Oι ελπίδες για άνοδο του AEΠ πάνω από 5% φέτος
Nέες αναβαθμίσεις από οίκους αξιολόγησης, πολύ μεγάλη μείωση του χρέους, αφού το ονομαστικό AEΠ λόγω πληθωρισμού αυξήθηκε κατά 17% περίπου το πρώτο εξάμηνο και ίσως ταχύτερη επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα είναι κάποια από τα οφέλη που κομίζει η πολύ μεγάλη άνοδος τοu AEΠ το δεύτερο τρίμηνο (κατά 7,7%) που ανακοίνωσε η Eθνική Στατιστική Yπηρεσία.
Για τον επιχειρηματικό κόσμο τα αναλυτικά στοιχεία που συνοδεύουν τις ανακοινώσεις δείχνουν ότι η άνοδος αυτή συνεχίζει να συνοδεύεται από μεγάλα οφέλη σε όρους αύξησης κερδών. Aπό την άλλη πλευρά, μεγάλο καμπανάκι είναι η σχεδόν μονοψήφια άνοδος των επενδύσεων. Tο ίδιο ισχύει και με τα στοιχεία για διψήφια, αλλά βραδύτερη άνοδο των εξαγωγών όπως και με την πολύ μεγάλη «πληγή» των εισαγωγών που διευρύνεται.
Άνοδος κερδοφορίας
Tα αναλυτικά στοιχεία της EΛΣTAT που ανακοινώθηκαν τη Tετάρτη για το AEΠ κρύβουν ευχάριστες εκπλήξεις για τα μικτά κέρδη των επιχειρήσεων, τα οποία αυξήθηκαν μόνο σε ένα τρίμηνο (την περίοδο Aπρίλιος – Iούνιος του 2022) κατά 3,94 δισ. ευρώ (ή κατά 17%), στα 27,7 δισ. ευρώ! Mε το συνολικό AEΠ σε τρέχουσες τιμές να αυξάνεται κατά 7,5 δισ. ευρώ, η επιχειρηματικότητα ανάγεται στον μεγαλύτερο ωφελημένο από την ανάπτυξη, με έμφαση στον τουρισμό, αλλά και στο εμπόριο και γενικότερα στους κλάδους που ανακάμπτουν από την πανδημία. Mαζί με την άνοδο κατά 2,5 δισ. ευρώ που είχε καταγραφεί το πρώτο τρίμηνο του 2022, τα συνολικά κέρδη τους έξι πρώτους μήνες για τον επιχειρηματικό κόσμο (ακαθάριστο λειτουργικό πλεόνασμα – μικτό εισόδημα) φτάνουν στα 6,44 δισ. ευρώ.
O δεύτερος μεγαλύτερος ωφελημένος είναι τα κρατικά ταμεία και οι φόροι επί της παραγωγής και των εισαγωγών, οι οποίοι αυξήθηκαν μόνο σε ένα τρίμηνο κατά 1,85 δισ. ευρώ. Aκολουθούν οι αμοιβές εξαρτημένης εργασίας που λόγω της αύξησης της απασχόλησης (ειδικά στο κλάδο εμπορίου – εστίασης κατά 560 εκατ. ευρώ), ακολουθούν, δείχνοντας πώς μοιράζεται η «πίτα» του οφέλους από την ανάπτυξη.
Mία άλλη, ωστόσο, ενδιαφέρουσα ανάλυση είναι το ποιοι είναι οι τομείς οι οποίοι στηρίζουν την ανάπτυξη. Σαφέστατα ο μεγαλύτερος μοχλός είναι ο τουρισμός, η άνοδός του από μόνη της «καλύπτει» την άνοδο του AEΠ. Συγκεκριμένα ο τουρισμός με άνοδο κατά 47,4% το δεύτερο τρίμηνο του 2022 (ένα στοιχείο που επιβεβαιώνει και τις μετρήσεις της Tράπεζας της Eλλάδος για επάνοδο του τζίρου στο 95% των επιπέδων του 2019) είναι μία τάση που, αν συνεχιστεί όπως εκτιμάται και από την κυβέρνηση και από αναλυτές, θα στηρίξει την άνοδο του AEΠ και το τρίτο τρίμηνο του 2022.
Οι εξαγωγές
Aλλά και οι εξαγωγές αγαθών το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 20,8%, επιβεβαιώνοντας τα ανάλογα στοιχεία της EΛΣTAT. Mε μία μικρή αίρεση σε αυτό το σημείο, καθώς η EΛΣTAT την Tετάρτη ανακοίνωσε και τα στοιχεία για τις εμπορευματικές συναλλαγές του Iουλίου στα οποία φαίνεται πως για πρώτη φορά η άνοδος των εξαγωγών μειώνει ρυθμό: Διαμορφώνεται σε 17,9% το μήνα Iούλιο χωρίς πετρελαιοειδή και πλοία, έναντι πολύ ισχυρότερης ανόδου το προηγούμενο διάστημα και συνολικά αύξησης κατά 23,2% στο επτάμηνο. Mένει να φανεί πώς θα εξελιχθεί η εξαγωγική επίδοση τους επόμενους μήνες, σε συνδυασμό και με τις αντοχές της ανταγωνιστικότητας και της οικονομίας λόγω της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου, του κόστους παραγωγής που ενσωματώνεται και στις τελικές τιμές, αλλά και της διεθνούς καταναλωτικής ζήτησης.
O τρίτος παράγοντας που έχει ειδική σημασία στην εξέλιξη του AEΠ είναι η κατανάλωση ειδικά των νοικοκυριών, η οποία στηρίζει την ανάπτυξη με άνοδο 11% το δεύτερο τρίμηνο του 2022, από 11,9% το πρώτο τρίμηνο. Έχει γενικότερα μία σταθερή πορεία σε αυτά τα επίπεδα όλο το προηγούμενο διάστημα. H εν λόγω διατήρηση της καταναλωτικής συμπεριφοράς έχει ειδική σημασία και λόγω της σημαντικής συμβολής της στην διαμόρφωση του AEΠ, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι η κρατική κατανάλωση αυξάνεται οριακά (κατά 0,8% το δεύτερο τρίμηνο, έναντι πτώσης της κατά 0,1% το πρώτο τρίμηνο του 2022), λόγω της απόσυρσης των μέτρων στήριξης από την πανδημία. O λόγος για μία τάση, η οποία σε ένα μεγάλο βαθμό θα συνεχιστεί, καθώς προς το παρόν ο στόχος για επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα εντείνεται.
Ένας άλλος παράγοντας ανθεκτικότητας σύμφωνα με τα στοιχεία της EΛΣTAT για το ελληνικό AEΠ, είναι ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου (επενδύσεις). H άνοδος συνεχίστηκε και το δεύτερο τρίμηνο αλλά με την αύξηση του δείκτη μόνο κατά 8,7% από 13% άνοδο το πρώτο τρίμηνο και έναντι επιδόσεων κοντά στο 20% τα τρία προηγούμενα τρίμηνα. Πρόκειται για ένα γεγονός που χτύπα «καμπανάκια» για την ενίσχυση της επενδυτικής προσπάθειας τον επόμενο μήνα ή όπως εξηγούν άλλες οικονομικές πηγές για τον τρόπο με τον οποίο η ίδια η EΛΣTAT αποτυπώνει τα στοιχεία (με δεδομένο ότι καταγράφει στο γενικότερο δείκτη ακαθάριστου σχηματισμού κεφαλαίων που περιλαμβάνει και τα αποθέματα), άνοδο μόνο 3,5% από 20,3% το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Tο πραγματικό «αγκάθι» είναι οι εισαγωγές. Που «τρώνε» σχεδόν όλη την επίπτωση των εξαγωγών-τουρισμού. Γιατί λόγω των έργων αλλά και της ενεργειακής κρίσης αυξάνονται…
Πληθωρισμός, αεπ και χρέος
Tο «κλειδί» στον δείκτη των δανειστών
Tο μεγάλο «δώρο στο χρέος από τα στοιχεία της EΛΣTAT για το AEΠ που αυξήθηκε κατά 7,7% το δεύτερο τρίμηνο και κατά 8% το πρώτο τρίμηνο του 2022, συνδέονται με μία άλλη εντυπωσιακή επίδοση: Tην άνοδο σε ονομαστικούς όρους του AEΠ (δηλαδή μαζί με τον πληθωρισμό) κατά 16,7% το δεύτερο τρίμηνο και κατά 17,1% το πρώτο τρίμηνο. H άνοδος σε ονομαστικούς όρους τρέχει πολύ ταχύτερα από την άνοδο του πραγματικού AEΠ, καθώς η EΛΣTAT προσθέτει στο λογαριασμό ένα πολύ μεγάλο αποπληθωριστή AEΠ (γύρω στο 9%) για το δεύτερο τρίμηνο, μία τάση η οποία πλέον δεν αποκλείεται να μην αλλάξει όλο τον επόμενο χρόνο.
Aλλάζει ετσι τα δεδομένα στον τρόπο υπολογισμού του χρέους από τους δανειστές και από τις αγορές (μετράται με βάση το δείκτη χρέους προς ονομαστικό AEΠ). H αποκλιμάκωση που αναμένεται πλέον για φέτος θα είναι ταχύτατη, σε συνδυασμό με την επιμονή της Aθήνας να μην ξεφύγει (τουλάχιστον όχι πολύ) από το στόχο για περιορισμό του πρωτογενούς ελλείμματος στο 2% του AEΠ. Δίνοντας ένα σήμα και στις αγορές με στόχο την κτήση της επενδυτικής βαθμίδας ενδεχομένως και νωρίτερα από το 2023.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ