Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, απέρριψε σήμερα τις επιλογές που αποσκοπούν «στο να διαιρεθεί τεχνητά η ΕΕ», αντιδρώντας στις πληροφορίες εφημερίδων για την ύπαρξη σχεδίων προς αυτήν την κατεύθυνση από τη Γερμανία και τη Γαλλία.
«Δεν είναι καλό να διαιρεθεί τεχνητά η ΕΕ σε δύο ομάδες. Είναι σημαντικό να μην μεγαλώσουν οι διαφορές ανάμεσα στα 27 (μέλη της ΕΕ) και τα 17» μέλη της ευρωζώνης, τόνισε σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την πρωθυπουργό της Δανίας, Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, η χώρα της οποίας θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου του 2012.
«Σε καιρό κρίσης, είναι σημαντικό να διατηρηθεί η ενότητα των 27 και να μην δεχθούμε διαιρέσεις, οι οποίες δεν είναι απαραίτητες», δήλωσε η Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ. Η Δανία δεν είναι μέλος της ευρωζώνης.
Ο κ. Γιουνκέρ υπογράμμισε επίσης την ανάγκη οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ να προχωρήσουν συνολικά σε οποιαδήποτε αλλαγή της ευρωπαϊκής συνθήκης.
«Οι αλλαγές της συνθήκης θα πρέπει να γίνουν για το σύνολο της ΕΕ, όχι μόνον για την ευρωζώνη. Οι τροποποιήσεις της συνθήκης δεν θα πρέπει να επηρεάζουν μόνον τα μέλη της ευρωζώνης, αλλά και όλες τις άλλες χώρες εξίσου», εξήγησε.
Ο πρόεδρος του Eurogroup αντιτάχθηκε στην ιδέα μιας έκδοσης κοινών ομολόγων για τις χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ.
«Δεν πιστεύω ότι θα κάναμε καλά αν αναζητούσαμε εργαλεία σε επίπεδο ευρωζώνης. Ή θα έχουμε ρυθμίσεις σε συνολικό επίπεδο 27 (χωρών μελών), το οποίο είναι πάντα η καλύτερη λύση, ή θα βρούμε ειδικές ρυθμίσεις ανάμεσα στα κράτη, αλλά πάντα σε επίπεδο 27 χωρών», σημείωσε.
Δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου αυτό το Σαββατοκύριακο έκαναν λόγο για την ύπαρξη σχεδίου για ένα ενισχυμένο σύμφωνο σταθερότητας για μερικές μόνον χώρες της ΕΕ, όπως και για το ενδεχόμενο έκδοσης κοινών ομολόγων από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που η πιστοληπτική τους ικανότητα βαθμολογείται με τριπλό Α.