Πολλές είναι οι φωνές που εδώ και καιρό κάνουν λόγο για διάλυση της Ευρωζώνης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης από την οποία πλήττεται. Ωστόσο, αυτή τη φορά η προειδοποίηση έρχεται από τον ίδιο τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι η ευρωζώνη είτε θα μετατραπεί σε μια πιο στενή οικονομική ένωση ή σταδιακά θα διαλυθεί.
Μιλώντας την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο κ. Ρεν είπε χαρακτηριστικά: «Η οικονομική και νομισματική ένωση ή θα πρέπει να προχωρήσει προς την ολοκλήρωσή της μέσω μιας πολύ βαθύτερης ενοποίησης ή θα πρέπει να αποδεχτούμε τη σταδιακή διάλυση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος που λειτουργεί εδώ και πάνω από μισό αιώνα».
Επιπλέον, ακόμη και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ δήλωσε χθες ότι η κρίση χρέους που πλήττει την ευρωζώνη έχει καταστεί πλέον συστημική και γι’ αυτό απαιτούνται και ανάλογες λύσεις.
«Το πρόβλημα έχει γίνει συστημικό. Παρακολουθούμε μια κρίση εμπιστοσύνης σε πλήρη ανάπτυξη», ανέφερε, μιλώντας σε συνέδριο πρέσβεων της ΕΕ. «Πολλοί ίσως να κατηγορήσουν τις αγορές ότι παραλογίζονται. Αλλά η κρίση είναι γεγονός και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε».
Ο κ. Ρόμπεϊ επισήμανε ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης έχουν πάρει ρηξικέλευθες αποφάσεις τους τελευταίους 18 μήνες, αν και παραδέχτηκε ότι οι έως τώρα προσπάθειές τους δεν ήταν επαρκείς.
«Σήμερα αγγίζουμε τον πυρήνα του προβλήματος. Η κρίση είναι συστημική και χρειάζεται συστημικές απαντήσεις. Χρειάζεται να κάνουμε γενναία βήματα προς μια πραγματική οικονομική ένωση, ανάλογη της οικονομικής ένωσης», είπε.
Όμως, σύμφωνα με τον Ρόμπεϊ, η απόφαση αυτή απαιτεί θυσίες εκ μέρους κάποιων μελών της ευρωζώνης. «Ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξει αλλαγή ή όχι της Συνθήκης της ΕΕ, και τα δύο προϋποθέτουν ότι (οι χώρες) θα θυσιάσουν κυριαρχικά τους δικαιώματα, ως τίμημα για μια αξιόπιστη οικονομική και νομισματική ένωση», τόνισε.