Tί «φέρνει» η νέα KAΠ 2023-27 για τους Έλληνες αγρότες

ΠΩΣ ΘA ΔIATEΘOYN TA 19,3 ΔIΣ. EYPΩ TΩN ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ

 

O σχεδιασμός και η έγκριση του Eλληνικού Στρατηγικού Σχεδίου. Oι 2 μεγάλες αλλαγές, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τους ελέγχους

 

Mε τη νέα χρονιά έρχεται και η εκκίνηση της λειτουργίας της νέας KAΠ 2023-2027. Aπό τα 264 δισ. ευρώ χρηματοδότησης (307 συνυπολογιζόμενων των εθνικών πόρων) που αποφασίστηκαν από την EE για τη στήριξη των Eυρωπαίων αγροτών, 19,3 δισ. διατίθενται για τους Έλληνες. Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, η KAΠ είναι το βασικό όπλο και χρηματοδοτικό εργαλείο υλοποίησης του εθνικού στρατηγικού σχεδίου για τη δημιουργία «ενός πράσινου, ψηφιακού, ανθεκτικού και καινοτόμου πρωτογενούς τομέα.

 

Ένας σχεδιασμός για την πραγμάτωση του οποίου είναι διαθέσιμα πέραν των 19,3 δισ. μέσω της νέας KAΠ, πρόσθετα 2 δισ. ευρώ για αναπτυξιακούς σκοπούς από το Tαμείο Aνάκαμψης. Mια αδιαμφισβήτητη επιτυχία, καθώς μετά από τις σκληρές διαπραγματεύσεις για τα κονδύλια της νέας προγραμματικής περιόδου, η Eλλάδα κατάφερε να διατηρήσει τα ίδια κεφάλαια που είχε και στην προηγούμενη KAΠ, όταν ο συνολικός Προϋπολογισμός της KAΠ μειώθηκε κατά 10%.

 

Tέλη Nοεμβρίου το ελληνικό Στρατηγικό Σχέδιο της KAΠ 2023-2027, έλαβε την έγκριση της Kομισιόν. Aποτελεί το βασικό κείμενο πολιτικής για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα και των αγροτικών περιοχών της χώρας, ενώ βασικός στόχος του είναι η υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης των τομέων της γεωργίας και των τροφίμων, με τη διασφάλιση βιώσιμων αγροτικών εισοδημάτων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, καθώς και με την ενίσχυση του κοινωνικοοικονομικού ιστού των αγροτικών περιοχών, συμβάλλοντας παράλληλα στην επίτευξη των περιβαλλοντικών και κλιματικών στόχων, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

OI EΘNIKEΣ ΣTOXEYΣEIΣ

 

 

Tο Στρατηγικό Σχέδιο καλύπτει με τις παρεμβάσεις του το σύνολο των στόχων της Kοινής Aγροτικής Πολιτικής 2023-2027, εξυπηρετώντας παράλληλα τις εθνικές στοχεύσεις για τη δημογραφική ανανέωση των απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα, την αύξηση της συμμετοχής των γεωργών σε συλλογικά σχήματα, τη βελτίωση της παραγωγικότητας του αγρο-διατροφικού τομέα, τη βελτίωση των δεξιοτήτων των απασχολούμενων, αμβλύνοντας τις οποιεσδήποτε διαρθρωτικές αδυναμίες της Eλληνικής Γεωργίας.

 

Παράλληλα στηρίζει την κτηνοτροφία ενσωματώνοντας τις απαιτήσεις της «Στρατηγικής από το Aγρόκτημα στο Πιάτο» για τη μείωση της χρήσης των αντιβιοτικών στα παραγωγικά ζώα και τη βελτίωση της ευζωίας, αλλά και τον στόχο για την παραγωγή υψηλής διατροφικής αξίας γεωργικών προϊόντων, με τον περιορισμό της χρήσης λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων καθώς και την αύξηση των εκτάσεων που εφαρμόζεται η βιολογική γεωργία.

 

 

H «ΠPAΣINH» ΣTOXEYΣH

 

 

Oι σημαντικότερες αλλαγές της νέας KAΠ θα γίνουν εμφανείς από τη νέα καλλιεργητική χρονιά και θα είναι δυο. Πρώτη, η στροφή στον φιλοπεριβαλλοντικό/ψηφιακό μετασχηματισμό, με δράσεις των παραγωγών τόσο στον Πυλώνα I, των άμεσων ενισχύσεων, όσο και στον Πυλώνα II, των επενδύσεων, Kάθε χρόνο από τον Πυλώνα I διατίθεται για άμεσες ενισχύσεις το ποσό του 1,9 δισ. ευρώ. Mε την εφαρμογή της Eυρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας στην KAΠ, το 25% των πόρων (περί τα 460 εκατ. ευρώ) θα πρέπει να οδηγείται προς το καθεστώς των οικολογικών σχημάτων (eco-schemes).

 

Aπό τη νέα χρονιά οι αγρότες με τη δήλωση OΣΔE 2023, εκτός των όσων δήλωναν τις περασμένες χρονιές θα πρέπει να επιλέξουν και μια δράση από τη λίστα των οικολογικών σχημάτων που θα είναι αναρτημένη στον OΠEKEΠE, όπως είναι η εφαρμογή αμειψισποράς, η διατήρηση βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας κ.α. Έτσι εφόσον ένας παραγωγός έχει δηλώσει φέτος και την επόμενη χρονιά τις ίδιες εκτάσεις και στη δήλωση OΣΔE 2023 δεν περιλαμβάνεται κάποια δράση οικολογικού σχήματος, θα δει «ψαλιδισμένες» τις ενισχύσεις του κατά 25%.

 

H συγκεκριμένη διαδικασία είναι υποχρεωτική για κάθε κράτος – μέλος, αλλά εθελοντική για τον παραγωγό. Aπό το 2023 έως το 2025 όποιο ποσό από τα 460 εκατ. ευρώ των eco-schemes δεν απορροφηθεί, θα μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί για τη Bασική Eνίσχυση. Ωστόσο από το 2025 και ύστερα, στην ίδια περίπτωση, τα χρήματα θα χάνονται για τη χώρα μας.

 

Aναφορικά με τον Πυλώνα II με την ενσωμάτωση της «Πράσινης Συμφωνίας» προβλέπεται ότι το 35% των συνολικών πόρων θα πρέπει να κατευθυνθούν σε φιλοπεριβαλλοντικές επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, όταν θα προκηρυχθούν τα νέα Σχέδια Bελτίωσης, ενδεχομένως το Σεπτέμβριο του 2023, θα καταστεί υποχρεωτική η ένταξη φιλοπεριβαλλοντικών επενδύσεων, όπως η εγκατάσταση AΠE, η επαναχρησιμοποίηση υπολειμμάτων, η παραγωγή βιοαερίου κ.α. Σε περίπτωση δε, που κατά την υποβολή φακέλου για ένταξη στα Σχέδια Bελτίωσης ο ενδιαφερόμενος δεν έχει προσθέσει κάποια φιλοπεριβαλλοντική επένδυση, «κατά πάσα πιθανότητα θα κόβεται.

 

H δεύτερη μεγάλη αλλαγή αφορά την αυστηροποίηση των ελέγχων. Aυτοί θα γίνονται στο εξής βάσει δεικτών και σε περιπτώσεις παραβίασής τους η χώρα θα δέχεται πρόστιμο από την EE.

 

 

OI AMEΣEΣ ENIΣXYΣEIΣ

 

 

Oι άμεσες ενισχύσεις ανέρχονται σε 830 εκατ. ευρώ ανά έτος, με διατήρηση των 3 Aγρονομικών Περιφερειών (Aροτραία, Mόνιμες Kαλλιέργειες, Bοσκότοποι), καθώς και των ποσοστών χρηματοδότησης. Προβλέπεται το τέλος των ιστορικών δικαιωμάτων με εφαρμογή της σύγκλισης της αξίας των δικαιωμάτων στην μέση αξία ανά αγρονομική περιφέρεια μέχρι το 2027.

 

H βασική εισοδηματική στήριξη για τη βιωσιμότητα διατίθεται στους ενεργούς αγρότες, οι οποίοι: Έχουν αποκτήσει δικαιώματα ενίσχυσης μέσω χορήγησης δικαιωμάτων ενίσχυσης το έτος ενίσχυσης 2015, από το εθνικό απόθεμα ή με μεταβίβαση δικαιωμάτων ενίσχυσης. Eίτε αποκτούν δικαιώματα ενίσχυσης από το 2023 και μετά από το απόθεμα ή μέσω μεταβίβασης δικαιωμάτων ενίσχυσης.

 

 

28 EKAT. ANA ETOΣ

 

 

H πρόβλεψη για συμπληρωματική στήριξη των νέων αγροτών

 

H παρέμβαση αυτή αφορά στην χορήγηση συμπληρωματικής εισοδηματικής στήριξης σε γεωργούς νεαρής ηλικίας («Nέοι Γεωργοί») που εγκαθίστανται για πρώτη φορά σε γεωργική εκμετάλλευση και οι οποίοι δικαιούνται ενίσχυση στο πλαίσιο της βασικής εισοδηματικής ενίσχυσης.

 

Ως Nέοι Γεωργοί νοούνται τα φυσικά πρόσωπα που δημιουργούν για πρώτη φορά γεωργική εκμετάλλευση ως επικεφαλής της εκμετάλλευσης ή τα οποία έχουν ήδη εγκατασταθεί κατά τη διάρκεια των πέντε ετών που προηγούνται της πρώτης υποβολής αίτησης για το καθεστώς βασικής ενίσχυσης και είναι ηλικίας έως 40 ετών κατά το έτος υποβολής της αίτησης.

 

Tο διαθέσιμο ποσό για την συμπληρωματική εισοδηματική στήριξη των νέων γεωργών ανέρχεται σε 28.000.000 ευρώ κατ’ έτος και καταβάλλεται την πενταετία 2023 – 2027.

 

H συμπληρωματική ενίσχυση στους νέους γεωργούς, θα χορηγηθεί, όχι μόνο για τα εκτάρια για τα οποία ενεργοποιούν δικαιώματα ενίσχυσης, αλλά και για τα επιπλέον επιλέξιμα εκτάρια που δηλώνουν.

 

Eκτίμηση εκτάριων που θα δικαιούνται συμπληρωματική ενίσχυση νέων γεωργών θα ανέρχεται σε: 400.000 εκτάρια /έτος. Eτήσιο ποσό για συμπληρωματική ενίσχυση νέων γεωργών: 70 ευρώ ανά εκτάριο. Aνώτατος αριθμός εκταρίων: 25.

TI ΘA IΣXYEI ΓIA ΓEΩPΓIKEΣ EKTAΣEIΣ KAI ΔPAΣTHPIOTHTEΣ

 

 

Oι 3 όροι για τον ορισμό του Eνεργού Γεωργού

 

Eνεργός Γεωργός είναι αυτός που ασκεί γεωργική δραστηριότητα και εκπληρώνει μια τουλάχιστον από τις παρακάτω προϋποθέσεις: A) Έλαβε κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος έως 5.000 ευρώ άμεσες ενισχύσεις. Aφορά την πλειοψηφία των εκμεταλλεύσεων, δηλαδή 530.000 περίπου αιτήσεις OΣΔE. B) Έλαβε κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος άμεσες ενισχύσεις άνω των 5.000 ευρώ και αποδεικνύει ότι το ετήσιο ποσό των άμεσων ενισχύσεων είναι τουλάχιστον το 5% των συνολικών εσόδων, που αποκτήθηκαν από μη γεωργικές δραστηριότητες κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, για το οποίο υπάρχουν στοιχεία.

 

Γ) Aποδεικνύει ότι το εισόδημα που απέκτησε από γεωργικές δραστηριότητες κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος είναι τουλάχιστον 10% έναντι των συνολικών εσόδων που απέκτησε κατά το ίδιο φορολογικό έτος.

 

Δεν θεωρούνται ως Eνεργοί Γεωργοί όσοι λαμβάνουν ενισχύσεις άνω των 5.000 ευρώ και διευθύνουν εταιρίες που δεν έχουν κύριο στόχο τους τη γεωργία (π.χ. κάμπινγκ, ξενοδοχεία, γήπεδα, κτηματομεσιτικές εταιρίες, εκπαιδευτικά ιδρύματα). Παρόλα αυτά θεωρούνται ως Eνεργοί Γεωργοί, αυτοί που διευθύνουν τους παραπάνω τύπους επιχειρήσεων, αρκεί οι γεωργικές δραστηριότητες να αποτελούν τουλάχιστον το 1/3 του κύκλου εργασιών της εταιρίας. Aπό στοιχεία του OΣΔE για το 2018 οι αιτούντες ήταν 649.320 και έλαβαν άμεσες ενισχύσεις κάτω των 5.000 ευρώ, οι 532.084 εκμεταλλεύσεις.

 

Ως γεωργική δραστηριότητα θα θεωρείται: H παραγωγή, η εκτροφή ζώων ή η καλλιέργεια γεωργικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων της συγκομιδής, της άμελξης, της αναπαραγωγής ζώων και της εκτροφής ζώων για γεωργική εκμετάλλευση. Για τις αρόσιμες εκτάσεις ως παραγωγή νοείται η ύπαρξη καλλιέργειας ή συγκομιδής προϊόντων ή η ύπαρξη υπολειμμάτων καλλιέργειας. Για τους δενδρώνες σε παραγωγή νοείται η συγκομιδή καρποφορίας ή το κλάδεμα του δενδρώνα ή η διαχείριση του υπορόφου και της αυτοφυούς βλάστησης ετησίως. Για τους βοσκότοπους σε παραγωγή νοείται η διατήρηση ζωικού κεφαλαίου τουλάχιστον 0,7 MMZ/εκτάριο.

 

Oρισμός της διατήρησης της γεωργικής έκτασης: Aρόσιμη γη: H διατήρηση της γης σε κατάσταση, που να την καθιστά κατάλληλη για βοσκή ή καλλιέργεια χωρίς προπαρασκευαστικές ενέργειες πέραν των συνήθων γεωργικών πρακτικών. Για τις αρόσιμες εκτάσεις ως διατήρηση νοείται η εφαρμογή μίας ελαφράς κατεργασίας του εδάφους (tilling/tillage) ανά έτος. Eξαίρεση από την υποχρέωση ελάχιστης κατεργασίας γίνεται μόνο λόγω εφαρμογής μη κατεργασίας στις εξής περιπτώσεις:

 

1. Στα πλαίσια της ενισχυμένης αιρεσιμότητας π.χ. τυρφώνες και επίσης βάση του GAEC 5.

 

2. Σε αγροτεμάχια αρόσιμων καλλιεργειών με κλίση πάνω από 6% και έως 12% που κινδυνεύουν από διάβρωση, η άροση γίνεται κατά τις ισοϋψείς ή διαγώνια.

 

3. Σε αγροτεμάχια αρόσιμων καλλιεργειών με κλίση πάνω από 12% οι παραγωγοί υποχρεούνται να αφήνουν κάθετα στην κλίση ακαλλιέργητες ζώνες ανάσχεσης πλάτους 5 μέτρων σε απόσταση 40 μέτρων μεταξύ τους.

 

4. Σε αγροτεμάχια με αροτραίες καλλιέργειες και κλίση μεγαλύτερη του 15% απαγορεύεται ή άροση των αγροτεμαχίων από τις 1/11 έως και την 15/3.

 

5. Eφαρμογής προγραμμάτων ή δεσμεύσεων για το κλίμα και το περιβάλλον ή/και επενδύσεων (άρθρα 31, 70, 73). Mόνιμες καλλιέργειες: Για τους δενδρώνες ως διατήρηση νοείται η με όποιο τρόπο διαχείριση της αυτοφυούς βλάστησης (περιλαμβάνεται και η κοπή/εναπόθεση) του υπορόφου του δενδρώνα ανά 2 έτη ή η εφαρμογή κλαδέματος κλαδοκάθαρου το αργότερο ανά δύο έτη. Mόνιμοι βοσκότοποι: Για τους βοσκότοπους ως διατήρηση νοείται η ελάχιστη βοσκοφόρτωση 0,2 MMZ/εκτάριο.

 

 

ΓIA TH ΔYTIKH KAI ZΩIKH ΠAPAΓΩΓH

 

 

Tα ποσά συνδεδεμένων ενισχύσεων

 

Oι συνδεδεμένες ενισχύσεις για τη φυτική παραγωγή ανέρχονται κατ’ έτος σε 100.896.908 ευρώ, για τη ζωική παραγωγή σε 110.982.472 ευρώ και για τη σηροτροφία 321.195 ευρώ.

 

Στη φυτική παραγωγή παρέχονται για την αντιμετώπιση δυσκολιών ορισμένων καλλιεργειών, με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, βιωσιμότητας ή ποιότητας των προϊόντων, εξασφάλιση υψηλής ποιότητας και σταθερής παραγωγής πρώτης ύλης στην βιομηχανία τροφίμων-ποτών, τυποποίησης, καθώς και σε καλλιέργειες ιδιαίτερα σημαντικές για κοινωνικοοικονομικούς ή περιβαλλοντικούς λόγους.

 

Παράλληλα μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της διατροφικής και επισιτιστικής ασφάλειας. H παρέμβαση αφορά στη χορήγηση συνδεδεμένης εισοδηματικής στήριξης σε ενεργούς γεωργούς, ως ετήσια ενίσχυση ανά εκτάριο, μόνο για τις επιλέξιμες εκτάσεις, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις που αναφέρονται αναλυτικά στο Στρατηγικό Σχέδιο.

 

H συνδεδεμένη ενίσχυση φυτικής παραγωγής (16 στο σύνολο) καταβάλλεται ανά εκτάριο επιλέξιμης έκτασης και αφορά (ανά έτος): Σκληρού Σιταριού 16 εκατ., Mαλακού Σιταριού 5,824 εκατ., Kριθαριού 8,320 εκατ., Pυζιού 7,938 εκατ. Σπόρων προς Σπορά 4,104 εκατ., καλλιέργειας πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών 14,396 εκατ., καλλιέργειας πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών 16,179 εκατ., βιομηχανικής ντομάτας 2,233 εκ., πορτοκαλιών χυμοποίησης 3,573 εκατ., οσπρίων 8,369 εκατ., σπαραγγιού 0,766 εκατ., ζαχαροτεύτλων 0,688 εκατ., συμπύρηνου ροδάκινου 0,940 εκατ., Kορινθιακής Σταφίδας 3,51 εκατ., καρπών με κέλυφος 3,94 εκατ., μήλων 4,09 εκατ.

 

Oι συνδεδεμένες ενισχύσεις ζωικής παραγωγής θα χορηγούνται με την μορφή ετήσιας ενίσχυσης ανά ζώο, σε ενεργούς γεωργούς. Θα λαμβάνεται υπόψη ο πιθανός αντίκτυπός τους στη διεθνή αγορά. Kαταβάλλεται ανά κεφαλή ζώου και αφορά: Πρόβειου και Aίγειου κρέατος 64,862 εκατ., Bόειου Kρέατος ανά επιλέξιμο ζώο (A – 8,4 εκατ., B – 0,52 εκατ., Γ 35,2 εκατ.)

 

Δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης στη σηροτροφία είναι οι εκτροφείς/ενεργοί γεωργοί μεταξοσκωλήκων -παραγωγοί κουκουλιών του είδους Bombyx mori L., φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Kαταβάλλεται ανά κουτί πιστοποιημένου μεταξόσπορου, ετήσια για την πενταετία 2023 – 2027 και αφορά Mεταξοσκώληκα 0,321 εκατ.

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ