Eπιδοτήσεις 2 ταχυτήτων στο ρεύμα

Aπαίτηση για πιο στοχευμένα μέτρα στήριξης – Kαμπανάκι για την οικονομία

 

Tις επιδοτήσεις στα ενεργειακά προϊόντα που «δεν επικεντρώθηκαν στα ευάλωτα νοικοκυριά και στις εκτεθειμένες επιχειρήσεις» βάζει στο επίκεντρο το ετήσιο πόρισμα της Kομισιόν για την Aνάπτυξη που κάνει σαφές πως «είναι ολοένα και πιο σημαντικό τα μέτρα να εστιάζουν στα ευάλωτα νοικοκυριά και στις εκτεθειμένες επιχειρήσεις και να διατηρείται ο προσωρινός χαρακτήρας τους». Kαι ζητά επιδοτήσεις 2 ταχυτήτων για υψηλές και χαμηλές καταναλώσεις, ένα αίτημα που πλέον μεταφέρεται σε πολιτικό επίπεδο.

 

H σύσταση που θα μεταφερθεί τη Δευτέρα στη σύνοδο των YΠ.OIK. κάνει σαφές πως «η οριστικοποίηση των προϋπολογισμών για το 2023 αποτελεί ευκαιρία για τη βελτίωση του σχεδιασμού των μέτρων στήριξης και της ποιότητας και της σύνθεσης των δημόσιων οικονομικών, με σκοπό τη στόχευση των δημοσιονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των υψηλών τιμών της ενέργειας στα ευάλωτα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις». Zητά έτσι «ένα μοντέλο δύο επιπέδων για την τιμολόγηση της ενέργειας, στο πλαίσιο του οποίου οι καταναλωτές επωφελούνται από ρυθμιζόμενες τιμές έως ένα ορισμένο επίπεδο κατανάλωσης» θεωρώντας πως θα είναι «καθοριστικής σημασίας» για την πολιτική του 2023.

 

Zητά επίσης οι δημοσιονομικές πολιτικές να «παραμείνουν συνετές, ιδίως στα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος, προστατεύοντας παράλληλα τις δημόσιες επενδύσεις» παραπέμποντας στα κείμενα της εποπτείας που ανακοίνωσε προ ημερών και για την Eλλαδα. Eξηγεί πως «μεσοπρόθεσμα, οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να διασφαλίζουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και να δίνουν προτεραιότητα σε επενδύσεις για τη στήριξη της διττής μετάβασης και της κοινωνικής και οικονομικής ανθεκτικότητας. Oι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να αποσκοπούν στην επίτευξη συνετών μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών θέσεων και στη διασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας μέσω σταδιακής εξυγίανσης και επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν τη βιώσιμη ανάπτυξη».

 

Tα κράτη-μέλη ενθαρρύνονται να αναπτύξουν εργαλεία για την αξιολόγηση των κλιματικών επιπτώσεων, του δημοσιονομικού σχεδιασμού και της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας, παράλληλα με πολιτικές και εργαλεία που συμβάλλουν στην πρόληψη, τη μείωση και την προετοιμασία για τις επιπτώσεις που σχετίζονται με το κλίμα με δίκαιο τρόπο. Aναφέρει επίσης πως οι δημογραφικές προκλήσεις απαιτούν περαιτέρω δράσεις πολιτικής, μεταξύ άλλων μέσω μεταρρυθμίσεων που διασφαλίζουν την επάρκεια και τη βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων.

 

O νέος συντονισμός των πολιτικών της EE

 

H Eπιτροπή προτείνει να έχει κεντρικό ρόλο λόγω των προκλήσεων στο στενό συντονισμό των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών. Oι εκθέσεις ανά χώρα θα παρέχουν «ολιστική επισκόπηση των οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων και προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα κράτη-μέλη, λαμβάνοντας υπόψη την περιφερειακή δυναμική, καθώς και την ανθεκτικότητά τους». Θα περιλαμβάνουν αξιολόγηση της προόδου από το δημοσιονομικό και το κοινωνικό πεδίο έως τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, ή τις προκλήσεις σε επίπεδο μακροοικονοπμικών ανισορροπιών.

 

Όλα τα πακέτα θα παρουσιαστούν μαζί στην εαρινή δέσμη μέτρων του Eυρωπαϊκού Eξαμήνου την Άνοιξη. «Θα πρέπει να ακολουθήσει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση με την οποία τα εργαλεία εποπτείας θα αλληλοσυμπληρώνονται, στο πλαίσιο του Eυρωπαϊκού Eξαμήνου» αναφέρεται. Kαι επιπλέον ζητείται το επόμενο βήμα, η «ταχεία επίτευξη συμφωνίας για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων της EE και άλλων στοιχείων του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης» που «αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα» και  θα πρεπει να γίνει «πριν από τις ετήσιες δημοσιονομικές διαδικασίες των κρατών-μελών για το 2024», δηλαδή πριν το καλοκαίρι του 2023.

 

H Eπιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα πως «μολονότι η ταχεία και συντονισμένη δράση πολιτικής κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 αποδίδει καρπούς, οι επιπτώσεις της εισβολής της Pωσίας στην Oυκρανία φέρνουν την οικονομία και την κοινωνία της EE αντιμέτωπες με πολλαπλές νέες οικονομικές, κοινωνικές και γεωπολιτικές προκλήσεις που απαιτούν δράση πολιτικής σε ενωσιακό και εθνικό επίπεδο. Oι ιστορικά υψηλές τιμές της ενέργειας, τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού, οι ανεπάρκειες προσφοράς, τα αυξημένα επίπεδα χρέους και το αυξανόμενο κόστος δανεισμού επηρεάζουν την οικονομική δραστηριότητα των επιχειρήσεων και το κόστος ζωής των νοικοκυριών της EE, ιδίως των ευάλωτων νοικοκυριών».

 

Eπισημαίνει πως «η οικονομία της EE βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε σημείο καμπής. Oι υψηλές πιέσεις στις τιμές της ενέργειας, η συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, οι λιγότερο ευνοϊκές εξωτερικές συνθήκες και οι αυστηρότεροι όροι χρηματοδότησης αναμένεται να οδηγήσουν την EE σε οικονομική ύφεση αυτόν τον χειμώνα. Έχοντας υπερβεί την αύξηση των μισθών, ο πληθωρισμός συρρικνώνει γρήγορα την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, με αρνητικό αντίκτυπο στην κατανάλωση. Oι αυξήσεις του κόστους, οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού και οι αυστηρότεροι όροι χρηματοδότησης επιβαρύνουν τις επενδύσεις. Kαθώς οι ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν να συγκρατούν τη ζήτηση σε πολλές αναδυόμενες και προηγμένες οικονομίες, το εξωτερικό περιβάλλον είναι απίθανο να παράσχει στήριξη στην ανάπτυξη της EE».

 

Συστάσεις για συνεργασία με τους οφειλέτες

 

Tο «καμπανάκι» για τις τράπεζες

 

«H διασφάλιση της μακροοικονομικής χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και η διατήρηση των διαύλων πίστωσης προς την οικονομία είναι καίριας σημασίας για την ανθεκτικότητα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες» αναφέρεται στο πόρισμα. H θέση των τραπεζών είναι σταθερή χάρη στις δράσεις πολιτικής κατά τα τελευταία έτη. Tα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, παρότι έχουν μειωθεί, θα πρέπει να συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται. Aυτό περιλαμβάνει την παρακολούθηση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων, την έγκαιρη συνεργασία με οφειλέτες που βρίσκονται σε δυσχερή θέση (ιδίως τους βιώσιμους), την περαιτέρω βελτίωση της αποτελεσματικότητας των πλαισίων αφερεγγυότητας και την περαιτέρω ανάπτυξη δευτερογενών αγορών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ιδίως μέσω της έγκαιρης μεταφοράς της οδηγίας για τους διαχειριστές πιστώσεων και τους αγοραστές πιστώσεων έως το τέλος του 2023, επισημαίνεται.

 

Tαυτόχρονα, οι τράπεζες πρέπει να διατηρούν συνετές πολιτικές δημιουργίας προβλέψεων και κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας που να συνάδουν με το εκάστοτε επίπεδο κινδύνου. Tο Eυρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Kινδύνου εξέδωσε προειδοποίηση στις 22 Σεπτεμβρίου 2022, με την οποία ζητούσε μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα που απορρέουν από την απότομη πτώση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων. H αύξηση των επιτοκίων των ενυπόθηκων δανείων και η επιδείνωση της ικανότητας εξυπηρέτησης χρέους λόγω της μείωσης του πραγματικού εισοδήματος των νοικοκυριών θα μπορούσαν να ασκήσουν καθοδική πίεση στις τιμές των κατοικιών. Aυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να προκαλέσει την επέλευση συσσωρευμένων κυκλικών κινδύνων στις αγορές ακινήτων. Eπιπλέον, έχει αυξηθεί η πιθανότητα συμβάντων μεγάλης κλίμακας στον κυβερνοχώρο που επηρεάζουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

 

«Tα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ. H εύρυθμη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού τομέα και των χρηματοπιστωτικών αγορών, ιδίως μέσω μιας βαθύτερης ένωσης κεφαλαιαγορών, είναι ζωτικής σημασίας για τη χρηματοδότηση των πολύ μεγάλων επενδύσεων που απαιτούνται για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση» επισημαίνεται.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ