Στα 7 δισ. ευρω το πρόγραμμα δανεισμού του Δημοσίου για το 2023 από τις αγορές

Περιορισμένο δανεισμό από τις αγορές για το Ελληνικό Δημόσιο προβλέπει ο Προυπολογισμός για το 2023. Η έκδοση των πράσινων ομολόγων καθώς και εκείνων που προορίζονται για τη χρηματοδότηση της βιώσιμης ανάπτυξης θα επιχειρηθεί του χρόνου αναλόγως όμως των συνθηκών που θα επικρατήσουν στις αγορές.

 

Η δανειακή στρατηγική για το 2023 για το επόμενο έτος αναμένεται να είναι περιορισμένη, αναφορικά με το συνολικό ποσό εκδόσεων, ήτοι σε επίπεδα παρόμοια με αυτά του 2022 (περίπου 7 δις. ευρω).

 

Η επιλογή αυτή εδράζεται τόσο στα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου, σε συνδυασμό με τις αυξημένες εκταμιεύσεις προς το Δημόσιο από τα χρηματοδοτικά σχήματα που έχουν ήδη αποφασισθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, καθώς και των σχετικά περιορισμένων χρηματοδοτικών αναγκών του για το έτος 2023. Χρονιά κατά την οποία το Δημόσιο θα πρέπει να εξοφλήσει ομόλογα που λήγουν ύψους 4,5 δις.ευρώ, δάνεια διακρατικά από το πρώτο Μνημόνιο (GLF) ύψους 2,64 δις.ευρω και άλλα 1,73 δις. Ευρω από τα δάνεια του ESM . Aθροιστικά λοιπόν το 2023 για χρεωλύσια το Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει περίπου 8,9 δις.ευρω έναντι μόλις 2 δις,ευρω φέτος.

 

Η στόχευση της δανειακής στρατηγικής θα είναι η διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχονται από τη συμμετοχή της χώρας στο PEPP, καθ’ όλη τη διάρκειά του, η περαιτέρω παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας με διατήρηση της ήδη εκτεταμένης φυσικής ωρίμανσής τους, η μείωση των περιθωρίων δανεισμού του ΕΔ, καθώς και η περαιτέρω διασφάλιση της συνέπειας του ΕΔ ως κρατικού εκδότη με χαρακτηριστικά χώρας της Ευρωζώνης. Ταυτόχρονα θα επιχειρηθεί η αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχονται στο βραχυχρόνιο τμήμα της ευρωπαϊκής καμπύλης σε περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων, αξιοποιώντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις υφιστάμενες θέσεις και τα χαρακτηριστικά του ελληνικού χαρτοφυλακίου δημοσίου χρέους.

 

Υπενθυμίζεται ότι το 2022 το Δημόσιο προχώρησε σε κοινοπρακτικές εκδόσεις ομολόγων σταθερού επιτοκίου και μία κυμαινόμενου επιτοκίου, με διάρκεια δέκα και πέντε ετών αντίστοιχα, συνολικής ονομαστικής αξίας 5.500 εκατ. Ευρώ. Όπως αναφέρεται στον Προυπολογισμό, οι μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου , περιλαμβανομένων και των πρόωρων εξοφλήσεων των δανείων του ΔΝΤ και των διμερών δανείων με τις χώρες της Ευρωζώνης (GLF), για το 2022, καλύφθηκαν από τις παραπάνω εκδόσεις.

 

Επίσης για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προχώρησε σε δημοπρασίες ομολόγων αντλώντας από την αγορά 1,4 δισ.ευρω.

 

Παράλληλα το Δημόσιο συνέχισε να εκδίδει τίτλους βραχυπρόθεσμης διάρκειας. Η βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση πραγματοποιήθηκε με μηνιαίες εκδόσεις εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 και 26 εβδομάδων και , τριμηνιαίες 52 εβδομάδων, καθώς επίσης και σύναψη συμφωνιών repos κυρίως με τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Στις 30/09/2022 το ανεξόφλητο υπόλοιπο των εντόκων γραμματίων ελληνικού δημοσίου (ΕΓΕΔ) ανερχόταν σε 11.8 δισ. ευρώ, ενώ τα repos ανήλθαν σε 40.8 δις. Ευρώ. Ωστόσο στο τέλος Δεκεμβρίου το ανεξόφλητο υπόλοιπο των Repos εκτιμάται ότι θα φθάσει στα 50,8 δις.ευρώ από 48,8 δις.ευρώ που ήταν στο τέλος του 2021. Επιπροσθέτως μέσω των Εντόκων γραμματίων ο καθαρός δανεισμός του Δημοσίου αυξήθηκε κατά 2 δις.ευρω.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ