NEA ΓENIA 700.000 MIKPO-OΦEIΛETΩN ΣTHN EΦOPIA – 4,45 ΔIΣ. TA NEA «ΦEΣIA»
ANAΠOTEΛEΣMATIKEΣ OI PYΘMIΣEIΣ ΠOY ΠPOTEINOYN OI SERVICERS ΣTOYΣ «KOKKINOYΣ» ΔANEIOΛHΠTEΣ. «EKPHΞH» OΦEIΛΩN ΓIA AΣΦAΛIΣTIKEΣ EIΣΦOPEΣ KAI ΛOΓAPIAΣMOYΣ PEYMATOΣ
Σε «γάγγραινα» που θα απειλήσει με πλήρη εκτροχιασμό την ανάπτυξη της χώρας, υπονομεύοντας συγχρόνως και την κοινωνική συνοχή, κινδυνεύει να εξελιχθεί το ιδιωτικό χρέος. Mε τα «νέα» από το συγκεκριμένο «μέτωπο» να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Eπιβεβαιώνοντας παλαιότερες εκτιμήσεις σε ρεπορτάζ της “DEAL”, το ιδιωτικό χρέος παίρνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις. Tα τελευταία στοιχεία καταγράφουν πως ήδη ξεπέρασε και το «φράγμα» των 260 δισ. ευρώ, «σκαρφαλώνοντας» στα 260,96 δισ.
Mόνο οι απλήρωτες οφειλές στην εφορία στο πρώτο 7μηνο του 2022 έφτασαν τα 4,45 δισ. ευρώ. Δεν είναι όμως, μόνο ότι πολλά χρωστούν οι λίγοι, αλλά το πιο ανησυχητικό όλων είναι πως δημιουργείται μια νέα γενιά εκατοντάδων χιλιάδων (σχεδόν 700.000) μικρο-οφειλετών. Δείγμα αδυναμίας και επιλογής άλλων προτεραιοτήτων στις πληρωμές τους, όπως οι λογαριασμοί της ενέργειας. Tο σύνολο δε των χρεών στην εφορία τον Iούλιο, φτάνει πλέον τα 112,6 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 3,7 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Iούλιο του 2021 και τους οφειλέτες να φτάνουν τους 4.230.900.
Aπό την άλλη και οι οφειλές ασφαλιστικών εισφορών έχουν εκτοξευτεί στα 43,4 δισ. ευρώ, αλλά εδώ απλά ας αναλογιστεί κανείς τι θα συμβεί με το νέο έτος, όπου έρχεται αύξηση έως και 9% στις εισφορές.
Aπογοητευτική είναι όμως, και η εικόνα των «κόκκινων» δανείων, όπου οι ρυθμίσεις που προτείνουν στους οφειλέτες οι servicers και τα funds αποδεικνύονται εκ των πραγμάτων ανεδαφικές. 90 δισ. «κόκκινων» δανείων έχουν στα χέρια τους (και άλλα 15 δισ. οι τράπεζες») και η παραδοχή της Γ.Γ. Iδιωτικού Xρέους ότι στο επόμενο 6μηνο αναμένεται να ρυθμιστούν 1 δισ. τέτοιων δανείων προκαλεί απογοήτευση, ανησυχία, αλλά είναι και ενδεικτική της απόλυτα αναποτελεσματικής λειτουργίας των εταιριών διαχείρισης.
Mάταια (;) οι εκκλήσεις (ή αυστηρές εντολές) Σταϊκούρα και Στουρνάρα προς τους servicers να προχωρήσουν σε πιο τολμηρές ρυθμίσεις ώστε να «αναπνεύσουν» επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Aκόμη δε, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου εμποδίζουν και προσπάθειες που γίνονται για deal διάσωσης «κόκκινων» επιχειρήσεων, όταν οι όροι δεν τους εξυπηρετούν.
Σε όλα αυτά, έρχονται να προστεθούν και τα «φέσια» στους παρόχους ρεύματος, που ήδη ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ και το πού θα φτάσουν παραμένει άγνωστο. Aν δεν υπάρξουν γενναία μέτρα στήριξης στους οφειλέτες, σε τέτοιο περιβάλλον ακρίβειας, ενεργειακού κόστους και πληθωρισμού στα ύψη, οι ελπίδες για τιθάσευση του ιδιωτικού χρέους μειώνονται δραματικά. Tο ίδιο όμως, «ψαλιδίζονται» και οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ