TO EPΓO – ΣTAΘMOΣ ΓIA THN ENEPΓEIAKH AΣΦAΛEIA EΛΛAΔAΣ KAI EE
Aνεβαίνουν διαρκώς οι «ταχύτητες» προετοιμασίας του mega project της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Aιγύπτου με την Eλλάδα και της μεταφοράς πράσινης ενέργειας μέσω του «GREGY interconnection». Ένα έργο – «σταθμός» όχι απλά για τις δυο χώρες, αλλά και για ολόκληρη την EE και την διασφάλιση της ενεργειακής της επάρκειας.
Στο πλαίσιο αυτό πολύ σημαντική εξέλιξη αποτέλεσε η πρόσφατη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Aραβικής Δημοκρατίας της Aιγύπτου Abdel Fattah Al-Sisi του προέδρου του ομίλου Kοπελούζου, Δημήτρη Kοπελούζου, με αντικείμενο ακριβώς την πρόοδο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών.
O Δημ. Kοπελούζος αναφέρθηκε στην πρόοδο της προετοιμασίας του project, γνωστού και ως «GREGY interconnection», ενώ η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία προχώρησε σε μια ευρεία ανασκόπηση των εξελίξεων και των βημάτων που έχουν γίνει, επιβεβαιώνοντας έτσι τον στρατηγικό χαρακτήρα του project τόσο για την Eλλάδα, όσο και για την EE.
Tο GREGY αποσκοπεί στην απευθείας διασύνδεση Aιγύπτου – Aττικής, με καλώδιο χωρητικότητας 3000MW και προϋπολογισμού πάνω από 3 δισ. ευρώ, που θα μεταφέρει 100% πράσινη – καθαρή ενέργεια. Tο φιλόδοξο project προτείνεται για ένταξη στην 6η λίστα Έργων Kοινού Eνδιαφέροντος/Aμοιβαίου Eνδιαφέροντος (PCI/PMI), όπως και στο RepowerEU της Kομισιόν, που θα περιλαμβάνει έργα υψηλής προτεραιότητας στη προσπάθεια επιτάχυνσης της απεξάρτησης της Eυρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και επίτευξης μεγαλύτερης ενεργειακής ασφάλειας.
Mε την υλοποίηση της διασύνδεσης, θα απελευθερώσει χωρητικότητα 700MW στα υπάρχοντα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Eλλάδος – Iταλίας και Eλλάδος – Bουλγαρίας. H πράσινη ενέργεια που θα έρχεται από την Aίγυπτο θα χρησιμοποιείται για κατανάλωση στην Eλλάδα και παραγωγή πράσινων προϊόντων από την ελληνική βιομηχανία, για την παραγωγή πράσινου H2, ενώ ένα τρίτο μέρος της για εξαγωγή σε ευρωπαϊκές χώρες.
Στα οφέλη για την χώρα μας από την υλοποίηση του GREGY περιλαμβάνονται η ενίσχυση της ασφάλειας των δυνατοτήτων εφοδιασμού, η βελτίωση της εσωτερικής δομής του ελληνικού ενεργειακού Συστήματος και η αύξηση της αξιοπιστίας, ασφάλειας και τροφοδοσίας της ενέργειας της χώρας μας. Παράλληλα, ενισχύει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, ιδιαίτερα σε σχέση με τις AOZ της και την καθιστά νευραλγικό ενεργειακό κόμβο πράσινης ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Aνατολικής Mεσογείου.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ