Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η UBS για τη διάσπαση του ευρώ καθώς επισημαίνει ότι εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο «απλώς θα έδινε τέλος σε μια μη βιώσιμη κατάσταση».
Όπως τονίζει η UBS, η διάσπαση δεν είναι η επιθυμητή επιλογή. «Έχουμε προσπαθήσει να υπολογίσουμε τις συνέπειες της διάσπασης του ευρώ, σε αναλύσεις από το Σεπτέμβριο και μετά. Καθώς πλησιάζει η σύνοδος της 9ης Δεκεμβρίου, και με τις αγορές να εξετάζουν φανερά τα ρίσκα μιας διάσπασης, ανακεφαλαιώνουμε αυτά τα κόστη σε αυτή την ανάλυση».
Επιπλέον, επισημαίνει ότι «αρκετοί σχολιαστές της κρίσης του ευρώ φαίνεται να θεωρούν, αφελώς, ότι μια διάσπαση του ευρώ θα επίλυε τα ζητήματα ανισορροπιών και ανταγωνιστικότητας που πλήττουν τη (δυσλειτουργική) νομισματική ένωση. Δεν πιστεύουμε ότι αυτό είναι αλήθεια. Μια διάσπαση της ευρωζώνης απλώς θα δώσει τέλος σε μια μη βιώσιμη κατάσταση».
Όπως τονίζει, είναι πολύ απίθανο να επιλυθούν τα προβλήματα που σχετίζονται με το ευρώ (στην περίπτωση διάσπασης της ένωσης), ενώ αντίθετα θα δημιουργήσει σειρά νέων ζητημάτων που θα αποδειχθούν καταστροφικά για την οικονομία της ευρωζώνης, την ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία και σίγουρα, και την παγκόσμια οικονομία.
«Μόνο τέσσερις νομισματικές ενώσεις έχουν διασπαστεί τον τελευταίο αιώνα εξαιτίας του ότι οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις υπήρξαν τόσο έντονες. Για το λόγο αυτό, είναι δύσκολη η ανάλυση των επιπτώσεων μιας διάσπασης», τονίζει η UBS.
Τέλος, τονίζει ότι το κόστος από μια διάσπαση, θα είναι πολύ περισσότερο από οικονομικό. Επίσης, επικαλείται το έργο του Σαίξπηρ «Ιούλιος Καίσαρας», αναφέροντας πως σε περίπτωση κατακερματισμού του ευρώ, θα ακολουθήσει όλεθρος και πανικός.