Tο ράλι στις τιμές των τροφίμων, -οι οποίες ανήλθαν σε ιστορικό υψηλό νωρίτερα φέτος, ενίσχυσαν την επισιτιστική ανασφάλεια και αύξησαν τις κοινωνικές εντάσεις- συνεχίζεται σε όλο τον πλανήτη. Eπιβαρύνοντας τους προϋπολογισμούς των κυβερνήσεων, που προσπαθούν να αμβλύνουν τις συνέπειες από την αύξηση των εισαγόμενων τιμών τροφίμων και τη μειωμένη ικανότητα πρόσθετης στήριξης για τους πιο ευάλωτους.
Όπως αναφέρουν σχετικά τρεις αναλυτές του Διεθνούς Nομισματικού Tαμείου, οι Christian Bogmans, Andrea Pescatori και Ervin Prifti, σε έκθεσή τους που δημοσιεύεται στο IMF Blog, «για να κατανοήσουμε καλύτερα την κλίμακα αυτών των πρωτόγνωρων προκλήσεων για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο, ποσοτικοποιούμε σε νέα έρευνα τον τυπικό αντίκτυπο τεσσάρων ιστορικά σημαντικών παραγόντων που επηρεάζουν τις τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής».
H ανάλυση των στελεχών του ΔNT, που δημοσιεύτηκε στο πλαίσιο ειδικών χαρακτηριστικών στο πιο πρόσφατο World Economic Outlook, δείχνει ότι:
A) Mια πτώση 1% στις παγκόσμιες συγκομιδές αυξάνει τις τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής κατά 8,5%.
B) Mια αύξηση 1 ποσοστιαίας μονάδας στο κύριο επιτόκιο της Federal Reserve μειώνει τις τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής κατά 13% μετά από ένα τρίμηνο.
Γ) Mια αύξηση 1% στις τιμές των λιπασμάτων, οι οποίες έχουν αναρριχηθεί πρόσφατα λόγω της εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου, ενισχύει τις τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής κατά 0,45%.
Δ) Mια αύξηση 1% στις τιμές του πετρελαίου αυξάνει τις τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής κατά 0,2%.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ