Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είναι πρόθυμος να εγκαταλείψει την πάγια γερμανική θέση και να στηρίξει την κοινή έκδοση ευρωπαϊκού χρέους για τον μετριασμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης υπό τον όρο ότι οι πόροι που θα αντληθούν από τις αγορές θα δοθούν στα κράτη μέλη ως δάνεια και όχι ως επιδοτήσεις.
Ο Σολτς άφησε να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτός στον κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στην Πράγα την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg. Η αλλαγή στάσης από τον Σολτς έρχεται μετά τις σφοδρές επικρίσεις που δέχτηκε από άλλους ηγέτες ότι το εθνικό σχέδιο βοήθειας της Γερμανίας ύψους 200 δισ. ευρώ θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομικές ανισορροπίες στο μπλοκ.
Η έκδοση κοινού χρέους θα αντιπροσώπευε μια εντυπωσιακή «κωλοτούμπα» για τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία, μαζί με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδίας, έχει αντιταχθεί στην υιοθέτηση τέτοιων μέτρων. Ωστόσο, οι εκκλήσεις για ανάληψη κοινής δράσης αυξάνονται, αντανακλώντας τις ανησυχίες για τις τεράστιες δαπάνες που θα χρειαστούν για να καλυφθεί η απώλεια του ρωσικού φυσικού αερίου και να μεταβεί η Ε.Ε. σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
Αμέσως μετά την είδηση, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου κινήθηκε χαμηλότερα, ενώ η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund εκτοξεύτηκε 9 μονάδες βάσης.
Το πρόγραμμα SURE το οποίο λάνσαρε η Ε.Ε. την εποχή της πανδημίας – το οποίο προσφέρει στήριξη της απασχόλησης έως και 100 δισ. ευρώ με τη μορφή δανείων – θα μπορούσε να αποτελέσε ένα μοντέλο για τη δημιουργία ενός νέου εργαλείου που θα χρηματοδοτηθεί με την έκδοση κοινού χρέους, σημείωσαν οι πηγές του Bloomberg.
Οι λεπτομέρειες οποιουδήποτε νέου προγράμματος δεν έχουν καθοριστεί, αλλά πιθανότατα θα ήταν μικρότερο από το Ταμείο Ανάκμαψης των 724 δισ. ευρώ.
Αυτό το πακέτο έκτακτης ανάγκης ήταν το πρώτο για το μπλοκ και οι υποστηρικτές του επέμειναν ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα θα γινόταν μόνο μία φορά.
Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να δώσει σαφή απάντηση όταν ρωτήθηκε για τη θέση του Σολτς όσον αφορά την έκδοση κοινού χρέους, λέγοντας ότι υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα σημαντικά κεφάλαια ή κινητοποιούνται επί του παρόντος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χωρίς να αποκλείεται ωστόσο αυτή η επιλογή.
Την Παρασκευή στην Πράγα, ο Σολτς απέφυγε επίσης να δώσει συγκεκριμένη απάντηση σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν η Γερμανία θα υποστήριζε έναν ακόμη γύρο έκδοσης κοινού χρέους για την αντιμετώπιση της κρίσης. Αντί γι’ αυτό, αναφέρθηκε στα ακόμη αχρησιμοποίητα δάνεια και επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης της πανδημίας.