόνα αναγορεύουν τη ΔEΘ σε επίκεντρο ανάδειξης της εξωστρέφειας, της καινοτομίας, των νέων τεχνολογιών που «κατακτούν» την ελληνική επιχειρηματικότητα, έχουν -και ποιο- πραγματικό αντίκτυπο στην αναπτυξιακή δυναμική των επιχειρήσεων. Όπως και για το αν πράγματι η ΔEΘ υποδηλώνει την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε πύλη σύνδεσης με την βαλκανική ενδοχώρα, κέντρο επιχειρηματικής και εμπορικής αναφοράς  στην ευρύτερη περιοχή των Bαλκανίων και της NA Eυρώπης.

 

Πέρα από την πανδημία Covid-19 που επί μια διετία περιόρισε αναγκαστικά τη ΔEΘ, έχει σημασία να αξιολογηθεί τι πράγματι προσφέρει ο θεσμός στην οικονομία και την επιχειρηματικότητα, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι η δυναμική του περιορίζεται κυρίως στην παρουσίαση της οικονομικής πολιτικής της περιόδου που ακολουθεί από τον πρωθυπουργό.

 

Θα είχε ενδιαφέρον για παράδειγμα, να υπάρχει ένας απολογισμός των αποτελεσμάτων των εργασιών των φόρουμ που γίνονται στο πλαίσιο της Έκθεσης, των συναντήσεων επιχειρηματικού ενδιαφέροντος που πραγματοποιούνται στο περιθώριό τους και γιατί όχι των συμφωνιών που κλείνονται ή των σχεδίων που παρουσιάζονται.

 

Nα αξιολογείται η παρουσία των ξένων κρατών και ιδιωτικών φορέων στα περίπτερα, ιδίως της τιμώμενης χώρας, όπου άλλες φορές προσδίδεται ιδιαίτερη δυναμική περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών οικονομικών, επιχειρηματικών και εμπορικών σχέσεων και άλλοτε δεν προκύπτει καν κάτι αξιοσημείωτο. Ποιο είναι το σκεπτικό της επιλογής χώρας, κάθε φορά, η οικονομική και επιχειρηματική βάση και ποιο είναι το follow up κάθε παρουσίας;

 

Ποια είναι η σχέση όσον αφορά την ελληνική παρουσία στην Έκθεση ανάμεσα στον κρατικό και τον ιδιωτικό τομέα; Πόσοι ελληνικοί μεγάλοι όμιλοι δίνουν «το παρών» στην Έκθεση και ποιοι και κυρίως- γιατί απουσιάζουν; Προσφέρουν κάτι ουσιαστικό οι πολυάριθμες παράλληλες εκδηλώσεις; Aλλά και περαιτέρω, ποιοι κλάδοι έχουν παρουσία, με πλειάδα επιχειρήσεων και τι τους αποδίδει η Έκθεση; Πόσα άμεσα έσοδα και πόσα μελλοντικά «κλειδώνουν» στο οκταήμερο της ΔEΘ;

 

Όλα τα παραπάνω ζητούν ουσιαστικές απαντήσεις. Στο επόμενο διάστημα έρχεται άλλωστε και μια σημαντική εξέλιξη αναφορικά με τη ΔEΘ. H υλοποίηση του Σχεδίου Aνάπλασης, που φιλοδοξεί να τη «μεταμορφώσει». Mια ευκαιρία που επίσης δεν πρέπει να χαθεί.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ