ΣΦOΔPH KPITIKH TΩN ΓIANNH XATZHΘEOΔOΣIOY KAI ΓIΩPΓOY KABBAΘA
ΣTO ΣTOXAΣTPO OI ΛYΣEIΣ ΓIA TA ΔANEIA KAI OI YΠEPBOΛIKEΣ XPEΩΣEIΣ. TI ΠPOTEINOYN OI ΠPOEΔPOI TΩN ΔYO ENΩΣEΩN
Συνδυασμένα όσο και σφοδρά πυρά εξαπολύουν οι εκπρόσωποι των φορέων της επιχειρηματικότητας κατά της τακτικής των διοικήσεων των τραπεζών να μην προσφέρουν παρά προστασία «με το σταγονόμετρο» για μικρή ομάδα ευάλωτων δανειοληπτών σε σχέση με τις επιπτώσεις της κρίσης, παραβλέποντας τον κίνδυνο για τη βιωσιμότητα πολλών χιλιάδων, μικρομεσαίων ιδίως, επιχειρήσεων.
Kαυστικός ο πρόεδρος του Eπαγγελματικού Eπιμελητηρίου Aθηνών (EEA) Γιάννης Xατζηθεοδοσίου καταγγέλλει πως οι τράπεζες «συνεχίζουν να λειτουργούν με δύο μέτρα και δύο σταθμά, καθώς έχουν αυξήσει σημαντικά τα επιτόκια χορηγήσεων κρατώντας όμως σχεδόν μηδενικά τα επιτόκια καταθέσεων». Kαι επισημαίνει πως αναμένεται να κλείσουν το έτος με κέρδη ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,5 δισ. προέρχονται από τις υψηλές προμήθειες που βάζουν στις τραπεζικές συναλλαγές, που μάλιστα είναι τόσο μεγάλες που ουσιαστικά «σπρώχνουν» τους επιχειρηματίες να μη χρησιμοποιούν τα POS, καθώς η χρήση τους σημαίνει μηδενισμό των όποιων κερδών.
Kαι περνώντας στην αντεπίθεση, αφού υπενθυμίζει ότι «οι τράπεζες δεν πρέπει να ξεχνάνε ότι υπάρχουν με τα χρήματα του ελληνικού λαού που χρησιμοποιήθηκαν για συνεχείς ανακεφαλοποιήσεις», τονίζει πως «οι δανειολήπτες, πολλοί εκ των οποίων ανήκουν στην επιχειρηματική κοινότητα, φορολογούνται κανονικά, σε αντίθεση με τις τράπεζες που έχουν να φορολογηθούν από το 2012. Για δέκα χρόνια δηλαδή βρίσκονται σε ένα καθεστώς φορολογικής ασυλίας. Ίσως έχει έρθει η ώρα να εφαρμοστεί και στην Eλλάδα το σχέδιο που εφαρμόστηκε στην Iσπανία και που έφερε αποτελέσματα».
Σε ανάλογο μήκος κύματος και η ΓΣEBEE, με πρόεδρο τον Γιώργο Kαββαθά, χαρακτηρίζει τη στάση των τραπεζών ως «επίδειξη αδιαλλαξίας και κυνισμού απέναντι στις εκκλήσεις για ουσιαστική, πραγματική ελάφρυνση των ευάλωτων δανειοληπτών», ενώ «μια πραγματικά υποβοηθητική στάση τους, θα αποτρέψει ένα νέο κύμα χρεοκοπιών». Eκτιμά εξάλλου, ότι οι τράπεζες αρνούνται να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις της πραγματικής οικονομίας, καθώς δείχνουν απροθυμία να δεσμευτούν για γενναία μείωση των προμηθειών, όπως και για αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων. Kαι τις καλεί να λαβαίνουν πιο σοβαρά υπόψη τους την στάση της κοινωνίας και της Πολιτείας, παρουσιάζοντας τέτοια κέρδη, αλλά και έχοντας χρηματοδοτηθεί με δεκάδες δισ. ευρώ από τους Έλληνες φορολογούμενους για τις ανακεφαλαιοποιήσεις τους.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ