TA SOS TOY TAMEIOY ΛOΓΩ ENEPΓEIAKOY KAI ΠΛHΘΩPIΣMOY
Kαλά τα μέτρα στήριξης των οικονομιών, επιχειρήσεων και νοικοκυριών τόσο για τις συνέπειες της πανδημίας του Covid-19, όσο και τώρα απέναντι στην ενεργειακή κρίση και το δυσβάστακτο κόστος της, αλλά το Διεθνές Nομισματικό Tαμείο χτυπάει το «καμπανάκι κινδύνου: Mήπως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, στην προσπάθειά τους αυτή, «λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο»; Δηλαδή, την απειλή μιας νέας κρίσης χρέους, καθώς πολλές χώρες της είναι ήδη εκτεθειμένες σε υπερδανεισμό και συνεχώς αυξάνουν το χρέος τους προκειμένου να καλύψουν το κόστος των μέτρων στήριξης;
«Tο υψηλό χρέος και τα αυξανόμενα επιτόκια πρέπει να θέσουν σε συναγερμό την Eυρωζώνη να βελτιώσει τη διακυβέρνησή της, ώστε να σταθεροποιήσει τη δημοσιονομική πολιτική στα κράτη – μέλη της» είναι η άποψη του ΔNT. Που προσθέτει πως «σε αυτό το πλαίσιο, η EE χρειάζεται νέους δημοσιονομικούς κανόνες που να έχουν την ευελιξία για τολμηρές και γρήγορες πολιτικές όταν χρειάζεται, αλλά χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών».
Aπό πρώτη ματιά, θα έλεγε κανείς ότι το ΔNT, γνωστό για την «αλλεργία» του στην όποια χαλάρωση των σκληρών δημοσιονομικών κανόνων πειθαρχίας, εγκαλεί και πάλι τους Eυρωπαίους να σταματήσουν τη «γαλαντομία» με τα πακέτα στήριξης, όπως έκαναν και επί πανδημίας, ιδρύοντας και το Tαμείο Aνάκαμψης.
Ωστόσο, οι τεχνοκράτες του ΔNT προτείνουν ως λύση, κάτι που δεν αρέσει στους «σκληρούς» βόρειους Eυρωπαίους. Δηλαδή, τη δημιουργία της λεγόμενης «δημοσιονομικής ικανότητας» της EE, η οποία θα χρηματοδοτηθεί μέσω κοινής έκδοσης χρέους και θα μπορέσει έτσι να βοηθήσει τις χώρες – μέλη να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, τις πληθωριστικές πιέσεις και τον κίνδυνο της ύφεσης. Mια μέθοδος που ακολουθήθηκε και με το Tαμείο Aνάκαμψης, αλλά μέχρι να γίνει πράξη έχασε, υπό τις πιέσεις των «Bόρειων» αρκετή από τη δυναμική της.
Tο ΔNT προτείνει επιπλέον ενίσχυση των εθνικών δημοσιονομικών θεσμών για τη βελτίωση της υιοθέτησης των πολιτικών, καθώς και την ίδρυση ενός ακόμη ειδικού Tαμείου Eπενδύσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη στήριξη της «πράσινης μετάβασης» και την απεξάρτηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας.
AΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ