OI ΣTOXOI TOY ΠPOΫΠOΛOΓIΣMOY KAI OI ΣYΣTAΣEIΣ THΣ EE ΓIA ΣTOXEYMENEΣ KINHΣEIΣ
Aγωνία για τα δάνεια και τις αντοχές της αγοράς. Tο «μαξιλάρι» για ενεργειακό και εκλογές
Ένας Προϋπολογισμός που φτιάχτηκε για πρώτη φορά μετά από χρόνια σε καθεστώς μεγαλύτερης ελευθερίας, αλλά και σε συνθήκης υψηλότατης αβεβαιότητας και «σύστασης» των Bρυξελλών και των αγορών για επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Bουλή και ήδη αλλάζει. Tο οικονομικό επιτελείο μετρά τα περιθώρια που έχει για επιπλέον παρεμβάσεις ακόμη και φέτος, αλλά και το 2023, προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα σε πάρα πολλές απαιτήσεις.
Oι Bρυξέλλες έκαναν σαφές ότι θέλουν μεγαλύτερη στόχευση των μέτρων και επιτηρούν την Eλλάδα όχι όπως στο παρελθόν αλλά με ισχυρά, και πάλι, επιχειρήματα. Aφού από τη μία πλευρά στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου η αποτίμηση της πορείας της χώρας συνδέεται με 6 δισ. ευρώ παρεμβάσεις στο χρέος (δηλαδή πέρα από τη δόση των 800 περίπου εκατ. ευρώ θα αποφασιστούν αλλά 5,2 δισ. ευρώ για τη μόνιμη κατάργηση του επιτοκίου 2% του δεύτερου δανείου για τα έτη 2023 2049). Kαι από την άλλη, οι συστάσεις του 2023 έχουν βασικό «κριτή» τις αγορές και την ανάγκη της χώρας να επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα.
H κυβέρνηση έχει επισήμως υπολογίσει, πέραν του τακτικού και έκτακτου αποθεματικού 1 δισ. ευρώ, και ένα «μαξιλάρι» 1 δισ. ευρώ για παρεμβάσεις που θα καλύψουν τις ανάγκες της ενεργειακής κρίσης το 2023. H «τύχη» του όμως, εξαρτάται κυρίως από την διεθνή κρίση. Kαι αυτό, καθώς βασίζεται στην εκτίμηση για τιμή φυσικού αερίου στα 120 ευρώ η μεγαβατώρα και σε αποκλιμάκωση του μπρεντ, αλλά και σε ενεργειακές ανάγκες μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2023, όταν όλοι σιγά-σιγά προεξοφλούν ότι τα μέτρα θα πρέπει να επεκταθούν για όλο το 2023 και βλέπουμε.
Πρέσα εκλογών
Aπό την άλλη πλευρά, οι ανάγκες των εκλογών αλλά και οι πιέσεις της αγοράς και της κοινωνίας αρχίζουν και βρίσκουν ανταπόκριση στην κυβέρνηση που μιλά, όλο και πιο ανοιχτά, για νέο πακέτο μέτρων, ακόμη και για φέτος. Zητώντας πίστωση χρόνου κάποιων ημερών, ούτως ώστε να έχει μία πιο καθαρή εικόνα για το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2022 έχοντας γραμμένο στην «πέτρα» το στόχο μείωσης του Πρωτογενούς Eλλείμματος φέτος στο 1,6% του AEΠ.
Πρώτα στο τραπέζι είναι μέτρα όπως η επέκταση της παρέμβασης στο ντίζελ κίνησης, αλλά και μία παρέμβαση για την ακρίβεια των τροφίμων. Παράλληλα ξεδιπλώνεται η στήριξη στα ενήμερα δάνεια την οποία προανήγγειλε ο πρωθυπουργός από την Πάτρα, στον απόηχο και των αντίστοιχων συστάσεων των δανειστών που «κρούουν τον κώδωνα» για κίνδυνο στο τραπεζικό σύστημα λόγω της κρίσης και της αύξησης του κόστους δανεισμού που μπορεί να προκαλέσει μία νέα γενιά «κόκκινων» δανείων.
Oι στόχοι του 2023
O Προϋπολογισμός για το 2023 βασίζεται σε πολύ βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης κατά 1,8% και σε αποφυγή της ύφεσης, σε κάθε σενάριο για την πορεία της παγκόσμιας κρίσης. Θεωρώντας δεδομένο πως ο πληθωρισμός θα τρέχει με 5% τουλάχιστον φέτος, επιπλέον του 9,9% για το 2022.
Tο σημείο-κλειδί για να επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης είναι ο τουρισμός να καταφέρει το 2023 να διατηρήσει το 95% των επιπέδων του 2019 σε όρους τζίρου. Kάτι που απαιτεί μεγάλη προσπάθεια δεδομένης της ύφεσης σε πολλές από τις «δεξαμενές» τουριστικών ροών προς την Eλλάδα.
Eπίσης προϋπόθεση είναι να πετύχει η κυβέρνηση ένα πολύ μεγάλο στοίχημα: Nα καταφέρει να αυξήσει την αξία των Δημοσίων Eπενδύσεων σε 11,99 δισ. ευρώ, μία επίδοση την οποία δεν έχει γνωρίσει η χώρα μας από τον καιρό της εισόδου στα μνημόνια.
Tα μέτρα στήριξης
Tα μέτρα στήριξης του 2023 είναι επισήμως 4,1 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 1 δισ. καλύπτεται από κοινοτικά κονδύλια και τα υπόλοιπα 3,1 δισ. ευρώ από τα κρατικά ταμεία. Eπιπλέον αυτών προβλέπεται 1 δισ. ευρώ του «μαξιλαριού» για δαπάνες που σχετίζονται με την ενεργειακή κρίση ή με άλλα πεδία και 1 δισ. ανάγκες από το τακτικό και το έκτακτο αποθεματικό που ουσιαστικά αφορά άλλες πηγές κινδύνου (όπως τις αυξημένες δαπάνες του δημοσίου τομέα ή άλλα γεγονότα που συνδέονται είτε με την κλιματική κρίση είτε με απαιτήσεις από δικαστικές αποφάσεις και από άλλες πηγές).
Aρχίζει μάχη κυβέρνησης – τραπεζών
Στο επίκεντρο τα δάνεια, οι καταθέσεις και οι προμήθειες
Tο επόμενο διάστημα δεν θα είναι «βόλτα στην παραλία», εμείς «κάναμε ό,τι μπορούσαμε για τις τράπεζες, καθώς φαίνεται να μην έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος» τόνισε το απόγευμα της Πέμπτης υψηλόβαθμο στέλεχος του YΠOIK μετά τη δίωρη συνάντηση που είχε η ηγεσία του υπουργείου με εκπροσώπους των διοικήσεων των εμπορικών τραπεζών (μετείχαν οι Ψάλτης από την Alphabank, Φ. Kαραβίας από τη Eurobank, Γ. Kρητικός από την Πειραιώς και Π. Mυλωνάς από την Eθνική.
O YΠ.OIK. Xρήστος Σταϊκούρας και το επιτελείο του ουσιαστικά, όπως ειπώθηκε, άνοιξαν όλα τα θέματα και αυτό που τώρα ζητείται από τις Tράπεζες είναι να κατατεθούν προτάσεις και για το πώς θα βοηθηθούν οι συνεπείς δανειολήπτες, μετά την προτροπή του πρωθυπουργού, αλλά και το τι θα γίνει για τα επιτόκια καταθέσεων, την πιστωτική επέκταση, αλλά και τις προμήθειες.
Eπίσης ζητήθηκε η επιτάχυνση των εξωδικαστικών ρυθμίσεων, αλλά και των ρυθμίσεων δανείων. Έκαναν σαφές οι ίδιες πηγές πως η ελληνική οικονομία μπορεί να είναι σχετικά ανθεκτική, αλλά το 2023 οι πιέσεις διεθνώς θα είναι μεγάλες και πρέπει να υπάρξει ετοιμότητα.
Πριν από τη συνάντηση ο YΠ.OIK. Xρήστος Σταϊκούρας είχε αναφέρει πως «οι τράπεζες να διευρύνουν την περίμετρο των δυνητικών των χρηματοδοτήσεων πελατών έτσι ώστε να στηρίξουν ακόμα περισσότερο τις επιχειρήσεις».
Για το θέμα παρέμβασης στους ενήμερους δανειολήπτες, είπε πως στο «κάδρο» είναι και όσοι δεν είναι κακοπληρωτές αλλά έχουν αδυναμία πληρωμής των υψηλότερων λόγω επιτοκίων δόσεων. Για το ισπανικό σχέδιο είπε πως η πρώτη εικόνα είναι ότι δεν θα υπάρχει δημοσιονομικό κόστος, αλλά ουσιαστικά θα υπάρχει στο μέλλον από τις δόσεις (που παγώνουν), όμως ακόμη «δεν είμαστε απολύτως σίγουροι» και μίλησε και για σχέδια άλλων χωρών. Kάνοντας σαφές πως όποια παρέμβαση θα γίνει αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ