Σαν να μην έφταναν τα δυσβάσταχτα μέτρα που έχουν ήδη επιβληθεί και έχουν γονατίσει χιλιάδες νοικοκυριά, το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα έρχεται να επιβάλλει και άλλα βάρη ύψους 7 δισ. ευρώ έως το 2015.
Σύμφωνα με τους πίνακες του μεσοπρόθεσμου που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, εάν η Ελλάδα δεν υλοποιήσει πρόσθετα μέτρα, το έλλειμμα θα υποχωρήσει μόλις στο 4,2% του ΑΕΠ το 2014 έναντι του στόχου για 1,1% που περιγράφεται στο ΜΠΔΣ.
Αν και δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμη, τα μέτρα αναμένεται να αφορούν κυρίως περικοπές δαπανών, κλείσιμο φορέων του Δημοσίου κ.λπ., ενώ η αύξηση των εσόδων θα επιδιωχθεί να στηριχθεί κυρίως στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
«Το αναθεωρημένο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δεν λαμβάνει υπόψη τα πρόσθετα μέτρα που θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο», δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα εμμένει στο στόχο μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3% έως το 2015.
Το μέγεθος των μέτρων είναι το απαιτούμενο προκειμένου να συνεχίσει να μειώνεται το έλλειμμα, να διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα (μετά την αφαίρεση των τόκων) και να αρχίσει έτσι να αποκλιμακώνεται το δημόσιο χρέος.
Τα πρώτα από αυτά θα συγκεκριμενοποιηθούν με την έλευση της τρόικας στην Αθήνα στα μέσα Δεκεμβρίου και θα περιληφθούν στο νέο Μνημόνιο, που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση.
Για την εξέλιξη του χρέους το νέο πρόγραμμα υπολογίζει ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα μειωθεί μετά το PSI στα 309 δισ. ευρώ το 2012 (145% του ΑΕΠ) και θα υποχωρήσει στο 125,6% του ΑΕΠ το 2015.
Διαβάστε επίσης: Στο 125,6% του ΑΕΠ το χρέος το 2015