Αύξηση της μέσης αξίας ανά τ.μ.
Από πτώση στον αριθμό των αγοραπωλησιών κατοικιών στην πλειονότητα των περιοχών του λεκανοπεδίου χαρακτηρίζεται το εννεάμηνο του 2022 σύμφωνα με έρευνα της RE/MAX Estate και του Παρατηρητηρίου Αγοράς Κατοικιών TOPO GES IKE. Η έρευνα επικεντρώνεται στη συμπεριφορά της αγοράς και των καταναλωτών όσον αφορά τις αγοραπωλησίες κατοικιών στην Αττική.
Εξαίρεση αποτελούν οι περιοχές του Δήμου Αθηναίων και της Δυτικής Αττικής όπου ο αριθμός των αγοραπωλησιών παρέμεινε στα ίδια επίπεδα (1-2%) ενώ στα νησιά Αργοσαρωνικού σημειώθηκε αύξηση (17%).
Στις περισσότερες περιοχές της Αττικής συναντάται μια αισθητή πτώση των αγοραπωλησιών. Στο σύνολο των περιοχών των Νοτίων Προαστίων για παράδειγμα, οι αγοραπωλησίες μειώθηκαν κατά 15%.
Σύμφωνα με την έρευνα, η μείωση φαίνεται πιο έντονα στα Βόρεια Προάστια αφού άγγιξε το -30%, στην Ανατολική Αττική (-34%) και στα Δυτικά Προάστια (-21%). Παρόμοια είναι τα ποσοστά διακύμανσης και στον Πειραιά (-33%) όπως και στα προάστιά του (-25%). Αναφορικά με τις περιοχές που εντάσσονται στο Δήμο Αθηναίων και στη Δυτική Αττική οι αγοραπωλησίες δεν σημείωσαν πτώση αλλά έμειναν στάσιμες.
Αύξηση της μέσης αξίας ανά Τ.Μ.
Σε αντίθεση με το πλήθος των αγοραπωλησιών η τιμή της μέσης αξίας ανά τετραγωνικό μέτρο αυξήθηκε σχεδόν σε όλες τις περιοχές που εξετάστηκαν. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι οι μεγάλες διαφορές,αφορούν την αύξηση αντικειμενικών αξιών που εφαρμόστηκε και κατά συνέπεια οδήγησε στην αύξηση της αξίας ανά τ.μ. στις περιοχές που εφαρμόστηκε.
Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στο κέντρο Πειραιά (38%) και στα προάστιά του (27%). Η μέση αξία ανά τ.μ. αυξήθηκε κατά 8% στο Δήμο Αθηναίων και 3% στα Νότια Προάστια. Σημαντική αύξηση σημείωσαν οι περιοχές Αγίου Δημητρίου (44%) και Παλαιού Φαλήρου (35%).
Στα Βόρεια Προάστια το συγκεκριμένο ποσοστό έφτασε το 18% με μεγαλύτερη καταγεγραμμένη αύξηση στην περιοχή Αγ. Παρασκευής (42%). Παρομοίως τα Δυτικά Προάστια σημείωσαν συνολικά 20% αύξηση, ενώ στο Χαϊδάρι κατέγραψε εντυπωσιακή αύξηση (52%). Στις περιοχές που εντάσσονται στην Ανατολική και Δυτική Αττική δεν παρουσιάστηκαν μεγάλες μεταβολές (3% και -3% αντιστοίχως).
Μικρή μεταβολή του εμβαδού του μέσου ακινήτου
Στις περιοχές του Δήμου Αθηναίων το εμβαδόν του μέσου ακινήτου αυξήθηκε κατά 3% (67 τ.μ.). Στα Νότια Προάστια δεν παρατηρείται κάποια μεγάλη απόκλιση σε σχέση με το πρώτο εννιάμηνο του 2021. Εξαιρείται η περιοχή του Παλαιού Φαλήρου, όπου το ποσοστό του εμβαδού της μέσης κατοικίας αυξήθηκε κατά 6 τ.μ. (2022 – 91 τ.μ.). Όσον αφορά τα Βόρεια Προάστια, συγκεκριμένα στην Κηφισιά το εμβαδόν αυξήθηκε 44 τ.μ. (2022 – 182 τ.μ.) και στην περιοχή Παπάγου – Χολαργού κατά 21 τ.μ. (2022 – 112 τ.μ.).
Στο Χαλάνδρι το ποσοστό “έπεσε” κατά 15 τ.μ. (2022 – 15 τ.μ.). Στο σύνολο των περιοχών της Ανατολικής Αττικής δεν υπήρξε κάποια μεγάλη μεταβολή. Ωστόσο στο Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης το εμβαδόν μέσου ακινήτου μειώθηκε κατά 13 τ.μ. (2022 – 108 τ.μ.). Από τις περιοχές της Δυτικής Αττικής η μεγαλύτερη μείωση διαπιστώθηκε στην Ελευσίνα 20 τ.μ. (2022 – 72 τ.μ.) και η μεγαλύτερη αύξηση στην περιοχή Μάνδρας – Ειδυλλίας 12 τ.μ. (2022 – 83 τ.μ.). Όσον αφορά τον Πειραιά, καταγράφηκε σημαντική μεταβολή του εμβαδού της μέσης κατοικίας κατά 23 τ.μ. (2022 – 67 τ.μ.) ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα προάστιά του έμεινε σχεδόν στάσιμο (-1%, 2022 – 69 τ.μ.).
Όσον αφορά το έτος κατασκευής των πωληθέτων ακινήτων, κατά μέσο όρο τα πιο παλιά βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας (1971) και σε κάποιες περιοχές των προαστίων όπως του Ζωγράφου (1973), την Καλλιθέα (1976), το Αιγάλεω και το Ιλιον (1980).
Οι περιοχές όπου υπάρχει μεαλύτερη τάση να πωλούνται νεότερα ακίνητα σε σχέση με το 2021 είναι ο Άγιος Δημήτριος (+6 έτη), η Δάφνη και ο Υμμητός (+5 έτη), η Πεντέλη (+5 έτη), η Φιλαδέλφεια και η Χαλκηδόνα (+6 έτη), το Αιγάλεω (+4 έτη) και αρκετές περιοχές στην Ανατολική Αττική (Λαυρεωτική, Μαραθώνας, Σπάτα και Αρτέμιδα).