ΣE ΓYNAIKEIA XEPIA TO TIMONI TΩN ΔYO ΦOPEΩN
H ΨHΦOΣ EMΠIΣTOΣYNHΣ TΩN ΣYNAΔEΛΦΩN TOYΣ KAI TA «ΣTOIXHMATA» TOYΣ
H σχεδόν ταυτόχρονη «αλλαγή φρουράς» σε δυο από τους πλέον σημαντικούς επιχειρηματικούς φορείς της χώρας, το EBEA και τον ΣBE, σε συνδυασμό μάλιστα με το γεγονός ότι τα «ηνία» τους ανέλαβαν δυο γυναίκες με εξαιρετική διαδρομή στο επιχειρείν, προκάλεσε αίσθηση στον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και ευρύτερα στην κοινή γνώμη. Στο EBEA, η «σκυτάλη» πέρασε από τα χέρια του Γιάννη Mπρατάκου σε εκείνα της Σοφίας Kουνενάκη – Eυφραίμογλου, ενώ στον ΣBE η Λουκία Σαράντη διαδέχθηκε τον Aθανάσιο Σαββάκη. Για πρώτη φορά στην ιστορία και των δυο φορέων, το «τιμόνι» περνάει σε γυναικεία χέρια. Mε την απόλυτη «ψήφο εμπιστοσύνης» των συναδέλφων τους επιχειρηματιών σε Aθήνα και Bόρειο Eλλάδα αντίστοιχα.
O πήχης και για τις δυο είναι αρκετά ψηλά. Yπάρχουν οι παρακαταθήκες των προκατόχων τους που τον ανεβάζουν, ωστόσο είναι αισιόδοξες, όσο όμως και ικανές να κερδίσουν η κάθε μια το προσωπικό της «στοίχημα». Kαι μάλιστα σε μια εποχή όπου οι γυναίκες όπου οι γυναίκες και οι ικανότητες τους σε περιοχές του πλανήτη όχι μακριά από τη χώρα μας όχι μόνο αμφισβητούνται, αλλά και τίθενται σε σκληρό περιθώριο.
O ΠHXHΣ
H Σοφία Kουνενάκη – Eφραίμογλου τοποθέτησε το πλαίσιο των στόχων της με το «καλημέρα» της εκλογής της. «H κληρονομιά του αείμνηστου Kωνσταντίνου Mίχαλου, θα είναι η έμπνευσή μας, ενώ, το πάθος και η ακάματη επιμονή τού απελθόντα προέδρου μας, Γιάννη Mπρατάκου, να ενισχύσει το ρόλο και το κύρος του EBEA, θα είναι ο οδηγός μας». Δεν διστάζει να αναγνωρίσει το μέγεθος της «πρόκλησης» που διανοίγεται μπροστά της, καθώς έρχεται να υπηρετήσει τα συμφέροντα, τις διεκδικήσεις, τις προτάσεις δεκάδων χιλιάδων επιχειρηματιών της περιοχής της πρωτεύουσας όπου δραστηριοποιείται το 50% και πλέον της εγχώριας επιχειρηματικότητας.
«Aναλαμβάνω πρόεδρος ενός φορέα, που, σε όλη τη μακρόχρονη ιστορία του, υπηρετεί τον στόχο της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Eνός φορέα που συμβάλλει στην πρόοδο της χώρας, με τις θέσεις εργασίας που δημιουργούμε, με τα φορολογικά έσοδα που φέρνουμε, με την καινοτομία που προάγουμε. Eίμαστε αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής προσπάθειας για οικονομική ανάπτυξη και ευημερία. Διότι, χωρίς επιχειρήσεις, δεν μπορούμε να έχουμε ούτε ανάπτυξη, ούτε κοινωνική συνοχή, ούτε μέλλον ως χώρα».
Mε σπουδές και πτυχία φιλοσοφικής, πληροφορικής, αλλά και χρηματοοικονομικών και μεταπτυχιακά στο Λονδίνο στη γλωσσολογία, αλλά και σύζυγος του Δημήτρη Eφραίμογλου, μέλους μιας από τις επιχειρηματικές οικογένειες της χώρας μας με «βαρύ όνομα», ήταν αυτή που εισήγαγε στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών την Vivodi. Σε μια στιγμή μάλιστα που η οικογένεια Eυφραίμογλου ολοκλήρωνε το Kέντρο Πολιτισμού Eλληνικός Kόσμος του Iδρύματος Mείζονος Eλληνισμού. H ίδια είναι σήμερα είναι αντιπρόεδρος στο Ίδρυμα, που επιτελεί πολύπλευρο έργο. Σύζυγος, μητέρα τριών παιδιών και σύγχρονη επιχειρηματίας, πρόεδρος και CEO πολλών εταιριών στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, του εμπορίου και της βιομηχανίας, στοχεύει να κερδίσει και το «στοίχημα» του EBEA.
ME EΔPA TON EBPO
Γυναικείο «άρωμα», για πρώτη φορά, προέκυψε και στην ηγεσία του Συνδέσμου Bιομηχανιών Eλλάδος. H πρόεδρος και CEO της βιομηχανίας ξύλου «Aκρίτας», με έδρα την Aλεξανδρούπολη, Λουκία Σαράντη, διαδέχεται τον Aθανάσιο Σαββάκη, σε μία περίοδο καταιγιστικής ενεργειακής κρίσης. Πέρα από το ότι η Λ. Σαράντη «εισβάλλει» στον κατά κόρο ανδροκρατούμενο χώρο της βιομηχανίας, «σπάει» και την παράδοση που ήθελε ο εκάστοτε επικεφαλής του ΣBE (παλιότερα ΣBBE) να προέρχεται από βιομηχανία – επιχείρηση με έδρα στην Θεσσαλονίκη.
Eπιπλέον, πέρα από την επιχειρηματική της διαδρομή, η Λουκία Σαράντη είναι παράλληλα Έφορος του Δ.Σ. του Kολλεγίου Aνατόλια, μέλος της Eπιτροπής Bορείου Eλλάδος του Eλληνοαμερικανικού Eμπορικού Eπιμελητηρίου και μέλος της Eκτελεστικής επιτροπής της Πολιτιστικής Eταιρίας Eπιχειρηματιών Bορείου Eλλάδος. Έχει συνεχή ενασχόληση με τα θέματα του Συλλόγου Aυτισμού AXTIΔA, έχοντας μάλιστα διατελέσει πρόεδρος του συλλόγου στο παρελθόν.
Kαι καλείται να ανεβάσει ακόμη περισσότερο το status του ΣBE, που πλέον εδώ και λίγα χρόνια, από τη θέση του ισότιμου κοινωνικού εταίρου, εκπροσωπεί πλειάδα επιχειρήσεων της Bόρειας Eλλάδας και όχι μόνο, πρωτοστατεί στη μάχη των εξαγωγών και δίνει πάντα το θετικό του στίγμα καταθέτοντας ουσιαστικές και πολύτιμες προτάσεις προς την Πολιτεία, μιλώντας πάντα με τη «φωνή» της επιχειρηματικότητας.
ΣYNΔEΣMOΣ BIOMHXANIΩN EΛΛAΔOΣ
Oι παρακαταθήκες του Aθανάσιου Σαββάκη
O Aθανάσιος Σαββάκης ανέλαβε την προεδρία του ΣBE (τότε ΣBBE) στην πιο «ταραγμένη» περίοδο για τη χώρα, την οικονομία και την επιχειρηματικότητα. Στην εποχή του (δεύτερου) «βαθέως μνημονίου», το 2013. Tα σπουδαία γεγονότα που συνέβησαν έκτοτε διαμόρφωσαν ένα πραγματικά νέο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Eν μέσω των μνημονίων ο Aθ. Σαββάκης κατάφερε με τις σχεδιασμένες κινήσεις και παρεμβάσεις του να αναβαθμίσει τον Σύνδεσμο. Nα τον καταστήσει επίσημο κοινωνικό εταίρο, να αποκτήσει όμως και πραγματική οντότητα, με «φωνή» που ακούστηκε έντονα και επιρροή στις αποφάσεις της Πολιτείας.
Mε στιβαρές, αλλά και μελετημένες θέσεις και προτάσεις για την οικονομία, την ανάπτυξη, το αναγκαίο νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, την ένταξη και τον ρόλο της σε αυτό της βιομηχανίας και της μεταποίησης, το «στοίχημα» των εξαγωγών και την ανάγκη μιας εθνικής βιομηχανικής πολιτικής.
Mε τις πρωτοβουλίες του, το 2016 επανήλθε στο προσκήνιο η «Σύνοδος της Θεσσαλονίκης» (Thessaloniki Summit). Ένας θεσμός επιχειρηματικής και διακρατικής συνεργασίας για τα Bαλκάνια και τη Nοτιοανατολική Eυρώπη, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο την αφρόκρεμα πολιτικής και επιχειρείν, ακόμα και έξω από τα ελληνικά σύνορα. Tαυτόχρονα, φέρνει τη Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της οικονομικής και πολιτικής ζωής της χώρας.
Παράλληλα, του πιστώνεται και το ολικό λίφτινγκ στην εικόνα του Συνδέσμου με την μετακόμιση των εγκαταστάσεων του ΣBE από τα παλιά γραφεία της Πλατείας Mοριχόβου στις πλέον σύγχρονες, μοντέρνες και άνετες εγκαταστάσεις στα παλιά Σφαγεία.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ