Χωρίς να έχουν καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα και διατυπώσεις, οι κοινωνικοί εταίροι θα συνεχίσουν τον διάλογο περί των εργασιακών, καθώς την προσεχή Πέμπτη αναμένεται από την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Κατσέλη, η παρουσίαση στο Υπουργικό Συμβούλιο του νομοσχεδίου για τις «επιχειρησιακές συμβάσεις ειδικών συνθηκών». Ήδη, αμέσως μετά το χθεσινοβραδινό Υπουργικό Συμβούλιο (3/12), μια πρώτη σύσκεψη για το ζήτημα αυτό πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
Σήμερα, Σάββατο, συνέρχεται το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ, αλλά το κλίμα διαφαίνεται αρκετά τεταμένο, με τα «εσωτερικά» πυρά εναντίον του προέδρου της συνομοσπονδίας ολοένα να δυναμώνουν.
Σύμφωνα με την επιστολή της προς την υπουργό Εργασίας και τον πρόεδρο της Επιτροπής για τα Εργασιακά, Γιάννη Κουκιάδη, προκειμένου να προχωρήσει σε οποιαδήποτε συμφωνία η ΓΣΕΕ ζητάει πρωτίστως την αποδοχή του όρου σχετικά με την επέκταση των εργασιακών συμβάσεων σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα από τον αριθμό των εργαζομένων σε αυτές –έναν όρο που άλλωστε έχουν αποδεχθεί όλοι οι εταίροι. Όσον αφορά την μείωση των μισθών, η ΓΣΕΕ θεωρεί το προτεινόμενο ποσοστό του 12% ως γενικό και αόριστο, καθώς δεν καθορίζεται με ακρίβεια σε ποιες επιχειρήσεις και με ποιες προϋποθέσεις θα μπορεί αυτό να εφαρμοστεί.
Το Υπουργείο Εργασίας πάντως ξεκαθαρίζει το πλαίσιο στο οποίο οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα είναι δυνατό να υπερισχύσουν των συλλογικών, αναφέροντας πρωτίστως την περίπτωση των ζημιογόνων επιχειρήσεων όπου το μέτρο θα εφαρμόζεται για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα δύο έτη (1+1) και στην διάρκεια της οποίας δεν θα επιτρέπεται οποιαδήποτε απόλυση προσωπικού. Ο χαρακτηρισμός μιας εταιρείας ως ζημιογόνου θα γίνεται κατόπιν αξιολόγησης από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας.
Διασαφηνίζεται ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα μπορούν να διαφοροποιούνται μόνο ως προς τις κλαδικές και ομοιο-επαγγελματικές και όχι ως προς τη Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που όπως τόνισε ο επικεφαλής της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης, παραμένει “κόκκινη γραμμή” για τη μείωση της αποδοχών των εργαζομένων.
Τέλος, η δυνατότητα επέκτασης ισχύος των κλαδικών συμβάσεων θα παρέχεται μόνον εφόσον αυτές θα υπογράφονται από τις επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύουν το 50+1 τοις εκατό του συνόλου των εργαζομένων του συγκεκριμένου κλάδου.
Με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, η ΕΣΕΕ ζητά από την κυβέρνηση να καταρτίσει ένα σχέδιο νόμου που να συγκλίνει προς τις θέσεις του εμπορικού κόσμου, τις οποίες ήδη έχει γνωστοποιήσει στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και αφορούν: α) στην προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων, την διατήρηση του δικαιώματος του υπουργού Εργασίας να κυρώνει τις συλλογικές συμβάσεις και να επιβάλλει την υποχρεωτική ισχύ τους, β) στην κατάρτιση των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων μόνο εφόσον προκύπτει οικονομική αδυναμία μιας επιχείρησης και πάντως χωρίς καμία απόλυση εργαζομένου, γ) στην μη υπέρβαση του ορίου του κατώτατου μισθού, όπως αυτός ορίζεται από την εκάστοτε Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, και δ) στην πρόβλεψη ειδικού καθεστώτος για ορισμένες επιχειρήσεις με μικρό αριθμό εργαζομένων, στις οποίες η απόκλιση της επιχειρησιακής από την ισχύουσα κλασική σύμβαση θα γίνεται μόνον εφόσον συμφωνούν τουλάχιστον τα 2/3 των εργαζομένων σε αυτήν.