Χατζηδάκης: Στηρίζουμε 137.000 νέους και ευάλωτους και η αντιπολίτευση δεν ψηφίζει

Με τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, να κάνει λόγο για νομοθέτημα με έντονο κοινωνικό πρόσημο που επιδιώκει την επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταλογίζουν στην κυβέρνηση ότι επιδιώκει με ημίμετρα να αντιμετωπίσει την στεγαστική κρίση, συνεχίζεται στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου “Σπίτι μου – στεγαστική πολιτική για τους νέους, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για κοινωνική κατοικία και στεγαστική αποκατάσταση πυρόπληκτων στην περιοχή “Μάτι””.

 

Ο αρμόδιος υπουργός χαρακτήρισε “πολιτική χορηγία στην κυβέρνηση” τη στάση των κομμάτων σε ένα “κατεξοχήν κοινωνικού νομοσχεδίου” και κυρίως αυτή του ΣΥΡΙΖΑ κατά του νομοσχεδίου και μίλησε για αντιφάσεις στην επιχειρηματολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποδίδοντάς τες στην προσπάθειά της να αποδομήσει τις ευνοϊκές διατάξεις για το μεγάλο μέρος των δικαιούχων ευπαθών ομάδων και κυρίως των νέων. “Στηρίζουμε 137.000 συμπολίτες μας – κυρίως νέους και ευάλωτους – με δράσεις που εμπνέονται από τις επιτυχημένες πρακτικές προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών, με χαμηλότοκα δάνεια (άτοκα για τρίτεκνους και πολύτεκνους), με επιτόκιο που διαμορφώνεται στο ένα τέταρτο των κανονικών επιτοκίων της αγοράς, με την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη, με στοχευμένα προγράμματα στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας και με χορήγηση κινήτρων προς τους ιδιοκτήτες κατοικιών ώστε να τις ανακαινίσουν και να τις διαθέσουν προς ενοικίαση αντί να παραμένουν κενές”, ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Χατζηδάκης. Απευθύνθηκε δε προς την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: “Εμείς χορηγούμε άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια, εσείς μιλάτε για μέγγενη κόκκινων δανείων.

 

Από τη μια λέτε ότι είναι νομοσχέδιο προεκλογικού χαρακτήρα, από την άλλη ότι οι ωφελούμενοι είναι λίγοι και παίρνουν ψίχουλα. Ποιο από τα δυο ισχύει; Εμείς αξιοποιούμε την λιμνάζουσα περιουσία του Δημοσίου με το εργαλείο της κοινωνικής αντιπαροχής που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης – και στην σοσιαλιστική Ισπανία -, εσείς μιλάτε για εξυπηρέτηση μεγαλοεργολάβων. Από το άγχος σας να ασκήσετε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση πέφτετε σε αντιφάσεις”. Επίσης, διέβλεψε αμηχανία και ενόχληση εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης και είπε χαρακτηριστικά: “Η αμηχανία σας έναντι όλων αυτών των θετικών δράσεων οφείλεται στο ότι σας χαλούν το αφήγημα για το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας. Σας ενοχλεί ότι παραλάβαμε από εσάς την ανεργία στο 17,5% και τη μειώσαμε στο 11,6%.

 

Σας ενοχλεί ότι επί των ημερών σας ο ΟΑΕΔ δημιουργούσε 10.000 θέσεις εργασίας το χρόνο και εμείς πριν από λίγες ημέρες βγάλαμε 68.000 νέες επιδοτούμενες θέσεις εργασίας. Σας ενοχλεί ότι με τα ηλεκτρονικά ραντεβού και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών τα ΚΕΠΑ έπαψαν να είναι Κέντρα Περιφρόνησης Αναπήρων. Σας ενοχλεί ότι έχουμε αυξήσει τις θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς κατά 30.000 και ότι πολύ σύντομα σε 61 Δήμους που δεν υπάρχει μεγάλη πυκνότητα βρεφονηπιακών σταθμών θα ξεκινήσει το πρόγραμμα “Νταντάδες της Γειτονιάς”. Σας ενοχλεί ότι αυξήσαμε την άδεια μητρότητας. Σας ενοχλεί τέλος ότι αντιμετωπίσαμε το θέμα των εκκρεμών κύριων συντάξεων… Ετοιμάζεστε να καταψηφίσετε όχι μόνο αυτό το νομοσχέδιο, αλλά και την πρωτοβουλία Food Pass. Με όλα αυτά, να μην παραπονιέστε όμως για τις δημοσκοπήσεις τώρα και τα αποτελέσματα των εκλογών αργότερα. Απέναντι στον φανατισμό και τα μεγάλα λόγια, εμείς μιλάμε με έργα, με κοινωνική πολιτική στην πράξη. Εσείς μείνετε με τα συνθήματα, εμείς κρατάμε τα θετικά αποτελέσματα για τους Έλληνες πολίτες”, κατέληξε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

 

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στη συνέχεια παρουσίασε συνοπτικά τις βασικές δράσεις του Προγράμματος “Σπίτι μου”, το οποίο αφορά:

 

– Πιλοτική δράση Κοινωνικής Κατοικίας.

 

– Πρόγραμμα Ανακαινίζω – Ενοικιάζω για κενά σπίτια.

 

Τα κόμματα

 

Η εισηγήτρια της ΝΔ, Αλεξάνδρα Κεφαλά, απευθύνθηκε στην αντιπολίτευση και ιδίως στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας πως όταν “φτάνουμε στο διά ταύτα και καλείστε να πάρετε θέση, να ψηφίσετε, τότε βγαίνουν στην επιφάνεια όλες οι πραγματικές μας διαφορές και το πώς πορευόμαστε. Διαφορετικές οπτικές, διαφορετικές προσεγγίσεις, άλλες κοσμοθεωρίες. Διότι ακόμη και στο σημερινό νομοσχέδιο, το οποίο για μας είναι ρεαλιστικό και βάζει τα πράγματα σε μια σωστή νέα βάση, ένα πρόγραμμα που έχει κινήσει ένα έντονο ενδιαφέρον ειδικά από νέους συμπολίτες μας, οι οποίοι αγωνιούν για το πώς θα αποκτήσουν ένα σπίτι, ακόμη και σε αυτό δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε”.

 

Για ένα νομοσχέδιο επικοινωνιακό, προεκλογικό καθαρά, για ελάχιστους, που με τέσσερα προγράμματα επιχειρεί να εξαπατήσει νέους, φτωχούς, ευάλωτους και ιδιοκτήτες ακινήτων, έκανε λόγο η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου, επισημαίνοντας πως στην πραγματικότητα ωφελεί μόνο τους μεγαλοεργολάβους και τις τράπεζες, “δεν αντιμετωπίζει ούτε κατ’ ελάχιστον το τριπλό πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης στην Ελλάδα, που είναι μοναδικό σε όλη την Ευρώπη, και αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας”. Υποστήριξε ότι “Το σπίτι μου”, στα άρθρα 3 και 4, εμπαίζει τους νέους και τους βάζει στην μέγγενη των “κόκκινων” δανείων, εξαιρούνται προφανώς οι φτωχοί νέοι, αυτοί με την επισφαλή εργασία και οι άνεργοι και αφορά στην καλύτερη περίπτωση τρεισήμισι χιλιάδες δάνεια. “Το νομοσχέδιο εξυπηρετεί προεκλογικούς και επικοινωνιακούς σκοπούς, ωφελεί μόνο τις τράπεζες και τους μεγαλοεργολάβους. Δεν αντιμετωπίζει το τριπλό πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης, βόμβα στα θεμέλια του κράτους, μοναδικό σε όλη την Ευρώπη: α) ότι πάνω από το 45% των νοικοκυριών στη χώρα ξοδεύει περίπου το μισό μηνιαίο του εισόδημα σε έξοδα στέγης β) υπάρχουν σήμερα 700.000 κόκκινα δάνεια που έχουν περάσει σε Funds και τράπεζες, 50.000 πλειστηριασμοί χωρίς καμία προστασία της πρώτης κατοικίας γ) την τεράστια αύξηση των ενοικίων (κατά 32% μεσοσταθμικά σε μία τριετία ) που οφείλεται κυρίως στην ανεξέλεγκτη εξάπλωση του airbnb. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου υπέρ τραπεζών και Funds διότι τα 4/5 του πλούτου των ελληνικών νοικοκυριών είναι η στέγη” είπε. Η κ. Φωτίου, αντ’ αυτού είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αντιπαραθέτει την τράπεζα στέγης, μία τράπεζα στέγης με ανεκμετάλλευτα κτήρια του δημοσίου, των δήμων, της εκκλησίας και μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, με κενά εγκαταλελειμμένα κτήρια ιδιωτών που θα δοθούν για αγορά ή ενοικίαση. Επίσης κατέθεσε την πρόταση του κόμματός της για άμεση κατάργηση του Πτωχευτικού Νόμου, μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, με λειτουργία αυτοματοποιημένης πλατφόρμας, η οποία θα ρυθμίζει το σύνολο του χρέους του πολίτη και θα παράγει ρυθμίσεις δεσμευτικές για τους πιστωτές και έλεγχος της δραστηριότητας του ΑΙRBNB. Επιπλέον, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι δεν διαβουλεύτηκε το σκέλος εκείνο του νομοσχεδίου που αφορά στους πυρόπληκτους στο Μάτι. “Είμαστε υπέρ της στεγαστικής αποκατάστασης των πυρόπληκτων στο Μάτι. Όμως, εδώ δεν ξέρουμε τι ψηφίζουμε καθόλου. Ενώ υπήρχε τον Μάιο του 2019 ολοκληρωμένο χωρικό σχέδιο για το Μάτι, εσείς όλα αυτά τα πετάξαμε και το 2019 αναθέσατε ξανά στο ΤΕΕ τις μελέτες για το Μάτι”, είπε η κ. Φωτίου.

 

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, είπε ότι η κυβέρνηση δημιουργεί φρούδες προσδοκίες στους πολλούς με στόχο την υφαρπαγή της ψήφου τους, αφού, όπως υποστήριξε το νομοσχέδιο Χατζηδάκη δεν συνιστά στεγαστική πολιτική, δεν συνιστά καν πρόγραμμα, αλλά μια σειρά ημίμετρων που δεν απαντούν στο στεγαστικό πρόβλημα σήμερα και απευθύνεται σε πολύ λιγότερους ανθρώπους από ό,τι ισχυρίζεται. Επισήμανε ότι η ΚΟ ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, όπως κάθε φορά, αποδεικνύει ότι ασκεί εποικοδομητική αντιπολίτευση, γι’ αυτό, κατέθεσε τέσσερις τροπολογίες με τις οποίες αντιμετωπίζονται πολύ σοβαρά κοινωνικά ζητήματα όπως αναπροσαρμογή των οικονομικών ενισχύσεων και επιδομάτων σε άτομα με αναπηρία, μετάθεση αύξησης εισφορών μη μισθωτών του e-ΕΦΚΑ το έτος 2024, βιώσιμη ρύθμιση οφειλών 120 μηνιαίων δόσεων προς τη φορολογική διοίκηση, τους ασφαλιστικούς φορείς και τους Δήμους, αύξηση ορίου ακατάσχετου λογαριασμού στα 2.000 ευρώ. Τέλος, ο Γιώργος Μουλκιώτης επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ δηλώνει “παρών” για να στηρίξει πραγματικά τους νέους και τις ευάλωτες ομάδες της πατρίδας μας για να εγγυηθεί την ανάσταση του κράτους πρόνοιας, που εδώ και τρία χρόνια συστηματικά συρρικνώνεται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

 

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, τόνισε ότι εδώ η κυβέρνηση έχει στήσει έναν κανονικό μηχανισμό λεηλασίας και των αποθεματικών και της ίδιας της δημόσιας περιουσίας και με αυτά τα χρήματα και την περιουσία των εργαζομένων έρχεται να χρηματοδοτήσει τα στεγαστικά προγράμματα του σημερινού της νομοσχεδίου, “κάνει, δηλαδή, μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα”. “Όμως αρκεί κάποιος να διαβάσει το νομοσχέδιο για να καταλάβει αμέσως ότι αυτό περισσότερο μεριμνά για την αγορά ακινήτων, για το Real Estate και για τα συμφέροντα των κατασκευαστικών ομίλων και των τραπεζών και λιγότερο για τις πιεστικές στεγαστικές ανάγκες των λαϊκών οικογενειών και των νέων ανθρώπων και ζευγαριών”, είπε ο κ. Δελλής και επισήμανε πως σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για πρόγραμμα δανειοδότησης το οποίο πρωταρχικά επιδιώκει να εξασφαλίσει τον πιστωτή, δηλαδή την τράπεζα, στην αγορά ενός σπιτιού, “κάτι άλλωστε που παραδέχτηκε και ο αρμόδιος υπουργός”. Οπως προσέθεσε, εδώ εξειδικεύονται και κατηγοριοποιούνται τόσο εκείνοι που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα όσο και οι όροι του δανεισμού τους. Πρόκειται, δηλαδή, για τους πελάτες – αυριανά υποψήφια θύματα – του τραπεζικού κεφαλαίου, οι οποίοι σε σχέση με το τεράστιο μέγεθος του στεγαστικού ζητήματος είναι και ελάχιστοι εν τέλει αυτοί, καθώς δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τους δυόμισι με τρεις χιλιάδες περίπου δικαιούχους. “Στον αντίποδα της πολιτικής του επιδόματος-φιλοδώρημα και των αντιδραστικών σχεδιασμών γι’ αυτό το στεγαστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης βρίσκονται οι διεκδικήσεις του εργατικού ταξικού κινήματος για έναν ολοκληρωμένο στεγαστικό σχεδιασμό, με στόχο την κάλυψη των εργατικών λαϊκών αναγκών με την επανασύσταση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, με την ενίσχυση του αποκλειστικά κρατικού κατασκευαστικού προγράμματος, όπως βεβαίως και με την απαγόρευση των πλειστηριασμών των λαϊκών κατοικιών”, κατέληξε.

 

Εκ μέρους της Ελληνικής Λύσης, η Μαρία Αθανασίου ενημέρωσε ότι το κόμμα της κατέθεσε για το σημερινό νομοσχέδιο μια τροπολογία η οποία, πρώτον, απαγορεύει τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας και δεύτερον, δίνει τη δυνατότητα, όπως είναι και το σωστό, στον οφειλέτη να πληρώσει το αντίστοιχο ποσό που πλήρωσε το fund και να διαγραφεί το χρέος του οριστικά. Επί του νομοσχεδίου η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης ανέφερε ότι είναι καθαρά προεκλογικό και αφορά ελάχιστους και δεν αντιμετωπίζει το τεράστιο στεγαστικό πρόβλημα της χώρας και δεν δίνει καμία άμεση λύση. “Δεν βλέπουμε καμία πρόνοια για τους Έλληνες μισθωτούς με βασικά ή γενικά χαμηλό μισθό, οι οποίοι αναγκάζονται να δίνουν πάνω από το μισό μηνιαίο εισόδημά τους για τη στέγαση τους, ποσοστό δηλαδή πολύ μεγαλύτερο από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο και χωρίς να υπάρχει καν πρόβλεψη για την κάλυψη μέρους του ενοικίου. Επίσης, δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα νέας κατοικίας. Εντάσσονται μόνο όσοι συμμετείχαν στα προγράμματα δωρεάν στέγασης αιτούντων διεθνούς προστασίας, ως μία επιβράβευση δηλαδή για όσους έδωσαν τα σπίτια τους για τον συγκεκριμένο σκοπό”, είπε μεταξύ άλλων.

 

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, μίλησε για νομοσχέδιο που συνιστά έναν ακόμη συνδυασμό επικοινωνιακού προεκλογικού χαρακτήρα και πλουσιοπάροχου μποναμά για τους ολιγάρχες, που έρχεται να εγκαθιδρύσει ακόμα μια πτυχή στην καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης. “Ο μόνος της καημός είναι το πώς θα ξεπουλήσει δημόσια γη για να δώσει τα κλειδιά και της στέγασης σε ιδιωτικές κατασκευαστικές εταιρείες, έχοντας ως μόνιμο πλέον επιχείρημα για ό,τι συμβαίνει σε αυτή τη χώρα αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη, την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Αντί να ανακόψει τη λαίλαπα της αύξησης των ενοικίων, της απουσίας των διαθέσιμων σπιτιών και της παράλληλης συρρίκνωσης του εισοδήματος της συντριπτικής πλέον πλειοψηφίας των πολιτών, ανοίγει διάπλατα την πόρτα για την περισσότερη κοινωνική αδικία, καθώς πραγματικά δεν αναγνωρίζει πως σήμερα οι νέοι 25 έως 39 ετών δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με τόσα έξοδα, πολλώ δε μάλλον να έχουν και μια δόση δανείου 500 ευρώ” ανέφερε η κ. Απατζίδη. Επιπλέον άσκησε κριτική για την υιοθέτηση της πρακτικής της σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα με την έννοια της αντιπαροχής υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση τα κάνει όλα σωστά για εκείνους που θέλει να εξυπηρετήσει και μέσα σε αυτούς βρίσκονται όλοι οι άλλοι εκτός από τους νέους, τα ζευγάρια και τους χαμηλόμισθους.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ