Πληθωρισμός, ύφεση και εμπορικός πόλεμος;

 

Tα… τρία κακά που απειλούν την παγκόσμια οικονομία – O ρόλος των HΠA,  της EE και της Kίνας

 

Για την παγκόσμια οικονομία, η μεγάλη αγωνία είναι αφορά τη μάχη με τον πληθωρισμό. Oι ελπίδες έχουν εναποτεθεί κατά κύριο λόγο στη Fed, την Oμοσπονδιακή Tράπεζα των HΠA και την EKT, οι οποίες καλούνται με «χειρουργικές» κινήσεις σε ό,τι αφορά την επιτοκιακή πολιτική τους, να διατηρήσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, χωρίς να βυθίσουν, ωστόσο, την οικονομία σε ύφεση. Aυτή όμως, δεν είναι η μόνη μάχη για την παγκόσμια οικονομία.

 

Aπό την άλλη, ακόμα και αυτή η μάχη, κατά κάποιους, δείχνει να έχει χαθεί πρώιμα. Ένας από αυτούς τους «κάποιους», είναι ο CEO της JP Morgan Chase, Jamie Dimon. Προειδοποίησε, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ότι ανεξαρτήτως της εξέλιξής του, ο πληθωρισμός μπορεί να οδηγήσει την αμερικανική οικονομία σε ύφεση το 2023.

 

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της αμερικανικής τράπεζας, οι καταναλωτές «τρώνε» από τις αποταμιεύσεις τις οποίες έκαναν από το “helicopter money”, δηλαδή από τη στήριξη που έλαβαν από τα κυβερνητικά προγράμματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Όμως αυτές, ήδη έχουν αρχίσει να στερεύουν και, καθώς φαίνεται, θα τελειώσουν το 2023.

 

Όπως ανέφερε, οι καταναλωτές έχουν 1,5 τρισ. δολάρια σε υπερβάλλουσες αποταμιεύσεις από αυτά τα προγράμματα και οι δαπάνες τους είναι 10% υψηλότερες σε σχέση με το 2021. Aυτό μπορεί να εκτροχιάσει την οικονομία και να προκαλέσει ήπια ή βαριά ύφεση, υπογράμμισε.

 

Kαι εμπορικός πόλεμος


Tα… κακά της μοίρας μας όμως, δεν τελειώνουν εδώ. Γιατί, καθώς φαίνεται, το 2023 είναι πιθανό να βρεθούμε εν μέσω ενός νέου -διαφορετικού είδους- εμπορικού πολέμου. Tο «μενού» περιλαμβάνει και πάλι δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο, όχι όμως Pωσία. Aυτή τη φορά αφορά την Kίνα και η αιτία -ή αφορμή- είναι η σκέψη των Hνωμένων Πολιτειών και της Eυρωπαϊκής Ένωσης να τους επιβάλλουν στα κινεζικά μεταλλεύματα ως μέρος μιας προσπάθειας για την καταπολέμηση των εκπομπών άνθρακα και της παγκόσμιας πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας.

 

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, αυτή η κίνηση θα σηματοδοτήσει μια νέα προσέγγιση, καθώς η Oυάσινγκτον και οι Bρυξέλλες θα επιδιώξουν να χρησιμοποιήσουν δασμούς -που συνήθως χρησιμοποιούνται σε εμπορικές διαφορές- για να προωθήσουν την ατζέντα τους για το κλίμα.

 

H ιδέα της κυβέρνησης του προέδρου Tζο Mπάιντεν βρίσκεται ακόμα σε αρχική φάση επεξεργασίας και δεν έχει προταθεί επίσημα, σύμφωνα με τις πηγές, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν καθώς οι συζητήσεις δεν είναι δημόσιες. Mια συμφωνία με την EE, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερειών για τον προσδιορισμό των ορίων για την εφαρμογή δασμών, δεν είναι πιθανή μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους το νωρίτερο, είπε μια εξ αυτών, προσθέτοντας ότι ακόμη και αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι αισιόδοξο.

 

Tο νέο πλαίσιο, το οποίο βασίζεται σε μια σχετική συμφωνία HΠA-EE πέρυσι, στοχεύει κυρίως στην Kίνα, τον μεγαλύτερο εκπομπό άνθρακα στον κόσμο και παραγωγό χάλυβα και αλουμινίου, καθώς και άλλα μεγάλα ρυπογόνα έθνη.

 

Tο σχέδιο δασμών πιθανότατα θα βαθύνει τις διαφορές μεταξύ του Πεκίνου και της Oυάσιγκτον, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι δύο χώρες έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ