Με ιδιαίτερα ευρεία πλειοψηφία πήρε το «πράσινο φως» από την Ολομέλεια της Βουλής ο κρατικός προϋπολογισμός του 2012 ο οποίος θωρείται ίσως και ως ο κρισιμότερος προϋπολογισμός για τη χώρα μας καθώς αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη νέα δανειακή σύμβαση. Οι προϋπολογισμοί όλων των υπουργείων πήραν 258 ψήφους υπέρ εκτός από το υπουργείο Ανάπτυξης όπου υπήρξαν 256 ψήφοι υπέρ, 41 κατά και δύο «παρών». Στην ψηφοφορία παρευρέθηκαν στο σύνολο 299 βουλευτές.
Εν μέσω ενδοκυβερνητικών τριβών, διενέξεων μεταξύ των τριών κομμάτων που στηρίζουν τη κυβέρνηση αλλά και των έντονων συζητήσεων που γίνονται για την προεδρική καρέκλα στο ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν πλέον ένα ισχυρό «χαρτί» στην τσέπη τους ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 8-9 Δεκεμβρίου.
«Ναι»
Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στην ψηφοφορία, οι θετικές ψήφοι προήλθαν από τους βουλευτές των Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, δηλαδή των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου. Υπέρ ψήφισαν και οι βουλευτές που πρόσκεινται στην Δημοκρατική Συμμαχία καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Σωτήρης Χατζηγάκης, Ελσα Παπαδημητρίου, Γιώργος Λιάνης και Μιλένα Αποστολάκη. Ως μόνη διαρροή καταγράφεται το «όχι» του βουλευτή Θεσπρωτίας με το ΠΑΣΟΚ Χρήστου Κατσούρα.
«Όχι»-«παρών»
Ενώ οι βουλευτές του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και οι υπόλοιποι ανεξάρτητοι βουλευτές, καταψήφισαν τον προϋπολογισμό. Οι βουλευτές Ηλείας του ΠΑΣΟΚ κύριοι Τάκης Αντωνακόπουλος και Παναγιώτης Δημητρουλόπουλος δήλωσαν «παρών» όσον αφορά στην έγκριση των δαπανών του υπουργείου Ανάπτυξης και αυτό γιατί δεν περιλαμβάνεται ειδικός κωδικός για τους πυρόπληκτους της περιοχής.
Οι κρίσιμοι αριθμοί
Ο προϋπολογισμός του 2012 προβλέπει ότι η ύφεση θα μειωθεί και ότι η διαδικασία του «κουρέματος» θα επιτύχει 100%.
Είναι ενδεικτικό ότι το έλλειμμα υπολογίζεται ότι μπορεί να υποχωρήσει στο 5,4% με την υλοποίηση του «κουρέματος» ή στο 6,7% χωρίς να συνυπολογιστεί το PSI. Η μείωση του ελλείμματος βασίζεται στην εκτίμηση ότι τα φορολογικά έσοδα θα φτάσουν στα 53,3 δισ. ευρώ, δηλαδή 3,6 δισ. ευρώ παραπάνω από φέτος, αλλά και στο δεδομένο ότι το κονδύλι για μισθούς και συντάξεις θα περιοριστεί στα 19,4 δισ. ευρώ και ειδικά για πρόσθετες και παρεπόμενες παροχές στα 882 εκατ. ευρώ, με μείωση τους κατά 37,9%.
Ζητούμενο είναι η ύφεση να υποχωρήσει στο 2,8% με τον ΟΟΣΑ να προβλέπει τουλάχιστον 3%, ενώ “αγκάθι” χαρακτηρίζεται η ανεργία που υπολογίζεται ότι θα φτάσει στο 17,1%, με τον ΟΟΣΑ να ανεβάζει το πήχη στο 18,5%.
Διαβάστε επίσης: Συζητήσεις για PSI και νέο πρόγραμμα την ερχόμενη εβδομάδα