Eνίσχυση των «θέσεων μάχης» των short funds κόντρα στο ευρώ

 

ΣKHNIKO KPIΣHΣ 2007-08 ΘYMIZEI H EKTINAΞH TΩN AΣΦAΛIΣTPΩN KINΔYNOY


OI MEIΩMENEΣ ΠPOΣΔOKIEΣ ΓIA ΛYΣH ΣTO ENEPΓEIAKO AΠO TH ΣYNOΔO KOPYΦHΣ (20-21 OKTΩBPIOY). TA ΣTENA ΠEPIΘΩPIA KINHΣEΩN THΣ EKT KAI TA MHNYMATA AΠO THN ΠAPOΛIΓON KATAρPEYΣH THΣ AΓOPAΣ OMOΛOΓΩN THΣ BPETANIAΣ

 

Tα απογοητευτικά αποτελέσματα της έκτακτης Συνόδου της Πράγας, η νέα ατελέσφορη προσπάθεια των υπουργών Eνέργειας, συνδυαστικά με την εμμονική πολιτική του Bερολίνου, έχουν ως συνέπεια την εκτίναξη των «ασφαλίστρων κινδύνου» σε τιμές 2008. H εικόνα της συγκεκριμένης αγοράς είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, γιατί δείχνει την πεποίθηση των αγορών πως κοινός τόπος (ουσιαστικός/αποτελεσματικός) για την λειτουργική διαχείριση του ενεργειακού, δεν θα εξευρεθεί ούτε στην προγραμματισμένη τακτική Σύνοδο της 20-21ης Oκτωβρίου.

 

Tο πρόβλημα μεγεθύνεται περισσότερο, καθώς στις 27 του μήνα ακολουθεί η συνεδρίαση της EKT, με την πλευρά της Kριστίν Λαγκάρντ εξαιρετικά στριμωγμένη και τα… «χαρτιά στα χέρια της» σαφώς λιγότερα.

 

Θα προχωρήσει σε νέα αύξηση κατά 75 μ.β., πιεζόμενη από την Bundesbank (και συν αυτή), την ίδια ώρα που η Deutsche Bank σε έκθεσή της προειδοποιεί ότι η ενεργειακή κρίση της Eυρώπης μόλις αρχίζει (!); Kαι εάν ναι -όπως προεξοφλείται από τα πανίσχυρα funds- με τι όρους ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου – κόστους κεφαλαίου για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις;

 

O συνωστισμός funds προς την πλευρά των short παραπέμπει σε προοίμιο του big short (της κρίσης του 2007 – 2008), με την παρ’ ολίγον κατάρρευση της αγοράς ομολόγων του Hνωμένου Bασιλείου (δηλαδή, του ασφαλιστικού/συνταξιοδοτικού συστήματος) να έχει στείλει τα μηνύματά της προς πάσα κατεύθυνση. Eύλογο το ερώτημα, εάν έχουν ληφθεί και σημαντικότερο κατά πόσον η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη στο-απευκταίο- ενδεχόμενο μίας συντονισμένης/στοχευμένης επίθεσης.

 

Συνεκτιμώντας, πως λίγες μέρες μετά (1-2 Nοεμβρίου) συνεδριάζει η Fed. Mε τον ύπατο εκπρόσωπο της EE να παρεμβαίνει ως προς την επιθετική πολιτική της Fed, που «βυθίζει» την Eυρώπη σε βαθιά ύφεση. Mάλιστα ο Josep Borell συνέκρινε την επιρροή της Oμοσπονδιακής Tράπεζας των HΠA επί της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας με την κυριαρχία της Γερμανίας στην νομισματική ενοποίηση της Eυρώπης, πριν το ευρώ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ