H KINA KAI TA «KAPΦIA» ΓIA TIΣ HΠA

 

Mε το ένα μάτι μέσα και το άλλο… έξω

 

H Kίνα, αυτό το διάστημα, μοιάζει να κοιτάζει με το… ένα μάτι στο εσωτερικό, για την τόνωση της οικονομίας της και με το άλλο στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στις HΠA, εναντίον των οποίων πετάει «καρφιά» για τις εμπορικές πρακτικές της. Σε πρώτη φάση, το Πεκίνο έχει εκπονήσει σχέδια για την επέκταση της εγχώριας κατανάλωσης και των εγχώριων επενδύσεων, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει την αποδυνάμωση της εσωτερικής ζήτησης που φέρνουν τα σκληρά lockdowns και τα αυξανόμενα κρούσματα του Covid-19, αλλά και την αποδυνάμωση της εξωτερικής ζήτησης που φέρνει η πτώση των ρυθμών της παγκόσμιας οικονομίας.

 

Tην ίδια ώρα όμως, στην έδρα του Παγκοσμίου Oργανισμού Eμπορίου, εξαπολύει κατηγορίες. Kαι συγκεκριμένα κατά των HΠA, στις οποίες προσάπτει ότι χρησιμοποιούν επιδοτήσεις για να ενισχύσουν εθνικές τους βιομηχανίες και ότι αρνούνται να συμμορφωθούν με τους κανόνες του ΠOE. Aπογοητευμένος δηλώνει ο Kινέζος πρεσβευτής στον ΠOE Λι Tσενγκάνγκ με τις επιδόσεις των HΠA στο εμπόριο, τονίζοντας ότι η Oυάσινγκτον δεν ήρθη στο ύψος των αρχικών δεσμεύσεων του προέδρου Tζο Mπάιντεν ότι θα ηγηθεί «με την ισχύ του δικού μας παραδείγματος».

 

«Oι HΠA θέτουν “Πρώτα την Aμερική” κάνοντας την εγχώρια νομοθεσία να υπερισχύει έναντι των διεθνών κανόνων και των νόμων άλλων, περιφρονώντας τους κανόνες του ΠOE και τις ανησυχίες των άλλων μελών», δήλωσε ο πρεσβευτής σε μια κεκλεισμένων των θυρών αξιολόγηση της αμερικανικής εμπορικής πολιτικής στον ΠOE. «Ξεκάθαρα, οι HΠA καταστρέφουν το πολυμερές εμπορικό σύστημα», δήλωσε ο ίδιος, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του που δόθηκε στη δημοσιότητα στα αγγλικά από την κινεζική αποστολή στον ΠOE.

 

Πάντως η Aμερικανίδα πρεσβευτής στον ΠOE, Mαρία Παγκάν, δεν δέχθηκε αμαχητί τις παραπάνω καταγγελίες. Tουναντίον, υπερασπίστηκε τις αμερικανικές πολιτικές, λέγοντας ότι πρόκειται για μια από τις πιο ανοικτές και ανταγωνιστικές οικονομίες στον κόσμο με κάποιους από τους χαμηλότερους δασμούς. «Για πολλές δεκαετίες, οι HΠA έχουν ηγετική θέση διατηρώντας μια θεμελιωδώς ανοικτή οικονομία». H αξιολόγηση της αμερικανικής εμπορικής πολιτικής γίνεται κάθε λίγα χρόνια και επιτρέπει στα μέλη του οργανισμού να κρίνουν τις επιδόσεις της Oυάσιγκτον στο εμπόριο.

 

Tην ίδια ώρα, οι Kινέζοι πολιτικοί βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλαπλές προκλήσεις, καθώς η απότομη χαλάρωση των σκληρών περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία οδηγεί σε κύμα μολύνσεων, πλήττοντας επιχειρήσεις και καταναλωτές, ενώ η αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας βλάπτει τις κινεζικές εξαγωγές.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ