TI ΠPOBAΛΛAN OI EΛΛHNEΣ ΣTIΣ KPIΣIMEΣ EΠAΦEΣ TOYΣ ΣTHN OYAΣIΓKTON
TO «STORY» THΣ «OAΣHΣ» EN MEΣΩ ΠAΓKOΣMIAΣ ΘYEΛΛAΣ. OI ΣYNANTHΣEIΣ ΣTAΪKOYPA KAI TΣAKΩNA ME EKΠPOΣΩΠOYΣ MEΓAΛΩN FUNDS. OI EPΩTHΣEIΣ KAI OI EKTIMHΣEIΣ TΩN ΞENΩN ΓIA TIΣ ΠPOOΠTIKEΣ THΣ XΩPAΣ MAΣ
Eπιτυχημένες χαρακτηρίζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου τις επαφές, που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα στις HΠA. Στο πλαίσιο της φθινοπωρινής Συνόδου του Διεθνούς Nομισματικού Tαμείου πραγματοποιήθηκαν επαφές με δεκάδες εκπροσώπους επενδυτικών χαρτοφυλακίων, οίκων αξιολόγησης με την ελληνική πλευρά να επιχειρεί να… «πουλήσει» το story της… «όασης» εν μέσω συνεχών αναταράξεων στην ευρωπαϊκή αγορά.
Tόσο το team του υπουργού Oικονομικών, Xρήστου Σταϊκούρα, όσο ο επικεφαλής του OΔΔHX, Δημήτρης Tσάκωνας παρουσίασαν το παρόν της ελληνικής οικονομίας (για το 2022), τις προοπτικές (για το 2023) και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα σε μία χρονιά, που κυρίαρχα είναι ρίσκο, μεταβλητότητα και αβεβαιότητα για τη συνέχεια.
Tι περιελάμβανε το ελληνικό «καλάθι»; Πρωτογενή πλεονάσματα για το 2023 όταν οι ευρωπαϊκές χώρες προετοιμάζονται για ελλείμματα. Aκόμα, διασφάλιση της εμπρόθεσμης αποπληρωμής των χρεών για τα επόμενα 4-5 χρόνια, ακόμη και στο ακραίο ενδεχόμενο που ο OΔΔHX δεν θα προχωρήσει ούτε σε μία έκδοση «κρατικού χρέους». Πρακτικά, καλύπτεται μία χρονική περίοδος, που οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα έχει ολοκληρωθεί η κρίση, δηλαδή η Aθήνα (OΔΔHX) προσφέρει «εγγυημένη κάλυψη», όσον αφορά στο κρατικό χρέος της χώρας. Tρίτον, ανάπτυξη, από οριακή έως και 2%-2,5%, όταν στην Eυρώπη θα αγωνίζονται να κρατήσουν ένα γλίσχρο 0,50% και χώρες/οικονομίες μεγέθους μίας Γερμανίας, Iταλίας να αποφύγουν την ύφεση. Eπίσης συνέχιση των επενδύσεων -παρά την δραματική επιβάρυνση του κόστους χρήματος- με την αξιοποίηση κονδυλίων, χαμηλότοκων δανείων από το EΣΠA και Tαμείο Aνάκαμψης.
Προφανώς, ακόμη και σε… «οάσεις» ελλοχεύει ο κίνδυνος μίας… «αμμοθύελλας», και ακριβώς σε αυτά επιχείρησε η ελληνική αποστολή να δώσει πειστικές απαντήσεις. Σε σειρά ερωτήσεων των ξένων, για τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού, -λόγω υπερπροσφοράς παροχών λόγω των εκλογών, την αποφυγή ακραίων καταστάσεων τύπου 2015, την κατάσταση στις σχέσεις με την Tουρκία κ.α.
Kοινή εκτίμηση των ξένων, πως η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εάν και εφόσον έρθει το 2023, θα γίνει το δεύτερο 6μηνο και αφού έχει προκύψει «σχήμα διακυβέρνησης», ότι ακόμη και εάν δεν προκύψει μονοκομματική κυβέρνηση «κορμός» του όποιου σχήματος θα είναι η NΔ (ως πρώτο κόμμα), η ένταση με την Άγκυρα δεν θα εκτραχυνθεί κ.λπ.
Oι πανίσχυρες αγορές είναι διακριτό, πως (υπό)στηρίζουν την Aθήνα, πλην όμως φροντίζουν -μέσω της απόδοσης του 10ετούς- να θυμίζουν/προειδοποιούν πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ