Νέα «χαρτογράφηση» της Ευρώπης αποφάσισαν Μέρκελ και Σαρκοζί κατά την διάρκεια της συνάντησης του στο Παρίσι.
Η Ευρώπη περνάει σε μια νέα φάση και πρέπει να το κάνει για να σωθεί.
Αυτό είπαν οι δύο ηγέτες, οι οποίοι μάλιστα έφεραν το παράδειγμα της Ελλάδας ως αυτό της….αποφυγής για την Ευρώπη του αύριο.
Πλέον, τα απείθαρχα κράτη, θα τιμωρούνται αυστηρά και αυτόματα, όταν παραβιάζουν βασικούς κανόνες όπως το ύψος του ελλείμματος, όπως δήλωσαν ο πρόεδρος της Γαλλίας και η Γερμανίδα καγκελάριος σε κοινή συνέντευξη τύπου.
Όπως πρόσθεσε ο κ. Σαρκοζί, οι αποφάσεις δεν θα λαμβάνονται με ομοφωνία, αλλά με την αρχή της πλειοψηφίας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γαλλίας, η συμφωνία απαιτεί αλλαγή στην ευρωπαϊκή συνθήκη, κάτι που σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση θα εγκριθεί από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Αν αυτό δεν γίνει, θα μπορεί να αφορά μόνο τα 17 μέλη της ευρωζώνης και να είναι ανοιχτή σε όσους μείνουν έξω σε πρώτη φάση.
Παρίσι και Βερολίνο δεν θα δέχονται πλέον συμπεριφορές σαν αυτές τις Ελλάδας και συμφώνησαν να προωθήσουν την επιβολή αυτόματων κυρώσεων σε όσα κράτη δεν τηρούν τον κανόνα του 3% για το δημοσιονομικό έλλειμμα. Επίσης συμφώνησαν στην επιβολή κανόνα ισοσκελισμένων προϋπολογισμών στην ευρωζώνη.
O Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι “απαραίτητη” για να μην ξανασυμβεί αυτό που έγινε στην Ελλάδα, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε το “κούρεμα” της Ελλάδας ως “μοναδική περίπτωση”.
Για άλλη μια φορά, αρνήθηκαν ότι το ευρωομόλογο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αποτελεί λύση στο πρόβλημα της κρίσης χρέους.
Τέλος, Σαρκοζί και Μέρκελ τάχθηκαν υπέρ της ενεργοποίησης του μόνιμου μηχανισμού στήριξης το 2012.
Στην τελική ευθεία για την Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής, που εν πολλοίς θα κρίνει την επόμενη μέρα στην Ευρωζώνη, οι ρωγμές που αρχίζουν να προκαλούνται απειλούν το μέλλον του ευρώ ήδη.
τελευταία ενημέρωση: 17:51
Οι τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από το Παρίσι αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί «τα έσπασε» με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, μη αποδεχόμενος το ρόλο του κομπάρσου που το Βερολίνο επεφύλασσε στο Παρίσι, σε αυτή την περίπτωση.
Κοινή είναι η αίσθηση εδώ κι αρκετό σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι στην προκειμένη περίπτωση, η Γερμανία αποφασίζει και η Γαλλία, απλώς, καλείται να ευθυγραμμιστεί με αυτές τις αποφάσεις.
Το γεγονός αρχικά είχε προκαλέσει μια συγκρατημένη δυσαρέσκεια στη γαλλική πλευρά, η οποία, ωστόσο, έγινε ανεξέλεγκτη το τελευταίο διάστημα, όταν έγινε κατανοητό ότι στο Βερολίνο παίρνουν δεσμευτικές αποφάσεις για το μέλλον της Ευρωζώνης «χωρίς να ρωτούν». Κι έτσι, επήλθε η ρήξη, η οποία φέρεται να σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και η οποία είναι άγνωστο αν θα είναι οριστική ή προσωρινή.
Η Σύνοδος Κορυφής της Παρασκευής, πάντως, πλησιάζει και θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις σε πάρα πολλά ερωτήματα. Υπ αυτές τις συνθήκες, όμως, είναι άγνωστο αν οι βασικοί πρωταγωνιστές του «δράματος» μπορούν να παράξουν έργο και μάλιστα σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία για το σύνολο της Ευρώπης.