Αύξηση επιτοκίων: Φόβοι για μία νέα «γενιά» κόκκινων δανείων

 

Προ των πυλών βρίσκεται μία νέα αύξηση των επιτοκίων που ενδέχεται να οδηγήσει και σε μία νέα «γενιά» κόκκινων δανείων.

 

Ακόμη δύο αυξήσεις αναμένεται να δουν οι δανειολήπτες, στα επιτόκια των δανείων τους. Η πρώτη ενδέχεται να πραγματοποιηθεί μέσα στον Δεκέμβρη και η δεύτερη τον Φεβρουάριο.

 

Κατά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, οι εκπρόσωποι των τραπεζών τόνισαν ότι οποιαδήποτε παρέμβαση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν το κοινοτικό δίκαιο και τους κανόνες  ανταγωνισμού στην ΕΕ. Σημείωσαν πως η βασική πηγή ανησυχίας είναι τα στεγαστικά δάνεια. Ειδικά όσα έχουν ρυθμιστεί μία ή και περισσότερες φορές, τα οποία βρίσκονται στο όριο και επιβαρύνονται από τις συνεχείς από τον περασμένο Ιούλιο αυξήσεις στα ευρωπαϊκά επιτόκια. Υποστήριξαν ότι στην επιχειρηματική πίστη δεν υπάρχουν σοβαρά δείγματα αρρυθμιών, καθώς η οικονομία τρέχει ακόμη με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και έχει προηγηθεί μία εξαιρετική τουριστική σεζόν, που τροφοδότησε πλειάδα κλάδων γύρω από το οικοσύστημα των ξενοδοχείων και των μονάδων βραχυχρόνιας μίσθωσης.

 

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το υπόλοιπο των καταθέσεων ανήλθε σε 185,5 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2022, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό δεκαετίας. Στο εννεάμηνο του 2022, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες κατέγραψαν κέρδη ύψους 2,8 δισ. ευρώ. Η ρευστότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων παρέμεινε ενισχυμένη, στα 50,7 δισ. ευρώ το εννεάμηνο του 2022.

 

Τι ζήτησε η κυβέρνηση

 

Από το οικονομικό επιτελείο ζητήθηκε οι τράπεζες να παρέμβουν   στα επιτόκια και στις προμήθειες που χρεώνουν για την ελάφρυνση του βάρους των πελατών τους στην τρέχουσα δύσκολη, λόγω της ανόδου στο κόστος δανεισμού και της ακρίβειας, συγκυρία. Ο υπουργός επικαλέστηκε την υψηλή κερδοφορία των συστημικών ομίλων, για να υποστηρίξει τη θέση του ότι οι τράπεζες έχουν περιθώρια μειώσεων στα επιτόκια των υφιστάμενων χορηγήσεων.

 

Ως προς τα χρέη εχει ζητηθεί το τραπεζικό σύστημα να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές για την ταχεία υλοποίηση ρυθμίσεων οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, ώστε να θωρακιστεί επαρκώς ενάντια στους νέους κινδύνους που ελλοχεύουν. Όπως επίσης να αναμορφώσει την τιμολογιακή πολιτική δανείων, καταθέσεων και προμηθειών, με τρόπο που δεν επιβαρύνει δυσανάλογα επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

 

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σκιαγράφησε τις προθέσεις του, λέγοντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης στο ζήτημα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών προσφέρει πάρα πολλές δυνατότητες στους πολίτες να διασώσουν τις περιουσίες τους. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις για να προστατεύσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και ειδικά την κύρια κατοικία τους. Οι πλειστηριασμοί παραμένουν μία μικρή εξαίρεση. Τόνισε ότι πράγματι αντιμετωπίζουμε ένα ζήτημα με την αύξηση του κόστους δανεισμού, για αυτό έχω ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για τους συνεπείς δανειολήπτες, ώστε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για το ζήτημα αυτό, σε συνεννόηση με τις με τις τράπεζες.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ