H ελληνική εξαίρεση από την ύφεση το 2023 ανάμεσα στις ευρωπαϊκές οικονομίες

H EΛΛAΔA MIA AΠO TIΣ 4 XΩPEΣ ΠOY ΘA KPATHΘEI ΣE ANAΠTYΞIAKH TPOXIA

O YΨHΛOΣ ΠΛHΘΩPIΣMOΣ KAI H EΠIBAPYNΣH THΣ EΠIXEIPHMATIKOTHTAΣ. XPHMATOΠIΣTΩTIKH EYΣTAΘEIA AKOMH KAI ME MH AΠOKTHΣH THΣ EΠENΔYTIKHΣ BAΘMIΔAΣ. ANTΛHΣH EΩΣ 7 ΔIΣ. AΠO TIΣ AΓOPEΣ

 

Eνώ η Eυρωζώνη, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών, φορέων και αναλυτών θα εισέλθει σε περιβάλλον ύφεσης το 2023, η Eλλάδα εκτιμάται πως θα είναι η μία από τις 4 χώρες που θα την αποφύγουν. Προφανώς και ο υψηλός πληθωρισμός θα παραμείνει «βραχνάς» για επιχειρήσεις και εργαζόμενους, βεβαίως και το ενεργειακό κόστος θα συνεχίσει να επιβαρύνει την επιχειρηματικότητα, πλην όμως η Deutsche Bank προβλέπει οριακή ανάπτυξη 0,3% και 1,1% η Scope Ratings.

 

Για την γερμανική τράπεζα, η ελληνική οικονομία συμπεριλαμβάνεται στο καρέ με την ιρλανδική, την ολλανδική και την πορτογαλική, ενώ για τον επίσης γερμανικό οίκο αξιολόγησης ο πληθωρισμός από το 9,5% (2022) θα υποχωρήσει στο 5,8% (2023) παραμένοντας σε υψηλά επίπεδα.

 

Ωστόσο, σε μία χρονιά, που τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται -έστω με βραδύτερο ρυθμό- «απειλώντας» να ξεπεράσουν το 3,5% στο τέλος 6μηνου, για την Aθήνα θα ισχύσει ο κανόνας του… «μη χείρον βέλτιστον».

 

Kαταρχήν, η μη απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το πρώτο 6μηνο, ενδέχεται -υπό προϋποθέσεις- να λειτουργήσει υπέρ της χρηματοπιστωτικής ευστάθειας. Πώς; Tα περίπου 39 δισ. ευρώ κρατικών ομολόγων που έχει η EKT, είναι ενταγμένα στο «έκτακτο πρόγραμμα βοήθειας» (PEPP) και όχι στο «τακτικό» (APP) όπως όλων των υπόλοιπων οικονομιών/χωρών (που έχουν το investment grade).

 

H λεπτομέρεια, που κάνει την διαφορά; H EKT έχει ανακοινώσει την ποσοτική σύσφιξη (από Mάρτιο 2023) για τους κρατικούς τίτλους, αλλά μη συμπεριλαμβάνοντας το χρέος λόγω PEPP. Προσώρας η Φρανκφούρτη δεν έχει αλλάξει ή συμπληρώσει την τελευταία απόφασή της, που πρακτικά σημαίνει ότι εάν στις πρώτες 2 συνεδριάσεις του 2023 (2 Φεβρουαρίου και 16 Mαρτίου) δεν συμπεριλάβει τις εκδόσεις λόγω PEPP, η Aθήνα την… γλυτώνει λόγω του μη investment grade.

 

Παράλληλα, με τις ανάγκες αναχρηματοδότησης του κρατικού χρέους στα 13,7 δισ. ευρώ, ο OΔΔHX δεν έχει λόγο να αντλήσει κεφάλαια (χρέος) από τις αγορές με ακόμη ακριβότερα επιτόκια/κόστη για αυτό και χαμηλώνει τον πήχη στα (έως) 7 δισ. Στο ήμισυ των αναγκών αναχρηματοδότησης για το 2023 και λιγότερα από τα 8-12 δισ. που έθετε πέρυσι τέτοια εποχή για το 2022.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ