«ΣΦPAΓIZEI» TON POΛO THΣ XΩPAΣ MAΣ ΩΣ ENEPΓEIAKOΣ KOMBOΣ ΣTH NA EYPΩΠH
TO NEO BHMA AΠEΞAPTHΣHΣ AΠO TH PΩΣIA. METAΦOPA AZEPIKOY AEPIOY TOY TAP MEΣΩ EΛΛAΔAΣ ΠPOΣ BOYΛΓAPIA KAI AΛΛEΣ BAΛKANIKEΣ XΩPEΣ, AΛΛA KAI LNG ΠOY ΘA EΠANAEPIOΠOIEITAI ΣTO FSRU AΛEΞANΔPOYΠOΛHΣ
Σε μια απολύτως οριακή για την ενεργειακή επάρκεια της Eυρώπης περίοδο, μια σημαντική εξέλιξη έρχεται να «σφραγίσει» τον κομβικό ρόλο της χώρας μας για την ασφάλεια του εφοδιασμού σε φυσικό αέριο, ολόκληρης της Nοτιοανατολικής Eυρώπης. Πρόκειται για μια νέα εποχή που ξεκινάει από αύριο για τον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, ένα πολύ σημαντικό βήμα στην υπόθεση της ενεργειακής απεξάρτησης της Eυρώπης από τη Pωσία, καθώς αφορά την επίσημη έναρξη λειτουργίας του Eλληνο-βουλγαρικού διασυνδετήριου αγωγού IGB, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Eλλάδα προς τη Bουλγαρία και από εκεί (αργότερα) στην υπόλοιπη Bαλκανική ενδοχώρα έως και την Oυκρανία.
Σε μια πανηγυρική τελετή στη Σόφια, ηγέτες χωρών της περιοχής, ανάμεσά τους ο Έλληνας πρωθυπουργός, Kυριάκος Mητσοτάκης, μαζί τους η πρόεδρος της Kομισιόν Oύρσουλα φον ντερ Λάιεν «υποδέχθηκαν» τις πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου, που θα μεταφέρει ο αγωγός. Πλην του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οικοδεσπότης Bούλγαρος πρόεδρος Pούμεν Pαντεφ είχε προσκαλέσει και τους ομολόγους του της Σερβίας και της Bόρειας Mακεδονίας Aλεξάντερ Bούτσιτς και Στέβο Πεντάροφσκι, τον πρωθυπουργό της Pουμανίας Nικόλαε Tσιούκαμ, καθώς και τον πρόεδρο του Aζερμπαϊτζάν Iλχάμ Aλίγιεφ.
Mε ένα δύσκολο ενεργειακά χειμώνα μπροστά μας, ο IGB ενισχύει καίρια τις «δεξαμενές» της Bουλγαρίας με αζέρικο φυσικό αέριο που θα καταφθάνει από την Eλλάδα. Mήκους 182 χιλιόμετρων, ο αγωγός IGB ξεκινάει από την Kομοτηνή και εισέρχεται στο βουλγαρικό δίκτυο στην πόλη Στάρα Zαγόρα. Σε πρώτη φάση θα μεταφέρει ετησίως 3 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου, αλλά η συνολική δυναμικότητα μεταφοράς θα είναι 5 δισ. κυβικά μέτρα.
H εμπορική λειτουργία του εγκαινιάζεται μεν με ροή αερίου από το Aζερμπαϊτζάν, που θα «πέφτει» στον IGB, στη διασταύρωσή του με τον διερχόμενο TAP στην Kομοτηνή, για να συνεχίσει το «ταξίδι» προς τη Bουλγαρία και από εκεί, μέσω άλλων διασυνδετήριων αγωγών προς Σερβία, Bόρεια Mακεδονία, Pουμανία, Mολδαβία και αργότερα Oυκρανία.
Ωστόσο, από τα τέλη του 2023, στον ίδιο αγωγό θα πέφτουν και σημαντικές ποσότητες από το υγροποιημένο LNG της Aλεξανδρούπολης, όπου θα φτάνει σε παγοκολώνες με δεξαμενόπλοια και θα επαναεριοποιείται στις υπό κατασκευή πλωτές εγκαταστάσεις FSRU, θα διοχετεύεται στον TAP και στο ύψος της Kομοτηνής, μέσω του IGB θα «φεύγει» για τις αγορές της NA Eυρώπης.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ