Η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουνίου, καταγράφοντας δεύτερη συνεχόμενη πτώση σε εβδομαδιαία βάση, καθώς η αύξηση των αποθεμάτων ενίσχυσε τις ελπίδες ότι η Ευρώπη θα αντέξει τον χειμώνα πατά τις μειωμένες ρωσικές προμήθειες.
Ειδικότερα, το φυσικό αέριο παράδοσης Νοεμβρίου στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ – ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς – σημείωσε πτώση 7,8% την Παρασκευή, στα 141 ευρώ η μεγαβατώρα. Σε επίπεδο εβδομάδας, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το φυσικό αέριο υποχώρησε κατά 9,1%. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του Ηνωμένου Βασιλείου υποχώρησε κατά 7,1% την Παρασκευή, σημειώνοντας επίσης δεύτερη συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση.
Οι χώροι αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι γεμάτοι κατά 91%, ενώ στη Γερμανία, στον μεγαλύτερο καταναλωτή, το ποσοστό αυτό έχει φτάσει το 95%, επίπεδο που είχε θέσει ως στόχο μέχρι την 1η Νοεμβρίου. Το γεγονός αυτό ενισχύει τις ελπίδες η Ευρώπη να αποφύγει τις ελλείψεις ή τη διανομή ενέργειας μέσω δελτίων.
Ορισμένες μετεωρολογικές προβλέψεις δείχνουν επίσης θερμοκρασίες πάνω από το κανονικό επίπεδο κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής της θέρμανσης μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου, γεγονός που αναμένεται να διατηρήσει τη ζήτηση υπό έλεγχο. Ωστόσο, η μείωση της κατανάλωσης παραμένει ζωτικής σημασίας, και οι χώρες θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι έχουν απομείνει αρκετά αποθέματα στο τέλος του χειμώνα, ώστε να αναπληρώσουν εκ νέου τις αποθήκες για το 2023 χωρίς τις ρωσικές προμήθειες.
“Οι γεμάτες σε καλά επίπεδα εγκαταστάσεις αποθήκευσης θα μας βοηθήσουν το χειμώνα, αλλά οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης από μόνες τους δεν αρκούν”, δήλωσε ο Κλάους Μιούλερ, επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Δικτύων, της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της Γερμανίας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτές οι ποσότητες θα μπορούσαν να καλύψουν περίπου δύο κρύους χειμερινούς μήνες και η χώρα χρειάζεται ακόμη τα αποθέματα να είναι τουλάχιστον 40% γεμάτα μέχρι την 1η Φεβρουαρίου.
Οι προοπτικές ενός ήπιου χειμώνα θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ευρώπη να επιτύχει το στόχο της για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%.
Τα ρίσκα που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ωστόσο, οι τιμές εξακολουθούν να βρίσκονται σε επίπεδα περίπου τέσσερις φορές υψηλότερα από τα κανονικά για την εποχή του έτους, με τις αγορές να είναι ευαίσθητες σε οποιαδήποτε είδηση που να μπορεί ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο τις ήδη περιορισμένες προμήθειες.
Αυτήν την εβδομάδα εξάλλου, η Μόσχα κλιμάκωσε τις επιθέσεις στην Ουκρανία, αυξάνοντας τις ανησυχίες για τις ροές που διασχίζουν τη χώρα, στην τελευταία εναπομείνασα διαδρομή για το ρωσικό αέριο προς τη δυτική Ευρώπη. Προς το παρών, οι ροές αυτές είναι σταθερές.
Εν τω μεταξύ, φαίνεται να μην υπάρχει συμφωνία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι διχασμένοι ως προς την ιδέα. Τα βήματα που θα μπορούσαν να συζητήσουν σε μια σύνοδο κορυφής την επόμενη εβδομάδα περιλαμβάνουν επίσης κοινές αγορές και τη δημιουργία ενός νέου δείκτη για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).