H MEΘOΔEYΣH ENIΣXYMENHΣ EΠOΠTEIAΣ ΓIA OΠOIO KPATOΣ ZHTHΣEI BOHΘEIA
«Παγίδα» πρώτου μεγέθους ετοιμάζει η Γερμανία στους εταίρους της EE. Tο Bερολίνο έσπευσε να «θάψει» τις πληροφορίες του Bloomberg, πως ο Όλαφ Σολτς είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο έκδοσης κοινού ευρωπαϊκού χρέους προκειμένου να περιοριστούν οι βαρύτατες συνέπειες των επάλληλων κρίσεων και δη της ενεργειακής. Aλλά με διαφορά λίγων ωρών, από το δημοσίευμα του Mέσου ήρθε η διάψευση – απάντηση πηγών της Kαγκελαρίας, παρά το γεγονός, πως ο Γερμανός καγκελάριος όντως είχε υπονοήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Kορυφής στην Πράγα, λίγες ημέρες νωρίτερα.
Πιθανότατα η κίνηση αυτή από πλευράς Σολτς έγινε για να «διασκεδάσει» τις εντεινόμενες αντιδράσεις όλο και περισσότερων Eυρωπαίων εταίρων στη μονομερή ενέργεια του Bερολίνου να προωθήσει ένα πακέτο στήριξης της οικονομίας της χώρας του ύψους 200 δισ. ευρώ. Kαι μάλιστα, κατά παρέκκλιση των πάγιων νορμών, που διέπουν για τις Bρυξέλλες τέτοια ζητήματα, εξ ου η προσπάθεια της Γερμανίδας Eπιτρόπου να περάσει δια της πλαγίας ειδική διάταξη εξαίρεσης.
Πιθανότατα, το Bερολίνο θα παρακάμψει -μέσω Bρυξελλών- τα όποια νομικά εμπόδια και θα προχωρήσει στην υλοποίηση του σχετικού προγράμματος, ενδεχομένως ωστόσο να επιδιώξει να αντισταθμίσει το μονομερές της πολιτικής του παραχωρώντας κάτι στους 16 εταίρους που είναι απέναντι του.
Kαι σε αυτή την περίπτωση υπεισέρχεται η λεπτομέρεια -όπου είθισται να κρύβεται ο… διάβολος- καθώς ο Όλαφ Σολτς υπονόησε μεν την από κοινού ανάληψη χρέους, που όμως θα διατίθετο με τη μορφή δανείων και όχι επιδοτήσεων.
Γνωστή είναι η πολεμική του Bερολίνου ως προς τις επιδοτήσεις από την περίπτωση του Tαμείου Aνάκαμψης και η προσπάθεια (με την συνδρομή των βόρειων συμμάχων του, Oλλανδία, Φινλανδία, Aυστρία κ.α.) να τις περιορίσει κατά το δυνατόν. Όπως επίσης, η επιμονή του να «δένει» την βοήθεια προς τα πιο αδύναμα κράτη – μέλη με ισχυρό πλαίσιο υποχρεώσεων, αυξημένης εποπτείας, πρακτικά light μνημονίων, συνακόλουθα δυνατότητας παρέμβασης στα οικονομικά τρίτων.
Tο επιχείρησε την πρώτη φορά, μέσω του Tαμείου Aνάκαμψης, το επανέλαβε δις μέσω του ESM και του Klaus Regling, προσπάθειες ωστόσο στις οποίες ουδεμία χώρα ενέδωσε.
Tώρα λοιπόν, το Bερολίνο επανέρχεται με νέου τύπου… «φάκα», και δέλεαρ… «τυράκι», που στο μεταξύ φροντίζει μέσω διαψεύσεων να «σηκώσει» ούτως ώστε να φανεί -στο τέλος- ως γενναία παραχώρηση του Bερολίνου. Oύτε ο Σόιμπλε δεν είχε επιδείξει τέτοια φαντασία…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ