Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ απέκλεισε το ενδεχόμενο παροχής βραχυπρόθεσμων γραμμών χρηματοδότησης σε εταιρείες ενέργειας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της ενεργειακής κρίσης, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτή είναι δουλειά των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
“Σε αυτό το τρέχον, πολύ ασταθές περιβάλλον, είναι σημαντικό να τεθούν σε εφαρμογή δημοσιονομικά μέτρα για την παροχή ρευστότητας σε υγιείς επιχειρήσεις της αγοράς ενέργειας, ιδίως σε εταιρείες κοινής ωφέλειας”, είπε η Λαγκάρντ μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα στην Πράγα.
“Όσον αφορά την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος, φυσικά είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε ρευστότητα στις τράπεζες, όχι σε εταιρείες ενέργειας”, πρόσθεσε.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εκτοξεύσει το κόστος του φυσικού αερίου στα ύψη, προκαλώντας όλεθρο στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας. Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούν σήμερα το ενδεχόμενο να επιβληθεί ένα πλαφόν σε όλο το εισαγόμενο φυσικό αέριο προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση που εντάθηκε την περασμένη εβδομάδα όταν η ρωσική Gazprom διέκοψε τις ροές φυσικού αερίου στον αγωγό Nord Stream προς τη Γερμανία.
Η ΕΚΤ πάντως έχει ξεκαθαρίσει καιρό τώρα ότι δεν είναι σε θέση να παρέχει έκτακτη χρηματοδότηση σε εταιρείες ενέργειας. Τον Απρίλιο, απέρριψε αίτημα για σύσταση ταμείου έτσι ώστε τα ανταλλακτήρια και τα εκκαθαριστικά μέλη να έχουν έναν έκτακτο μηχανισμό στήριξης σε περίπτωση χρεοκοπίας, αν και σημείωσε ότι έκτακτη βοήθεια ρευστότητας μπορεί να είναι δυνατή από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες.
Την Παρασκευή, η Λαγκάρντ είπε ότι η ΕΚΤ μπορεί να βοηθήσει τους δανειστές που ενεργούν ως εκκαθαριστικά μέλη για τις εταιρείες ενέργειας.
Σημείωσε ακόμα ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναπτύξουν στοχευμένα μέτρα για να προστατεύσουν κρίσιμες εταιρείες του κλάδου της ενέργειας και να διαφυλάξουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
“Ιδανικά, σε επίπεδο ΕΕ, τα κράτη μέλη θα πρέπει να υιοθετήσουν μια συλλογική προσέγγιση”, είπε η Λαγκάρντ. “Πιστεύω ότι η Κομισιόν εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, κάτι που είναι πολύ ευπρόσδεκτο”.