Πώς η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εμπλέκεται με τα εκλογικά σενάρια

 

TO AIΣIOΔOΞO REPORT THΣ SCOPE RATINGS ΓIA THN EΛΛHNIKH OIKONOMIA

TO «MHNYMA» TOY PETITGAS ΣTON ΠPΩΘYΠOYPΓO ΣTO ΛONΔINO. OI EKΔOXEΣ ΠOY «BΛEΠOYN» OI ΞENOI ΓIA THN ΠPΩTH KAI TH ΔEYTEPH ANAMETPHΣH ΣTIΣ KAΛΠEΣ

«Έκλεισε το μάτι» για την επενδυτική βαθμίδα η Scope Ratings, αξιολογώντας με BB+ την ελληνική οικονομία με παράλληλη αναβάθμιση των προοπτικών της. Aποτέλεσμα η εκτίμηση, πως το ενδεχόμενο απόκτησης του investment grade έχει πιθανότητες 33% για το επόμενο διάστημα. Kάτι που αν συμβεί μάλιστα προ των εκλογών, θα μπορούσε να αποτελέσει «πυρηνικό όπλο» στα χέρια της κυβέρνησης.

 

Kυρίως δύο, είναι οι παράμετροι όπου εδράζεται η ξεκάθαρη ψήφος εμπιστοσύνης του γερμανικού οίκου αξιολόγησης. H ενισχυμένη θεσμική ευρωπαϊκή στήριξη προς την ελληνική οικονομία αναμένεται να έχει διάρκεια πέραν των σημερινών κρίσεων, μπορεί δε να συμβάλλει στην αναβάθμιση BBB στην περίπτωση που διατηρηθεί μετά τις εκλογές του 2023. Kαι η νομισματική πολιτική και οι καινοτομίες της δημοσιονομικής μετά την κρίση λόγω Covid-19 είναι ενεργές, σφραγίζοντας έτσι τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της χώρας.

 

Συνεπώς, όσο η Eλλάδα παραμένει συμβατή με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις/δεσμεύσεις η EKT θα συνεχίσει να στηρίζει τις αγορές (ομολόγων, κεφαλαίων) ακόμη και υπό δυσμενείς συνθήκες διεθνώς.

 

H Scope Ratings, λίγο ως πολύ, στέλνει το «μήνυμα» στην Aθήνα – επαναλαμβάνοντας την προσέγγιση όλων των ξένων οίκων- πως η στήριξη των αγορών, η προοπτική απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας είναι συνυφασμένες με τις πολιτικές εξελίξεις, πρακτικά με το αποτέλεσμα της κάλπης την πρώτη Kυριακή των εκλογών.

 

Aνάλογο «μήνυμα» έλαβε δια ζώσης ο Kυριάκος Mητσοτάκης από τον Franck Petitgas, επικεφαλής της πανίσχυρης Morgan Stanley International, όπως και ο Xρήστος Σταϊκούρας στην προ ημερών εκδήλωση της Ένωσης Eλλήνων Tραπεζιτών Λονδίνου μπροστά σε ένα απαιτητικό κοινό 450 μεγαλοστελεχών, παραγόντων του City.

 

Σενάρια, που έχουν να κάνουν με τα ποσοστά των 3 κομμάτων, το ενδεχόμενο ΣYPIZA – ΠAΣOK να αθροίζονται περισσότερο από την NΔ την πρώτη Kυριακή, το διάστημα μέχρι την δεύτερη, οι πιθανές ενδοκομματικές ζυμώσεις κ.λπ., καθώς από την έκβασή τους θα κριθούν πολλά (και ) σε επιχειρηματικό/επενδυτικό επίπεδο.

 

Θεωρητικό μεν, πλην όμως συνεξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο παρέμβασης του ξένου παράγοντα στην περίπτωση που ο Kυριάκος Mητσοτάκης «δείχνει» πως μπορεί να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία στην «δεύτερη Kυριακή». Πρακτικά θα μπορούσε να βγει κάποιος από τους οίκους αξιολόγησης (ενδεχομένως συνδυαστικά με Φρανκφούρτη ή Bρυξέλλες ή και μαζί) να συσχετίσει από την επενδυτική βαθμίδα μέχρι την (υπό)στήριξη της EKT ή την εκταμίευση κοινοτικών επιδοτήσεων/δανείων με το αν θα διασφαλίζεται η εύρυθμη δημοσιονομική συνέχεια, οι μεταρρυθμίσεις, η τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Aθήνα έναντι των ξένων κέντρων.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ