Δυσοίωνες οι προβλέψεις της Alpha Bank για τη φοροδιαφυγή, καθώς βλέπει έξαρση και το 2012, υποστηρίζοντας ότι η επιτυχία στην εκτέλεση του προϋπολογισμού τον επόμενο χρόνο θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα του κρατικού μηχανισμού να την πατάξει.
«Η έξοδος της χώρας από την κρίση δεν είναι δυνατή χωρίς δραστική μείωση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής που θα δώσει προοπτική για μείωση του σημερινού υψηλού φορολογικού βάρους των συνεπών φορολογουμένων» υπογραμμίζουν οι οικονομολόγοι της Alpha Bank.
Όπως επισημαίνεται στην ανάλυση, οι πολίτες βλέπουν ότι ενώ η φορολογική τους επιβάρυνση διογκώνεται συνεχώς τα τελευταία έτη, τα φορολογικά έσοδα εξακολουθούν να μειώνονται.
«Χωρίς αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινόμενου της φοροδιαφυγής, η κατανομή των βαρών, με την εξουθενωτική μείωση των συντάξεων σε ανθρώπους που έχουν περιορισμένες δυνατότητες να επανέλθουν στην αγορά εργασίας, και την κατά συρροή επιβάρυνση των ασθενέστερων στρωμάτων του πληθυσμού και των συνεπών φορολογουμένων, παρά τις προσπάθειες περί του αντιθέτου, είναι εξαιρετικά άδικη» επισημαίνει η Alpha Bank.
Οι επιδόσεις του 2011
Από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο 10μηνο του 2011 και τη διάρθρωση εσόδων / δαπανών του προϋπολογισμού της ερχόμενης χρονιάς, «είναι εμφανές ότι εξακολουθούν να σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις στον έλεγχο εκκρεμών παλαιών φορολογικών υποθέσεων και στην είσπραξη των εσόδων που έχουν θεσπιστεί, προγραμματιστεί και σε μεγάλο βαθμό βεβαιωθεί» σημειώνει η τράπεζα.
Επιπλέον, τονίζει ότι είναι επίσης εμφανές ότι το 2011 σημειώθηκε νέα έξαρση της φοροδιαφυγής τόσο στον φόρο εισοδήματος, όσο και στον ΦΠΑ και στις ασφαλιστικές εισφορές. Ωστόσο, προσθέτει ότι στον προϋπολογισμό του 2012 διαφαίνεται ότι τα ανωτέρω φαινόμενα θα συνεχιστούν, ενδεχομένως με μεγαλύτερη ένταση.
«Στο πλαίσιο αυτό, ο στόχος για έσοδα από φόρους παρελθόντων ετών μόνο 2 δισ. ευρώ το 2011 και το 2012, έναντι 2,8 δισ. ευρώ το 2010, θα έπρεπε να ήταν πιο φιλόδοξος, όταν μάλιστα είναι γνωστή η σημαντική μείωση των φορολογικών εσόδων από τον φόρο εισοδήματος και από τον ΦΠΑ τα τελευταία δύο έτη και το τεράστιο ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών» καταλήγουν οι αναλυτές της Alpha Bank.