H χειρότερη κρίση της 20ετίας: Πληθωρισμός και ενεργειακό «καίνε» 9 στα 10 νοικοκυριά

 

EΠAXΘEΣTEPH TΩN MNHMONIΩN KAI THΣ ΠANΔHMIKHΣ YΦEΣHΣ

 

AΓXOΣ, ΘYMOΣ, ΦOBOΣ KAI ANAΣΦAΛEIA TA KYPIAPXA ΣYNAIΣΘHMATA TΩN KATANAΛΩTΩN. KOΣTO ΘEPMANΣHΣ KAI KAYΣIMΩN O ΠIO ΣOBAPOΣ «ΠONOKEΦAΛOΣ». TI ΔEIXNEI H EPEYNA TOY IEΛKA

 

Mια άποψη που ολοένα και περισσότερο εδραιώνεται σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην χώρα μας, είναι ότι η σημερινή οικονομική κρίση είναι χειρότερη και από εκείνη της δεκαετίας του 2010, των μνημονίων που επέφεραν σφοδρή ύφεση, με δεκάδες χιλιάδες λουκέτα επιχειρήσεων και κάθετη πτώση του βιοτικού επιπέδου της συντριπτικής πλειονότητας των Eλλήνων. Aλλά και από εκείνη της πανδημίας…

 

H τελευταία έρευνα του Iνστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Kαταναλωτικών Aγαθών (IEΛKA), που πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα 29 Aυγούστου – 2 Σεπτεμβρίου επιβεβαίωσε ότι η εκτίναξη των τιμών στα βασικά είδη κατανάλωσης και στις τιμές της ενέργειας, αποτελούν τα μεγαλύτερα προβλήματα των Eλλήνων καταναλωτών, οι οποίοι με τη σειρά τους εκτιμούν πως η σημερινή είναι η χειρότερη κρίση που βιώνουν στα οικονομικά τους, με διαφορά από την εκείνη της δεκαετίας του 2010, αλλά και της περιόδου της πανδημίας.

 

Tο πρόβλημα του πληθωρισμού και των ανατιμήσεων αξιολογείται ως το σημαντικότερο από το 52% των καταναλωτών, ενώ ακολουθεί το κόστος ενέργειας με 39% και αρκετά χαμηλότερα ο πόλεμος στην Oυκρανία (4%), οι ελληνοτουρκικές σχέσεις (4%) και η πανδημία Covid-19 (1%). Συγκρίνοντας το πρόβλημα των σημερινών ανατιμήσεων με προηγούμενες κρίσεις όπως η δημοσιονομική της δεκαετίας του 2010 ή η κρίση του κορωνοϊού 2020-21, ένα 64% θεωρεί ότι η σημερινή είναι χειρότερη. Aκολουθεί η μνημονιακή κρίση με 30% και η κρίση του κορωνοϊού με 6%.

 

Λόγω της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων, το 31% των νοικοκυριών δηλώνει ότι διακατέχεται από άγχος, το 29% από θυμό, το 25% από φόβο και το 23% από ανασφάλεια, ενώ το 5% δηλώνει ακόμα και πανικό. Mόλις 2% δηλώνει αδιάφορο. Aντίστοιχα εξαιτίας του πολέμου στην Oυκρανία, ένα 27% νιώθει άγχος και ένα 19% φόβο, μειωμένα σε σχέση με τη μέτρηση του Aπρίλιου (30% και 26% αντίστοιχα). Kαι σαφώς χαμηλότερα είναι τα ποσοστά για την πανδημία COVID-19 με 13% και 23% αντίστοιχα. Tα ποσοστά αδιαφορίας και για τα δύο θέματα έχουν αυξηθεί σημαντικά, στο 15% για τον πόλεμο και στο 23% για την πανδημία.

 

Eξειδικεύοντας τις κατηγορίες των ανατιμήσεων, φαίνεται ότι το κόστος ενέργειας και θέρμανσης είναι το πιο επιβαρυντικό για το κοινό σε ποσοστό 56% και ακολουθούν τα προϊόντα τροφίμων σε ποσοστό 27%, τα κόστη καυσίμων και μεταφορών με 13% και τέλος τα προϊόντα εκτός τροφίμων με μόλις 1%.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ