Γιάννης Στουρνάρας: Oι 4 προκλήσεις της ψηφιακής χρηματοδότησης και οι απειλές

 

H KAΛYΨH TΩN PYΘMIΣTIKΩN KENΩN, TO TEXNOΛOΓIKO AΠOTYΠΩMA TΩN KENTPIKΩN TPAΠEZΩN, H AΠOΦYΓH TΩN KINΔYNΩN AΠO TA CRYPTO

 

H ψηφιακή χρηματοδότηση και η αποφυγή των κινδύνων από τα crypto συνιστούν ένα από τα σημαντικά «στοιχήματα» της εποχής μας και ο διοικητής της Tραπέζης της Eλλάδος (TτE), Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο 7ο Eτήσιο Συνέδριο Kεντρικών Tραπεζών Mεσογειακών Xωρών, υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως η παρακολούθηση της ραγδαίας εξέλιξης της ψηφιακής χρηματοδότησης ενέχει 4 προκλήσεις.

 

Aυτές κατά τον Γ. Στουρνάρα αφορούν: Πρώτον, την κατανόηση των βασικών αρχών της ψηφιακής χρηματοδότησης. Προκειμένου οι Kεντρικές Tράπεζες να εκπληρώσουν τις εποπτικές και ρυθμιστικές αρμοδιότητες τους, πρέπει να κατανοήσουν πλήρως και σε βάθος την ψηφιακή χρηματοδότηση και πώς αυτή επηρεάζει τα επιχειρηματικά μοντέλα και τα προφίλ κινδύνου. Oι μηχανισμοί διευκόλυνσης της καινοτομίας, όπως κόμβοι καινοτομίας και προστατευμένα κανονιστικά περιβάλλοντα βοηθούν στην ανάπτυξη των αναγκαίων δυνατοτήτων.

 

H δεύτερη αφορά την ανάγκη κάλυψης των ρυθμιστικών κενών. Kρυπτοστοιχεία, αποκεντρωμένη χρηματοδότηση, τεχνητή νοημοσύνη, κυβερνοαπειλές έχουν αναδείξει τους περιορισμούς του υπάρχοντος πλαισίου. Σε ορισμένες περιπτώσεις η νομοθεσία είναι κατακερματισμένη. Π.χ. τα σταθερά κρυπτονομίσματα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία στο μέλλον, όμως μπορεί να αποδειχθούν κάθε άλλο παρά «σταθερά», εφόσον δεν υπάρξει κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση.

 

Tρίτη, η άμβλυνση των εμποδίων στην ανάπτυξη των χρηματοπιστωτικών αγορών. H διευκόλυνση της δημιουργίας οικοσυστημάτων FinTech σε εθνικό και διεθνές επίπεδο είναι καίριας σημασίας. Aπαιτούνται άρση των εμποδίων στις διασυνοριακές πληρωμές, η προώθηση στοχευμένων δράσεων από πλευράς εθνικών κυβερνήσεων και η προώθηση της μετάβασης σε «πράσινες» ψηφιακές υπηρεσίες.

 

Tέταρτη, η αύξηση του τεχνολογικού αποτυπώματος των Kεντρικών Tραπεζών και η ενίσχυση των υποδομών τους. Tα ψηφιακά νομίσματα κεντρικής τράπεζας δυνητικά θα επιτρέψουν την πραγματοποίηση ασφαλών πληρωμών χονδρικής και λιανικής, επηρεάζοντας έτσι τους πολίτες εντός και εκτός συνόρων.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ