Έντονες ήταν οι φήμες τις προηγούμενες μέρες για πού έκαναν λόγο για σχέδιο έκδοσης ομολόγων από τις χώρες της ευρωζώνης με αξιολόγηση «ΑΑΑ».
Ωστόσο, σήμερα η ίδια η γερμανική κυβέρνηση έρχεται να διαψεύσει τα σενάρια μέσω του υπουργείου Οικονομικών.
«Δεν υπάρχει σχέδιο έκδοσης “ομολόγων ελίτ ή AAA”», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, που επαναλαμβάνει την επίσημη θέση της Γερμανίας, σύμφωνα με την οποία, οποιαδήποτε λύση στην κρίση χρέους προϋποθέτει την τροποποίηση των συνθηκών με στόχο την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.
Ωστόσο, η διάψευση είχε γίνει και μέσω του πρακτορείου Reuters νωρίτερα όπου γερμανική κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι «δεν θα υπάρξουν ομόλογα ελίτ», και ότι κάτι τέτοιο δεν συζητείται ούτε και για περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Die Welt: Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο “ομολόγων ελίτ”
Παρ’όλα αυτά η γερμανική εφημερίδα Die Welt σε σημερινό της δημοσίευμα ανέφερε ότι η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα να εκδώσει κοινά ευρωομόλογα μαζί με πέντε άλλες χώρες με πιστοληπτική αξιολόγηση «ΑΑΑ».
Τα χρεόγραφα αυτά αναφέρονται στο δημοσίευμα ως «ομόλογα ελίτ» ή «ομόλογα ΑΑΑ». Η εφημερίδα, επικαλείται υψηλόβαθμους διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετέχουν στις προσπάθειες για την επίλυση της κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Οι άλλες πέντε χώρες θα ήταν η Γαλλία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο.
Σύμφωνα με την Die Welt, τα κοινά αυτά ομόλογα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μόνο για τον δανεισμό των έξι αυτών χωρών, αλλά θα μπορούσαν επίσης, υπό αυστηρούς όρους, να χρησιμοποιηθούν και για τη χρηματοδότηση χωρών όπως η Ιταλία και η Ισπανία.
Ο στόχος των ομολόγων αυτών θα ήταν να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στις χώρες με αξιολόγηση «ΑΑΑ», καθώς και να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο «τείχος προστασίας» προκειμένου να ηρεμήσουν οι αγορές, αναφέρει η εφημερίδα.
Το επιτόκιο των ομολόγων αυτών θα κυμαινόταν μεταξύ 2% και 2,5% – ελαφρώς υψηλότερα από το επιτόκιο με το οποίο δανείζεται η Γερμανία. Η εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι οι χώρες της ευρωζώνης με πιστοληπτική αξιολόγηση χαμηλότερη του ΑΑΑ δεν θα συμπεριληφθούν αρχικά στο σχέδιο.