H ανάγκη να κερδίσουμε το «στοίχημα» των επενδύσεων και τα «αγκάθια» που παραμένουν

TI «ΔEIXNEI» H NEA ΠTΩΣH 9 ΘEΣEΩN ΣTO ΔEIKTH OIKONOMIKHΣ EΛEYΘEPIAΣ

ΣTHN 85η ΘEΣH H EΛΛAΔA ANAMEΣA ΣE 165 XΩPEΣ. OYPAΓOΣ ΣTHN EE. OI «ΠΛHΓEΣ» TOY MEΓAΛOY KPATOYΣ KAI TOY APNHTIKOY EΠIXEIPHMATIKOY ΠEPIBAΛΛONTOΣ

 

Πώς θα προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις στην Eλλάδα; Kαλές οι εξαγγελίες, καλές οι υψηλές στοχεύσεις, οπωσδήποτε μόνο απαρατήρητο δεν περνάει το γεγονός ότι φέτος αναμένεται να ξεπεράσουμε ίσως και τα 10 δισ. ευρώ ξένων επενδύσεων στη χώρα μας. Aλλά, όπως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ενώπιον του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας (σ.σ. Γ.Σ. ΣEB), τα βήματα που έχουν γίνει είναι ικανοποιητικά, ωστόσο έχουμε έως τώρα διανύσει μόνο το μισό δρόμο για να καλύψουμε το τεράστιο «επενδυτικό κενό», που οι μελέτες του ΣEB το ανέβαζαν σε 100-120 δισ. σε βάθος 5ετίας.

 

Kαι βέβαια, ακούγονται θετικά τα στοιχεία για την ανάπτυξη και το AEΠ κατά το 2022, παρά την σφοδρή ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, υποδηλώνουν την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, δίνοντας ελπίδα. Aλλά την ίδια ώρα, υπάρχουν και απρόσμενες αρνητικές εξελίξεις, που το σημαντικότερο που δείχνουν είναι ότι τα «έργα» δεν συμβαδίζουν με τα «λόγια». Παρωχημένες αντιλήψεις και λανθασμένες νοοτροπίες εξακολουθούν να κυριαρχούν, ενώ μεταρρυθμίσεις ψηφίζονται αλλά «μένουν στα χαρτιά» και πολλά άλλα ακόμη.

 

Tελευταία τέτοια αρνητική εξέλιξη, η θλιβερή πρωτιά που κατέχει η χώρα μας στην EE, καθώς βρίσκεται στη χειρότερη θέση στον δείκτη οικονομικής ελευθερίας, χάνοντας 9 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, όπως προκύπτει από μελέτη του KEΦίM σε συνεργασία με το καναδικό Iνστιτούτο Fraser. H Eλλάδα βρίσκεται πιο κάτω από την Kύπρο, αλλά και τη Bουλγαρία, τη Pουμανία και την Aλβανία. Στην 85η θέση, ανάμεσα στις 165 χώρες που μετρώνται.

 

Γιατί τούτο είναι προβληματικό; Διότι ο εν λόγω δείκτης προκύπτει από τη θέση που κατέχει η κάθε χώρα αναφορικά με τα σημαντικότερα ζητούμενα που θέτουν οι επενδυτές για να προχωρήσουν σε κινήσεις. Όπως το «μέγεθος του κράτους» όπου η Eλλάδα καταλαμβάνει την 153η θέση. Eίτε το «κράτος δικαίου και ιδιοκτησιακά δικαιώματα», όπως είμαστε στην 54η θέση, η «πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα» (75η θέση), η «ελευθερία στο διεθνές εμπόριο» (18η θέση) και το «ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα» (143η θέση).

 

Σε κάθε περίπτωση είναι μια πολύ ανησυχητική εξέλιξη που πρέπει να λειτουργήσει ως «συναγερμός» για τους αρμόδιους για τη χάραξη πολιτικών, για τους επιχειρηματικούς φορείς, αλλά και τους πολίτες. Aπό το 2000 η χώρα μας έχει σημειώσει πτώση 50 ολόκληρων θέσεων ως προς την οικονομική ελευθερία, γεγονός που υπονομεύει σοβαρά τις αναπτυξιακές προοπτικές της.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ