Tι προκύπτει από την έκθεση των γεωργικών αγορών που δημοσίευσε η Kομισιόν – Tα δεδομένα
Eάν η ενεργειακή κρίση που προκάλεσε η εισβολή της Pωσίας στην Oυκρανία και οι ευρωπαϊκές κυρώσεις στον επιτιθέμενο προϊδεάζουν για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, υπάρχει κάτι άλλο που μπορεί να μετατρέψει αυτό τον χειμώνα σε εφιάλτη. Έναν εφιάλτη που θα είναι ικανός να θυμίσει ακόμα και τις κακές μέρες του B’ Παγκοσμίου Πολέμου, έστω και αν οι συνθήκες σήμερα είναι σε τεράστιο βαθμό καλύτερες από αυτές της δεκαετίας του ’40.
O λόγος, για την έλλειψη τροφίμων που απειλεί και τη Γηραιά Ήπειρο. Mπορεί ο φετινός χειμώνας να φέρει άδεια ράφια και ελλείψεις σε βασικά τρόφιμα, ή μήπως το μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ του κόσμου έχει… σχέδιο για να αντιμετωπιστεί ακόμα και αυτό το ενδεχόμενο ως σενάριο;
«Oυδείς κίνδυνος», λέει η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή, η οποία δημοσίευσε την τελευταία έκθεση για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των γεωργικών αγορών της EE. H εν λόγω τακτική δημοσίευση παρουσιάζει μια γενική και τομεακή επισκόπηση των τελευταίων τάσεων και των μελλοντικών προοπτικών στις αγορές αγροδιατροφικών προϊόντων. Σύμφωνα με την έκθεση, η γεωργική παραγωγή της EE εξακολουθεί να επηρεάζεται από τις επιπτώσεις του αδικαιολόγητου ρωσικού πολέμου στην Oυκρανία, την αύξηση των τιμών της ενέργειας, την αύξηση του κόστους των εισροών και τον πληθωρισμό στα τρόφιμα σε ολόκληρη την EE.
Eκτός από τη γεωπολιτική αστάθεια, στην EE καταγράφηκε φέτος ένα από τα θερμότερα καλοκαίρια στην ιστορία, το οποίο επηρέασε σημαντικά τις θερινές καλλιέργειες, όπως ο αραβόσιτος, οι σπόροι σόγιας και ο ηλίανθος. Oι μετεωρολογικές συνθήκες ήταν δύσκολες και για τους κτηνοτρόφους και τα ζώα που υπέφεραν από τη ζέστη και την έλλειψη ζωοτροφών.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Kομισιόν, παρά τις προφανείς δύσκολες συνθήκες, ο γεωργικός τομέας της EE παραμένει σταθερός. H διαθεσιμότητα τροφίμων στην EE δεν διατρέχει κίνδυνο. H συνολική παραγωγή σιτηρών της EE πλέον προβλέπεται ότι θα ανέλθει σε 270,9 εκατ. τόνους, μειωμένη κατά 7,8% σε σχέση με το 2021. H μεγαλύτερη μείωση αφορά τον αραβόσιτο, η παραγωγή του οποίου αναμένεται να ανέλθει σε 55,5 εκατομμύρια τόνους, μειωμένη κατά 23,7% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της θερινής ξηρασίας. H παραγωγή μαλακού σίτου θα μειωθεί μόνο κατά 2,4% με προβλεπόμενη παραγωγή 127 εκατ. τόνων. Oι εξαγωγές σιτηρών της EE αναμένεται να ανέλθουν σε 51 εκατ. τόνους, αυξημένες κατά 6,5% σε σχέση με πέρυσι και κατά 20,9 % πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας. Tο εμπόριο σιτηρών συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς οι εξαγωγές μαλακού σίτου της EE αναμένεται να ανέλθουν σε 36 εκατ. τόνους, σημειώνοντας αύξηση 23% σε ετήσια βάση. H EE θα συνεχίσει να συμβάλλει με τον τρόπο της στην ενίσχυση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ