Η χώρα μας θα αποφύγει την ύφεση που θα πλήξει την ευρωζώνη και θα διατηρήσει την αναπτυξιακή δυναμική
Αισιόδοξοι για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το 2023 εμφανίζονται διεθνείς οργανισμοί, ξένοι οίκοι και αναλυτές. Προβλέπουν ότι η ελληνική οικονομία θα διατηρηθεί σε τροχιά ανάπτυξης τον επόμενο χρόνο που προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολος για όλη την Ε.Ε. Η χώρα μας θα αποφύγει την ύφεση που θα πλήξει την ευρωζώνη και θα διατηρήσει την αναπτυξιακή δυναμική κατεβάζοντας ταχύτητα.
Ειδικότερα:
Κομισιόν. Προβλέπει συνέχιση της ανάπτυξης αλλά κατεβάζει το πήχη στο 1% από 6% φέτος. Ανοιχτή πληγή και εστία κινδύνου αποτελεί ο πληθωρισμός καθώς αναμένεται σε μέσα επίπεδα να τρέξει με 6% διατηρώντας τους υψηλούς φετινούς ρυθμούς το πρώτο εξάμηνο του έτους
ΔΝΤ. Βλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1,8% από 5,2% φέτος υπό τον αστερίσκο της έντασης και της διάρκειας της ενεργειακής κρίσης και των πιθανοτήτων για υποχώρηση του ρυθμού μεγέθυνσης του παγκόσμιου ΑΕΠ κάτω από το 2%.
ΟΟΣΑ. Αναμένει υποχώρηση της ανάπτυξης στο 1,6% από 6,7% φέτος, εκτίμηση που βρίσκεται πολύ κοντά με αυτή της ελληνικής κυβέρνησης. Σε μέτωπο του πληθωρισμού προβλέπει εξασθένηση του ρυθμού αύξησης στην περιοχή του 4,3% από 9,7% φέτος. Πάντως κρούει τον κώδων του κινδύνου για συνέχιση της κούρσας στις τιμές της ενέργειας μετά τα μέσα του 2023 που θα επιφέρει πλήγματα στη κατανάλωση και τη παραγωγή και θα εντείνει τις πιέσεις στα δημόσια οικονομικά.
Deutsche Bank. Εκτιμά οριακή ανάπτυξη 0,3% από 6,4% φέτος με την επισήμανση ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο ευρωπαϊκό γκρουπ των χωρών που θα αποφύγουν την ύφεση το 2023 όπως είναι η Ιρλανδία (+1,5%), η Ολλανδία (+0,5%) και η Πορτογαλία (+0,1%). Σύμφωνα με τη Γερμανική τράπεζα οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις δεν θα κοπάσουν καθώς ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα στο 7,5% έναντι 9,4% φέτος.
JP Morgan. Τοποθετεί το ρυθμό ανάπτυξης στο 1% και τον πληθωρισμό στο 6% ενώ για τα δημοσιονομικά προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει το 1% του ΑΕΠ έναντι ελλείμματος 1,8% του ΑΕΠ φέτος.
UBS. Κατεβάζει το πήχη της ανάπτυξης στο 2,5% ενώ προβλέπει ότι παγκόσμια οικονομία θα «κυλήσει» στην ύφεση. Πάντως αναβαθμίζει στο 6,4% από 5,7% την εκτίμησή της για την ανάπτυξη φέτος
HSBC: Υποβαθμίζει την εκτίμηση στο 2% και αναμένει ανάπτυξη 1,7% για το 2024, λόγω της στήριξης από το Ταμείο Ανάκαμψης από το οποίο η Ελλάδα μπορεί να πάρει 31 δισ. μέχρι το 2026 σημειώνοντας ότι ο βασικός καθοδικός κίνδυνος στην ανάπτυξη συνδέεται με την ενεργειακή κρίση. Διατηρεί τη πρόβλεψη για ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 6,5% φέτος.
Μorgan Stanley. Εκτιμά ότι η Ελλάδα με την συνδρομή της δημοσιονομικής στήριξης και των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αποφύγει την ύφεση αλλά προβλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1,1%.
ING. Αναθεωρεί επί τα χείρω τις προηγούμενες προβλέψεις της για ανάπτυξη 0,7% σε ύφεση 0,2% σημειώνοντας ότι η οικονομία της ευρωζώνης οδεύει αναμφίβολα προς την ύφεση και η ελληνική θα ακολουθήσει Σύμφωνα με τον ολλανδικό οίκο το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2023 η συρρίκνωση θα είναι ξεκάθαρη στην ελληνική οικονομία με το ΑΕΠ στο – 0,9% και στο -1,6% αντίστοιχα, ενώ στο γ’ τρίμηνο η ανάπτυξη θα είναι μηδενική πριν επιστρέψει στο 1,7% στο δ’ τρίμηνο.
Fitch. Προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 0,2% το 2023 εκτιμώντας ότι η οικονομία θα παραμείνει στάσιμη στο πρώτο εξάμηνο.