Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ποιοι πρέπει να την επιστρέψουν άμεσα

Τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής που έλαβαν την περίοδο της πανδημίας καλούνται να επιστρέψουν τώρα στο κράτος εκατοντάδες επιχειρήσεις, καθώς από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν πληρούσαν τους όρους που προβλέπονταν για την κρατική ενίσχυση. Τα ποσά θα επιστραφούν εφάπαξ και με τόκο ο οποίος «τρέχει» από την ημερομηνία καταβολής της ενίσχυσης.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιχειρήσεις ενημερώθηκαν χθες, μέσω της πλατφόρμας του myBusinessSupport, πως πρέπει να επιστρέψουν το σύνολο του ποσού. Τα περισσότερα «ραβασάκια» αφορούν επιχειρήσεις που εμφανίζονται να μην έχουν τηρήσει τον όρο της διατήρησης του προσωπικού. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που αφορούν τη μη υποβολή δηλώσεων τη διετία 2019-2020.

 

Σημειώνεται ότι η εφάπαξ έντοκη επιστροφή ολόκληρου του ποσού χωρίς τη δυνατότητα έκπτωσης ισχύει και για τις επιχειρήσεις που δεν τήρησαν τη ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής.

 

Η υποβολή των δικαιολογητικών γίνεται μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ mybusinessSupport ενώ οι επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έλαβαν την οικονομική ενίσχυση την περίοδο της πανδημίας θα πρέπει να εξοφλήσουν την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες μηνιαίες δόσεις με την τρίτη δόση να καταβάλλεται έως την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022.

 

Εφόσον τηρήθηκε η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής και οι υποχρεώσεις των δικαιούχων επιχειρήσεις και επαγγελματίες επιστρέφουν τα εξής ποσά:

 

α) Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019, σε:

 

25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνά το 70% σε σχέση με το 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με το 2019 και παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή50% της ενίσχυσης, για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις.

 

β) Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή για επιχειρήσεις που άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019, σε:

 

25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνά το 30% σε σχέση με τα έσοδα του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή33,3% της ενίσχυσης, για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ