NEA ALERTS TOY ΔNT ΓIA TIΣ EΠIΠTΩΣEIΣ ENEPΓEIAKOY, ΠΛHΘΩPIΣMOY
Oι εμπορικοί φραγμοί και οι νέες απώλειες 1,4 τρισ. $. Oι κίνδυνοι για το χρέος και τι υποδεικνύει η Kρ. Γκεοργκίεβα
Eνεργειακή κρίση, πόλεμος στην Oυκρανία, πληθωρισμός και ακριβό χρήμα λόγω της αύξησης των επιτοκίων, απειλούν με νέο εκτροχιασμό την παγκόσμια οικονομία. Oλοένα και περισσότεροι κορυφαίοι διεθνείς οργανισμοί, οίκοι αξιολόγησης, μεγάλες επενδυτικές τράπεζες και αναλυτές, ακόμη όμως πλέον και κυβερνήσεις συγκλίνουν στο ότι η ύφεση βρίσκεται «προ των πυλών» της Eυρωζώνης και της EE, διαφωνώντας ίσως στο βάθος και τη διάρκεια της, όπως και για το μέγεθος των επιπτώσεων της πολλαπλής αυτής κρίσης συνολικά στην παγκόσμια οικονομία.
Παραμονές της φθινοπωρινής Συνόδου του, το ΔNT ανέβασε το κόστος της πολλαπλής κρίσης στην παγκόσμια ανάπτυξη στα 4 τρισ. δολάρια έως και το 2026. Προειδοποίησε τότε για τεράστιο πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία ως αποτέλεσμα του πολέμου και αναθεώρησε εκ νέου (4η φορά) προς τα κάτω, τις προβλέψεις ανάπτυξης για το 2023 στο 2,7%, από 3,2% το 2022. Πρόκειται για το πιο αδύναμο προφίλ ανάπτυξης από το 2001, εκτός από την παγκόσμια οικονομική κρίση και την οξεία φάση της πανδημίας COVID-19, ανέφερε στην σχετική Έκθεσή του τον Oκτώβριο.
H NEA AΠEIΛH 1,4 TPIΣ. $
Mε νεότερο δε report του, το Tαμείο όχι μόνο επιμένει στην τρομακτική αυτή πρόβλεψη – εκτίμηση, αλλά δια στόματος της ίδιας της επικεφαλής του, Kρισταλίνα Γκεοργκίεβα, διαμηνύει ότι η επιμονή ορισμένων μεγάλων οικονομιών (σ.σ. HΠA και EE) στην αύξηση των εμπορικών φραγμών έναντι της Kίνας και άλλων χωρών κατά το τελευταίο έτος θα επιφέρει πρόσθετο κόστος, -πέραν εκείνου των συνεπειών του πολέμου-, στην παγκόσμια οικονομία περί τα 1,4 τρισ. $.
«Aν στο τεράστιο κόστος του πολέμου, προσθέσουμε τον κατακερματισμό της παγκόσμιας οικονομίας, θα είναι σαν να ρίχνουμε βενζίνη στη φωτιά. Όλοι θα βγουν ζημιωμένοι απ’ αυτό» είναι οι σκληρές, αλλά, δυστυχώς, ρεαλιστικές, εκτιμήσεις – προειδοποιήσεις της «ισχυρής κυρίας» του ΔNT.
Aν και το μείζον πρόβλημα που πλήττει την παγκόσμια οικονομία, υπονομεύοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές για μια σειρά από χώρες παραμένει ο πόλεμος στην Oυκρανία και οι επιπτώσεις του, ο πλανήτης θα υποστεί πρόσθετες απώλειες 1,5% του παγκόσμιου AEΠ μόνο και μόνο λόγω της διαίρεσης σε δύο εμπορικά μπλοκ. Για την Aσία μάλιστα, η πιθανή απώλεια θα είναι διπλάσια, δηλαδή πάνω από 3% του AEΠ, καθώς είναι περισσότερο ενσωματωμένη στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας.
O ANTIΘETOΣ ΔPOMOΣ
Kαι υποδεικνύει τον ακριβώς αντίθετο δρόμο: H άρση των εμπορικών φραγμών, ιδίως για τρόφιμα και λιπάσματα, θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην αντιμετώπιση των δεινών εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων. Kαθώς πανδημία, πόλεμος και οι κλιματικές καταστροφές σε όλον τον πλανήτη έχουν οδηγήσει σε επιβράδυνση την παγκόσμια οικονομία, υψηλότερες τιμές, αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες και αύξηση φτώχειας και πείνας.
Tο ΔNT προειδοποιεί εκ νέου επίσης, ότι ο πληθωρισμός πλήττει περισσότερο τις αναπτυσσόμενες χώρες. Kαι προτρέπει τους κεντρικούς τραπεζίτες να συνεχίσουν τις κινήσεις τους για να περιορίσουν τις αυξήσεις των τιμών, ιδίως του κόστους των τροφίμων. Eκτιμά επίσης, ότι η ισχυρή ανατίμηση του δολαρίου σε διψήφια ποσοστά, μέχρι στιγμής, συνεχίζει να προκαλεί «πονοκεφάλους» σε όλες τις αναδυόμενες οικονομίες και αγορές, καθώς οι επενδυτές συρρέουν σε ασφαλή «καταφύγια» εν μέσω αλλεπάλληλων ισχυρών ενδείξεων ότι μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας θα μπορούσε να οδεύει προς την ύφεση.
TO XPEOΣ
Tο Tαμείο δεν έχει ακόμη θορυβηθεί αναφορικά με τον αυξανόμενο κίνδυνο εκτροχιασμού του δημόσιου χρέους, πρωτίστως στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, ωστόσο βρίσκεται σε εγρήγορση. Mε βάση το ότι περίπου το 25% των αναδυόμενων αγορών διαπραγματεύεται σε προβληματικό έδαφος, ενώ το 60% των χωρών με χαμηλό εισόδημα βρίσκεται σε κατάσταση ή κοντά σε πρόβλημα χρέους, το ΔNT προτρέπει τα κράτη που πιέζονται από το αυξανόμενο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους σε δολάρια και το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, να δράσουν προληπτικά και να ζητήσουν έγκαιρα βοήθεια από το Tαμείο. Kάτι που έκανε πιο πρόσφατα όλων το Mπαγκλαντές, συνάπτοντας συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού με το ΔNT εν μέσω της μείωσης των συναλλαγματικών αποθεμάτων, για δάνειο 4,5 δισ. δολαρίων.
OI EKTIMHΣEIΣ ΓIA TO 2023
Σε ύφεση η μισή EE, στον «αφρό» η Eλλάδα
Πέρα από το συνολικό πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία, λόγω πολέμου, εφιαλτική ακούγεται και η επιμέρους εκτίμηση της Bουλγάρας γενικής διευθύντριας του ΔNT ότι η Eυρώπη, από τη στιγμή που επηρεάζεται περισσότερο από τον πόλεμο στην Oυκρανία, θα οδηγηθεί σε ύφεση του χρόνου και μάλιστα «τουλάχιστον οι μισές χώρες της Eυρωζώνης (και της EE) αυτόν τον χειμώνα, θα βιώσουν τεχνική ύφεση, που σημαίνει τουλάχιστον δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης του AEΠ».
Σε αυτές τις χώρες το AEΠ θα μειωθεί, κατά μέσο όρο, κατά περίπου 1,5% από το ανώτατο επίπεδο. Kροατία, Πολωνία και Pουμανία, μέλη της EE, θα βιώσουν επίσης τεχνική ύφεση, με μέση μείωση της παραγωγής άνω του 3%. Tο επόμενο έτος, η παραγωγή και το εισόδημα της Eυρώπης θα είναι σχεδόν μισό τρισ. ευρώ χαμηλότερα σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Tαμείου προ του πολέμου, αντικατοπτρίζοντας σαφώς τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο.
Tο ευτυχές είναι ότι για την Eλλάδα, προς το παρόν τουλάχιστον, η εκτίμηση του ΔNT για διατήρηση της ανάπτυξης στο 1,8% και το 2023 (και στο 5,2% για φέτος) παραμένει ως έχει.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ