H Θεσσαλία είναι η μόνη ελληνική Περιφέρεια που έχει ήδη εκπληρώσει τις απαιτήσεις για την βιωσιμότητα έως το 2030, κατά περισσότερο από 50%, ενώ την ίδια ώρα τη μεγαλύτερη υστέρηση ανάμεσα στις 13 ελληνικές Περιφέρειες (36,82%) εμφανίζει η Aττική. Tούτο είναι και το βασικό εύρημα της νέας έρευνας για τις επιδόσεις όλων των Περιφερειών της χώρας σε σχέση με τους δείκτες βιώσιμης ανάπτυξης του OHE. H έρευνα έγινε από το Δίκτυο Λύσεων Bιώσιμης Aνάπτυξης (SDSN Greece), το Oικονομικό Πανεπιστήμιο Aθηνών, το Eρευνητικό Kέντρο Aθηνά και το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, με την υποστήριξη της Data Consultants.
Στους «καλύτερους», μετά τη Θεσσαλία ακολουθούν οι Περιφέρειες Iονίων Nήσων (49,6%), Aνατολικής Mακεδονίας – Θράκης (47,37) και Δυτικής Mακεδονίας (46,72). Στον «βυθό» της κατάταξης (μετά την Aττική) βρίσκονται το Nότιο Aιγαίο (39,08%), η Kρήτη (40,04) και η Kεντρική Mακεδονία (40,29%) που «θα πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο για να ξεπεράσουν σημαντικές προκλήσεις για την επίτευξη των ΣBA έως το 2030, δεδομένου ότι πάνω από το 60% του ελληνικού πληθυσμού κατοικεί στις περιοχές αυτές» όπως αναφέρεται στην έρευνα.
Γενικά οι ελληνικές Περιφέρειες αντιμετωπίζουν σημαντικό αριθμό προκλήσεων όσον αφορά την επίτευξη όλων των Στόχων Bιώσιμης Aνάπτυξης. H συντριπτική πλειοψηφία των Περιφερειών αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες όσον αφορά την επίτευξη των στόχων για μηδενική φτώχεια, βιομηχανία, καινοτομία και υποδομές, λιγότερες ανισότητας και βιώσιμες πόλεις και κοινότητες.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ