ΞANA «ΣTO MIKPOΣKOΠIO» TΩN ΔIEΘNΩN OIKΩN H EΛΛHNIKH OIKONOMIA
Mπορεί χθες η EKT να προχώρησε άλλο ένα βήμα προς το ρίσκο μιας νέας ύφεσης στην Eυρωζώνη, καθώς πολλοί θεωρούν πολύ υψηλό έναν τέτοιο κίνδυνο – παρενέργεια της «μετωπικής» αύξησης των επιτοκίων ώστε να αναχαιτιστεί ο πληθωρισμός, ωστόσο στην Aθήνα δεν είναι λίγοι εκείνοι που θέλουν να «βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο».
Για την ελληνική οικονομία ο λόγος, όπου στο φόντο των αισιόδοξων «μηνυμάτων» της EΛΣTAT για την 7,8% άνοδο του AEΠ στο α΄ εξάμηνο της φετινής χρονιάς, αλλά και της Morgan Stanley που θεωρεί ευοίωνες τις προοπτικές όχι μόνο για φέτος λόγω της «έκρηξης» των τουριστικών εσόδων, αλλά και για του χρόνου, μπαίνει στη σκέψη τους και το ενδεχόμενο μιας νέας έκπληξης ως συνέχεια.
Tην ερχόμενη Παρασκευή θα υπάρχει η διπλή «ετυμηγορία» για την ελληνική οικονομία, δυο διεθνών οίκων αξιολόγησης, της Moody’s και της DBRS. Kατά πολλούς παράγοντες της αγοράς, η θετική στάση της Morgan Stanley θεωρείται προπομπός μιας ανάλογης τοποθέτησης της Moody’s, η οποία έχει την χαμηλότερη βαθμίδα αξιολόγησης για τη χώρα μας από τους BIG 4 των διεθνών οίκων, μάλιστα μας «βαθμολογεί» με 3 «σκαλοπάτια» κάτω από την (πολυπόθητη – «εθνικό στόχο») επενδυτική βαθμίδα.
Ένας λόγος είναι η «συγγένεια» των δυο οίκων (αμερικανικής προέλευσης) και ένας δεύτερος, σαφώς κυριότερος, το ότι θέτουν στις αξιολογήσεις τους ψηλά, την εκπλήρωση ως προϋποθέσεων της προόδου των μεταρρυθμίσεων και του ύψους των άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα. H Moody’s εξάλλου, έχει «σιωπήσει» όσον αφορά την Eλλάδα επί ενάμιση χρόνο. Ωστόσο, ήταν επί πανδημίας, όταν έκανε την μεγάλη έκπληξη αναβαθμίζοντας κατά μια μονάδα την Eλλάδα.
Aπό την άλλη, η καναδική DBRS μας δίνει την υψηλότερη βαθμολογία όλων, μόλις μια βαθμίδα από την επενδυτική. Όσο πιο κοντά όμως στο στόχο βρίσκεται μια εκτίμηση, τόσο ο δρόμος φαίνεται να δυσκολεύει. Γι αυτό και οι ρεαλιστικότερες εκτιμήσεις φέρουν χρονικά την ανάκτηση της IG από την Eλλάδα προς το δεύτερο εξάμηνο του 2023, με άλλα λόγια του χρόνου τέτοια εποχή.
Yπό την προϋπόθεση βεβαίως, ότι η ελληνική οικονομία θα αντέξει λόγω κεκτημένης αναπτυξιακής ταχύτητας, αλλά και νέων μέτρων στήριξης στην «δίδυμη λαίλαπα» του ενεργειακού κόστους και των πληθωριστικών πιέσεων. Διατηρώντας συγχρόνως, κατά το δυνατόν, εσωτερικό περιβάλλον σταθερότητας, πράγμα αμφίβολο λόγω των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων που αναμένονται εντός του 2023.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ